FOTOGALERIE Stadionul Naţional. Vezi cum arăta "mândria lui Ceauşescu" în anii socialismului. La finalul săptămânii va fi aşezat gazonul pe Naţional Arena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia la Naţional Arena a început în 2007, după ce a fost dărâmat fostul Stadion Naţional. După aproape patru ani de lucrări, la 10 august 2011 se va juca primul meci pe noua arenă, amicalul România-Argentina.

Stadionul Naţional a fost construit în 1953 şi a purtat denumirea de Stadionul 23 August până în 1990, după care a fost redenumit Stadionul Naţional „Lia Manoliu”.

"Uriaşul stadion care va cuprinde 80.000 locuri cu cele trei intrări din arterele principale: B-dul Muncii, str. Maior Coravu şi Şos. Iancului. Stadionul va cuprinde o pistă de alergări cu şase culoare, amenajări pentru diferite probe atletice. În jurul stadionului se văd plantaţiile masive care vor împodobi parcul", nota ziarul "Scînteia"în anii 50, în timpul "măreţei construcţii".

Pe şantierul "Parcului de Cultură şi Sport 23 August" Foto: Scînteia

image

Manifestări în cinstea "conducătorului iubit"

image

Foto: Scînteia

image

Foto: Scînteia

image

Universiada 1981 Foto: Scînteia

Înainte de demolare, în 2007, capacitatea stadionului era de 60,120 de locuri. De-a lungul timpului, arena a găzduit numeroase concerte şi spectacole. Unul dintre primele evenimente de amploare de acest fel a fost concertul lui Michael Jackson, la 1 octombrie 1992, din cadrul Dangerous World Tour. 71 000 de oameni au asistat atunci la cea mai mare manifestare artistică din România de după revoluţie.

Cu puţine luni înainte de demolare, tot pe Stadionul Naţional au cântat şi britanicii de la The Rolling Stones. 50.000 de spectatori au asistat la concert.

Cum s-a transformat cel mai mare stadion al României

image

Stadionul "Lia Manoliu" înainte de reconstrucţie

image
image

FOTOGALERIE Cum arată acum Naţional Arena

Stadionul Naţional “Lia Manoliu” va fi cel mai mare din ţară, dedicat fotbalului, cu o capacitate de 55.600 de locuri. De la începerea lucrărilor şi până acum, Guvernul a contribuit cu 30 de milioane de euro, iar Primăria Capitalei, cu 60 de milioane de euro.

Noul stadion are o suprafaţă de 108.000 mp şi o înălţime de şase etaje. Construcţia include cu garaj subteran cu 200 de locuri de parcare, 40 de loje a câte 12 locuri, săli de conferinţă şi restaurante. Accesul se va face prin 94 de intrări.

Bugetul pentru ridicarea stadionului "Lia Manoliu" a fost iniţial de 119 milioane de euro. Costurile au ajuns la 213 milioane de euro, o depăşire de buget de 94 de milioane de euro iar reprezentanţii primăriei estimează că va fi nevoie de alte cîteva milioane de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite