FOTOGALERIE: Parcarea de la Universitate va fi inaugurată, joi, cu un an întârziere şi nenumărate termene depăşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Generală anunţă că joi va fi inaugurată parcarea subterană de la Universitate. La aproximativ un an de la data la care ar fi trebuit să fie dată în folosinţă şi nenumărate termene de predare nerespectate, parteneriatul public-privat dintre Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi ibericii  de la Interparking a ajuns la final.

Cu mai puţin de 24 de ore înainte de inaugurarea oficială de joi, la care va participa şi edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, lucrările încă nu erau finalizate, iar muncitorii se chinuiau să termine ultimele finisaje. La ora 16.00 încă se lucre la pavarea zonei pietonale de deasupra parcării, iar electricienii cablau stâlpii care vor lumina noul spaţiu.

Construcţia subterană care pune la dispoziţia bucureştenilor 420 de locuri de parcare şi 25 de locuri pentru motociclete e aproape de finalizare.  Suprafaţa terenului pe care a fost construită este de peste 8.500 metri pătraţi, iar suprafaţa desfăşurată, pe trei niveluri este de peste 14.000 metri pătraţi.

Nenumărate amânări

Construcţia  parcării subterane de 18 milioane de euro din Piaţa Universităţii a început în iulie 2010 şi ar fi trebuit finalizate în 18 luni, însă proiectul a tot avut parte de amânări. Din cauza descoperirilor arheologice din acea zonă, termenul final de predare a fost întârziat până în luna mai a acestui an.

Cum nici acest termen nu a putut fi respectat, pe 6 iunie, Oprescu a avansat un nou termen de finalizare al lucrării – 20 iulie. Termenele de finalizare amânate iar şi iar au transformat zona într-un coşmar pentru şoferii care nu au unde să-şi lase maşinile. În zonă sunt puţine locuri de parcare monopolizate de “parcagii” care au devenit stăpânii locului, chiar sub nasul poliţiştilor.

Întârzierea din nou a punerii în funcţiune a construţiei de la Piaţa Universităţii a fost motivată de intenţia terminării şi amenajării zonei pietonale de deasupra parcării. "Vrem ca parcarea să fie funcţională pe 20 iulie şi sperăm ca până atunci să fie finalizată şi amenajarea pieţei de deasupra", a declarat Bogdan Hreapcă, şeful Direcţiei Investiţii din Primăria Capitalei.

Pentru această zonă pietonală, Primăria Capitalei, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România şi Filiala Bucureşti a Ordinului, a organizat, în perioada 24 august - 3 noiembrie 2011, un concurs de soluţii pentru amenajarea spaţiului de deasupra parcării. Concursul a fost câştigat de o echipă formată din trei arhitecte din Italia, Franţa şi România: Ambra Fabi, Simona Dirvariu şi Carole Lenoble. Astfel, spaţiul în cauză ar urma să devină pietonal, iar iluminatul idetic cu cel din Centrul vechi.


image

Cât ne costă o oră de parcare?

Potrivit lui Bogdan Hreapcă, şeful Direcţiei Investiţii din Primăria Generală, un loc de parcare va costa 0,38 de euro pe oră. Vor exista şi locuri cu abonament, dar cele mai multe vor fi destinate celor care vor veni în zonă. Concesiunea este valabilă pe o perioadă de 34 de ani, după care va trece în administrarea municipalităţii.

Utilă pentru clienţii barurilor din Centrul istoric

Oprescu declara în luna mai a acestui an că investiţia e necesară, deoarece singura parcare existentă în această zonă este particulară, cu tarife foarte mari şi nu poate asigura nici aşa, numărul suficient de locuri necesare fluxului de maşini. În plus, noua construcţie este situată chiar la intrarea în Centrul Istoric şi va putea fi folosită de vizitatorii acestuia până va fi gata cea din strada Franceză. Pentru a rezolva problema locurilor de parcare din centrul Capitalei, municipalitatea mai are în plan construcţia a trei parcări în zona centrală.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite