FOTOGALERIE Oprescu speră ca până la sfârşitul lunii aprilie 2012 amenajarea Pieţei Universităţii să fie gata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La decernarea premiilor concursului de proiecte pentru amenajarea spaţiului suprateran de la Universitate, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că lucrările vor fi gata până la finele lunilor martie-aprilie 2012.

Luni, au fost premiaţi câştigătorii concursului care s-a desfăşurat în perioada 24 august – 3 noiembrie 2011, pentru reamenajarea Pieţei Universităţii. Locul I, în valoare de 60.000 de euro a fost câştigat de o echipă formată din trei arhitecte, o româncă, o italiancă şi o franţuzoiacă. Acestea au avut cel mai simplu proiect, cel mai modern şi cu costurile cele mai mici, estimate la 500.000 de euro, în opinia unanimă a juriului.

„Premiul ne onorează şi ne bucură pentru că ne dă ocazia de a participa la refacerea oraşului. De la început, problematica urbanistică ne-a acaparat, am încercat numeroase variante căutând să dăm o semnificaţie acestui spaţiu atât la nivelul oraşului, cât şi al cetăţeanului. Ne-am dorit o soluţie simplă şi elegantă care să pună în valoare spiritul arhitectural al pieţei. În fond, noi am vrut să oferim un cadru pe care locuitorii Bucureştiului să-l anime şi să-l înfrumuseteze prin prezenta lor“.



Click pe imagini pentru fotogalerie

Câştigătoarele vor negocia contractul pentru aceste lucrări cu Primăria Capitalei, urmând ca o parte din amenajare să fie făcută de firma care a lucrat şi la parcarea subterană, a precizat arhitectul şef al municipalităţii, Gheorghe Pătraşcu.

Proiectul de pe locul al doilea propunea închiderea bulevardului Elisabeta

„Am credinţa că în felul acesta putem să grăbim lucrurile şi să dăm o rezolvare problemelor care s-au acumulat în ultimii 20 de ani. Ma refer în primul rând la spaţiul public: cum trebuie să arate, cum trebuie să fie amenajat şi cum să reuşim să protejăm cât mai bine valorile lui istorice. Ce se întâmplă astăzi aici aş vrea să devină obisnuinţă. Cred că astăzi inaugurăm o etapa nouă, una fără panglici“, a declarat primarul general.

Proiectul de pe locul doi a fost depunctat pentru că a propus oprirea circulaţiei pe Bulevardul Elisabeta, aceasta fiind greu de pus în practică, iar cel de pe locul trei „nu avea nimic spectaculos, fiind o soluţie cuminte“, potrivit lui Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei.

Oprescu a adăugat că urmează astfel de concursuri de proiecte şi pentru Piaţa Unirii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei şi Piaţa Charles de Gaulle.

35 de finalişti

În concurs au participat firme de arhitectură din Uniunea Europeană, proiectul câştigător fiind ales din 35 de proiecte admise, alte 13 fiind respinse, iar
patru descalificate.

Firma câştigătoare este condusă de arhitecta italiană Ambra Fabi, din echipă făcând parte şi arhitecta din România Simona Dirvariu.
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, arhictectul Şerban Ţigănaş, a aratat ca „acest concurs este o victorie şi o mare satisfacţie. Ne bucură să vedem că cei mai mulţi dintre cei care au participat şi au luat premii sunt foarte tineri. Asta îmi dă şi mie, şi tuturor celor care vor să organizeze concursuri de acest fel speranţa că, încet-încet, vom intra în normalitate şi că aceşti tineri vor împinge întregul mecanism şi rezultatele lor către ceea ce avem cu toţii nevoie, adică proiecte de calitate“.

O soluţie foarte simplă

Arhitectul-sef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a arătat că soluţia aleasă a fost cea optimă, atât din punct de vedere arhitectural cât şi din punct de vedere al raportului calitate-preţ. „După părerea mea, piaţa va fi reprezentativă pentru Bucureşti. Principala calitate a proiectului câştigator este simplitatea soluţiei, modul prin care s-a propus amenajarea pieţei rezolvând toate cerinţele pe care le-a avut caietul de sarcini, şi anume de a amenaja un loc plăcut la un preţ rezonabil. Va arăta ca un adevarat spaţiu public european“.

Concursul a fost organizat de Primăria Municipiului Bucureşti împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România şi Filiala Bucureşti a Ordinului şi s-a desfăşurat în perioada 24 august-3 noiembrie 2011.

Acesta a fost prilejuit de demararea în anul 2010 a şantierului pentru realizarea unui parcaj subteran în spaţiul Pieţei Universităţii, a fost organizat într-o singură fază, în limba română şi limba engleză şi a fost deschis arhitecţilor din România, ţările membre ale Uniunii Europene şi Confederaţia Elveţiană.
După evaluarea proiectelor participante în concurs s-au stabilit:

PREMIUL I
Concurent: Ambra Fabi
Coautori: Simona Dirvariu, Ambra Fabi, Carole Lenoble

PREMIUL II
Concurent: Drăgan Architecture
Autor: arh. Radu Drăgan
Coautori: arh. Sandu Hangan, peisagist Denis Targowla, ing. iluminat Nathalie Cede, Martina Bordini (Light Cibles)

PREMIUL III
Concurent: S.C. 4B Consultanta Arhitectura S.R.L.
Autor: S.C. 4B Consultanta Arhitectura S.R.L.
Coautori: ing. Eugen Ionescu, ing. Viorel Bulzan, ing. Doina Boariu, ing. Dragoş Marcu

MENTIUNE
Concurent: S.C. OUTLINE ARCHITECTURE OFFICE
Autori: arh. Cristina Barna, arh. Sorin Diaconescu, arh. Traian Cîmpeanu

MENTIUNE
Concurent: S.C. ADN Birou de Arhitectură S.R.L. / S.C. Exhibit Architectura S.R.L.
Autori: S.C. ADN Birou de Architectură S.R.L. (Andrei Şerbescu, Bogdan Brădăţeanu, Adrian Untaru, Irina Băncescu, Cristina Enuţă, Oana Cucoranu, Bogdan Tănase Marinescu) şi S.C. Exhibit Architectura S.R.L. (Johannes Bertleff, Dragoş Oprea, Magda Vieriu, Carolina Comşa, Cristina Matei)
COAUTORI: ing. peisagist Alexandu Ciobotă, ing. peisagist Raluca Rusu

MENTIUNE
Concurent: S.C. REPUBLIC OF ARCHITECTS S.R.L.
Autor: S.C. REPUBLIC OF ARCHITECTS S.R.L.
Coautori: Arh. Alexandra Liţu, arh. Radu Ponta, arh. Emil Burbea, arh. Oana Coarfă, arh. stagiar Andrei Radu, arh. stagiar Raluca Trifa, stud. arh. Doru Boeriu, stud. arh. Petruta Vieru.

Membrii juriului au fost: Arh. Luigi Snozzi (Elveţia), Dr. Arh. Luis F. P. Conceição (Portugalia), Arh. Angelo Rovenţa (Austria), Dr. Arh. Zeno Bogdănescu (Romania), Dr. Arh. Nicolae Lascu (Romania), Arh. Eugen Pănescu (Romania) şi Arh. Gheorghe Pătraşcu, Primăria Municipiului Bucureşti.

Decernarea premiilor concursului de reamenjarae a Pieţei Universităţii
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite