FOTOGALERIE Maidanezii din Bucureşti se mută în Dog Town

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei şi Fundaţia Portico au prezentat azi un nou adăpost pentru cîinii fără stăpân care a fost construit în satul Uzunu din comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu, şi în care vor putea fi cazaţi până la 10.000 de maidanezi din Bucureşti.

Adăpostul, care poartă numele de Dog Town, a fost construit din fondurile strânse de fundaţie, fără nicio contribuţie din partea municipalităţii, şi va putea adăposti, pentru început, 2.000 de câini fără stăpân.

Adăpostul este situat pe Drumul Naţional Bucureşti-Giurgiu, la 35 de liometri de Bucureşti şi a fost amenajat într-o fostă fermă de pui degradată, fiind în afara zonelor locuite. Pentru început au fost reconvertite în adăposturi pentru câini doar două dintre cele 14 hale ale fostei ferme. Totodată, alte patru hale sunt în lucru. Capacitatea unei hale este de 330 de locuri. În viitor vor fi transformate şi celelalte hale, capacitatea complexului urmând astfel să ajungă la 10.000 de locuri. 

Halele au fost amenajate, pe zona parterului, cu ţarcuri din plasă metalică şi mobilate cu cuşti din lemn. Ţarcurile interioare comunică cu cele exterioare, dând astfel posibilitatea animalelor să iasă în exterior într-un cadru supravegheat şi strict controlat. Astfel, în exterior au fost montate şi camere video, care, pe lângă funcţia de supraveghere, vor avea şi rolul de a transmite imagini pentru cei care vor dori să adopte câini. Totodată, vor putea fi făcute şi adopţii la distanţă. Fiecare hală are o suprafaţă de 660 de metri pătraţi, iar ţarcurile interioare au 470 de metri pătraţi.

image

Click pe imagini pentru a vedea FOTOGALERIA!

Suprafaţa totală a terenului pe care se află fosta fermă este de 22,5 hectare. Adăpostul ar putea fi extins prin construirea unor padocuri în exterior.

În cadrul adăpostului funcţionează un spital veterinar cu personal medical specializat, în care pot fi desfăşurate toate operaţiunile medicale necesare asigurării stării de sănătate a animalelor. Spitalul veterinar a fost amenajat cu spaţii pentru recepţie, consultaţii şi tratament, intervenţii chirurgicale, spaţiu pentru terapie intensivă, birouri şi săli pentru medici, vestiare, grupuri sanitare, duşuri şi cameră de gardă, laborator, zonă spitalizare/supraveghere – pensiune, zonă carantină, magazii şi depozite pentru hrană, spălătorie, uscătorie şi cameră centrală/hidrofor.

Complexul nu poate primi deocamdată câini, fiind încă în proces de autorizare de către Direcţia Sanitar Veterinară.Autorizaţia ar urma să fie emisă în câteva zile.

În adăpost vor fi aduşi câinii agresivi şi care creează probleme ori cei care sunt în pericol. Iniţiatorii proiectului nu-şi propun ca animalele să fie păstrate în adăpost, ci să fie date în adopţie după o perioadă.

Câinii vor fi cazaţi şi separaţi în adăpost în funcţie de starea lor de sănătate, de vârstă, de sex şi de gradul de agresivitate. Mamele care alăptează vor fi cazate împreună cu puii, conform prevederilor legale.

"Este pentru prima dată când o structură a societăţii civile face ceva concret venind în întîmpinarea necesităţilor comunităţii prin construirea  uneia dintre structurile intermediare fără de care nu se poate rezolva problema câinilor fără stăpân", a declarat Oprescu. Primarul Capitalei a mai arătat că asigurarea funcţionării adăpostului şi extinderea lui reprezintă un proiect viabil, în condiţiile în care soluţiile propuse de municipalitate privind construirea unui astfel de adapost, din fonduri proprii, nu au avut susţinerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

"De 20 de ani asistăm la discuţii. Acum vedem fapte! În urmă cu patru ani credeam cu tărie că Primăria Capitalei poate rezolva singură această problemă. Ei, bine, nu s-a putut. Timp de patru ani s-a ţinut piciorul pe frână. Am încercat să aloc sumele necesare pentru construirea unui adapost, dar majoritatea PDL din CGMB  a respins complet aceasta idee!", amai spus Oprescu.

Primarul Capitalei a subliniat că din acest moment prioritatea municipalităţii va fi aceea de a mobiliza toate structurile competente în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, astfel încât aceştia să fie adunaţi de pe străzi, îngrijiţi, sterilizaţi şi cazaţi în adăpostul de la Uzunu.

"Ideea principală e că de acum primăria se va îndrepta către constituirea unei structuri comune de strângere a câinilor fără stăpân de pe străzi, împreună cu primăriile de sector, dar şi cu ONG-urile de profil pentru că acum avem unde să-i aducem. Vom strânge câinii în principal din zona şcolilor, a spitalelor, de pe marile bulevarde etc. Acest adapost e o provocare pentru noi toţi, pentru societatea civilă şi pentru orice iubitor de animale care doreşte să se implice în continuarea şi extinderea acestui proiect", a adăugat Oprescu.

"Aici nu e vorba despre un adăpost de câini, este vorba desspre mult mai mult decât atât. E vorba de o platformă care face parte din strategia autorităţilor de a rezolva problema câinilor fără stăpân din Bucureşti. Avem aici un adăpost, avem un spital şi o zonă de evenimente conexe. Asta înseamnă târguri de adopţii, cabinete de psihoterapie pentru copii şi multe alte lucruri unde suntem deschişi cu orice altă organizaţie şi autoritate care sunt interesate să ni se alăture", a spus Florian Fugaşin, preşedintele Fundaţiei Portico. "Interesul nu este să ţinem aici câini, nu este un depozit de câini, dimpotrivă, ei trebuie aduşi cu ajutorul partenerilor Vier Pfoten care au experinţă în domeniul sterilizării, ei trebuie sterilizaţi, aduşi la un nivel cât mai bun din punct de vedere al sănătăţii şi după aceea oferiţi spre adopţie. Important este să se întoarcă eventual ăn zona de unde au fost colectaţi, dacă sunt doriţi de cetăţenii acelei zone, sau oferiţi spre adopţie. Important este să se sterilizeze câinii de pe străzi ca să nu se mai înmulţească şi dacă puteam oferi o gură de oxigen să-i aducem aici să se elibereze străyile, cu atât mai bine", a mai spus Fugaşin.

Potrivit preşedintelui fundaţiei, fondurile alocate pana acum pentru dezvoltarea adăpostului a fost de aprocimativ 1,5 milioane de euro şi mai sunte necesare 700.000 de euro pentru finalizarea sa. Proiectul a beneficiat însă şi de sprijin sub alte forme. Astfel, proprietarul terenului a acordat o perioadă de graţie de opt luni în care nu se va plăti chirie, iar ulterior vor fi percepute nişte sume simbolice. Şi constructorii au ajutat cu forţă de muncă şi cu materiale.Costurile de întreţinere ale adăpostului vor fi suportate de fundaţie într-o primă fază., iar ulterior se speră în atragerea mai multor parteneri.

Studenţii de la Facultatea de Medicină Veterinară vor putea veni să facă practică în centru.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite