FOTOGALERIE Grădiniţa groazei a băgat în comă un copil de patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii sunt în continuare rezervaţi cu privire la şansele de supravieţuire ale băieţelului de patru ani care a căzut în gol 10 metri de la baia Grădiniţei nr. 195 din cartierul Militari.

Mama micuţului care se zbate între viaţă şi moarte, conectat la aparate, o tânără în jur de 30 de ani, stă ghemuită pe holul de la Reanimare la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ din Capitală, smotocind o jucărie. Nu poate sufla o vorbă şi numai îmbărbatarea soţului o mai ţine pe picioare.

Fiul ei, de numai patru ani, se ofileşte de patru zile, vizavi, conectat la aparate. Micuţul a căzut, joi, de la mansarda Grădiniţei nr. 195, din cartierul Militari. „N-am putere să vorbesc despre asta, nu ştiu ce se întâmplă cu el acum şi nici nu vreau să învinovăţesc pe nimeni până nu se termină ancheta Poliţiei“, susţine mama băieţului încurajată de pe margine de doctorul de gardă.



Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini

image

„Băieţelul e în comă, dar dă semne încurajatoare. S-a efectuat şi o reconstrucţie craniană, după ce au fost rezolvate leziunile“, a precizat medicul.

Trei ipoteze şi 12 angajaţi audiaţi

După producerea incidentului au apărut mai multe ipoteze ce ar fi condus la aceasta tragedie, pusă pe seama neatenţiei îngrijitoarelor.

Una ar fi aceea că baiatul s-ar fi dus singur la toaletă, unde a rămas blocat şi ar fi încercat să iasă pe geamul de la mansardă. În schimb, surse din cadrul Primăriei Sectorului 6 susţin o altă ipoteză: că cel mic a picat peste fereastră după ce s-ar fi urcat pe un scăunel găsit în toaletă. Aceste două ipoteze vin după ce, iniţial, angajaţii grădiniţei au susţinut că micuţul ar fi căzut de pe toboganul din curtea instituţiei.

Organele de anchetă vor stabili zilele următoare cum s-a produs accidentul. „Au fost audiaţi, până în prezent, 12 angajaţi ai grădiniţei, printre care şi îngrijitoarele, directoarea şi administratorul instituţiei“, a declarat Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

„Vrem să se facă o anchetă“

În mod suprinzător, părinţii micuţului au evitat orice contact şi explicaţie de la conducerea grădiniţei. „Nu vrem să ascultăm pe nimeni în acest moment. Nimeni nu înţelege ce e în sufletul nostru când ne uităm la el şi cum trec orele pentru noi. Vrem să se facă o anchetă, mai presus de orice. Nu vreau să ascult acum nicio ipoteză“, ne-a mărturisit tatăl victimei.

Oficialii îşi retrag declaraţiile

Angajaţii grădiniţei au declarat, la început, că băiatul a căzut de pe tobogan şi s-a lovit la cap. De fapt anchetatorii au stabilit că cel mic a căzut de la fereatra băii de la mansardă, lângă tobogan.

Grădinița 195 Foto: Adevarul

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

La fel spunea şi coordonatorul Departamentului de Medicină Şcolară, doctorul Tania Rădulescu, care susţinea joia trecută, că: „Se juca nesupravegheat pe toboganul din curte. A căzut acolo. Asistenţa medicală a intervenit imediat“. Oficialul pare să-şi fi retras declaraţia între timp. „Eu n-am spus aşa ceva, vă rog să nu-mi puneţi vorbe în gură“, a replicat Rădulescu şi a încheiat brusc conversaţia cu reporterul „Adevărul“. Nici directoarea centrului educaţional, Mihaela Iorga, nu este dispusă să vorbească despre accident. „Îmi pare rău. Nu vreau să comentez despre acest caz“, a spus răspicat reporterului „Adevărul“, trântindu-i telefonul în nas.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, a declarat că „de obicei în momentul în care un copil doreşte să meargă la toaletă este cheamtă o îngrijitoare“. Acesta susţine că în acest caz se va face o comisie care să stabilească împrejurările producerii acestei tragedii.

O educatoare la 35 de copii

Drama micuţului care se află internat inconştient pe un pat de spital, după ce a plonjat în gol de la 10 metri, a determinat autorităţile să ia unele măsuri. Astfel, primarul sectorului 6, Cristian Poteraş a dispus ca, în termen de două săptămâni, toate ferestrele aflate la etaj să fie dotate cu un sistem de deschidere oscilobatant, adică să se deschidă doar parţial, astfel încât copiii să nu se poată strecura prin el.

Copii mulţi, locuri şi educatoare insuficiente

Anul acesta, 25.000 de copii n-au mai găsit locuri în grădiniţele de stat, părinţii alegând oferta celor particulare sau soluţia creşterii copilului de către bonă ori bunică.

Părinţii micuţului de patru ani au reuşit să ocupe un loc la grădiniţa unde, an de an, în perioada înscrierilor, părinţii fac coadă în faţa porţii.
Toţi ştiu că să prinzi un loc la Grădiniţa nr. 195 este o luptă crâncenă. În aceste condiţii, unitatea primeşte câte 520 de copii, adică cu 35% mai mult decât prevede cifra de şcolarizare. O singură educatoare are în grijă 35 de copii în clase de câte 50 de metri pătraţi.

Pe forumuri, o mămică se plângea că în unele pătuţuri dorm şi câte doi copii. „Am făcut un apel la părinţi, ne-au înţeles şi am făcut un program de dormit prin rotaţie. Unii dorm o săptămână aici, alţii săptămâna viitoare“, a explicat directoarea grădiniţei Mihaela Iorga.

Mansardarea, o soluţie

Pentru a reduce deficitul de locuri în grădiniţele din sector, primarul Poteraş a decis în urmă cu patru ani mansardarea unora dintre ele, acesta este şi cazul Grădiniţei 195. Astfel, în acest moment, în sectorul 6 sunt 14 grădiniţe care au fost mansardate, mărindu-se numărul de locuri din grădiniţe cu 1.500. „Urmează să construim alte patru grădiniţe nou-nouţe prin programul BEI şi încă una în cartierul ANL Brâncuşi, unde locuiesc 1.800 de familii“, a explicat Mihai Anghel, consilierul primarului Cristian Poteraş.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite