FOTOGALERIE Big Brother în trafic. Atenţie, „agenţii high-tech“ de la Poliţia Locală sunt cu ochii-n patru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii locali din subordinea Primăriei Generale a Capitalei vor fi dotaţi cu sisteme de monitorizare video-audio prin care vor supraveghea traficul bucureştean şi nu numai. Dacă treceţi strada prin locuri nepermise sau dacă aţi trecut pe roşu cu maşina, s-ar putea să fiţi filmat şi să primiţi amenda acasă în plic. Asta se va întâmpla începând de luna viitoare.

Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti a achiziţionat, după modelul britanic, un sistem de monitorizare video-audio de ultimă generaţie, în valoare de peste două miliarde de lei. Mai exact, este vorba despre sistem funcţional complex pentru monitorizarea traficului rutier compus dintr-un subsistem car-video, pentru autoturismele Dacia Duster din dotarea Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, şi dintr-un subsistem man-video, destinat agenţilor.

Astfel, au fost achiziţionate 20 de dispozitive de filmare de mici dimensiuni pentru pentru maşini şi 10 pentru agenţi. Dintre aceastea, 10 deja funcţionează în program-pilot. Camerele sunt furnizate de S.C. Prime Telecom.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, această măsură permite aplicarea unei strategii coerente de îmbunătăţire a siguranţei rutiere şi face parte dintr-un proces de modernizare a instituţiei.

Sistem folosit monitorizarea traficului, dar şi a agenţilor

Imaginile surprinse de camerele cu care vor fi dotate echipajele şi agenţii locali pot fi folosite la susţinerea unui caz în justiţie: identitatea utilizatorului, identitatea evenimentului, identitatea autovehiculului, data şi coordonatele GPS ale autovehiculului. „Sperăm ca astfel să scadă numărul contestaţiilor în cazul amensilor aplicate de noi. De exemplu, în doi ani am avut aproape 6.000 de amenzi pe circulaţie, din care au fost contestate 486. Prcatic, sistemul foloseşte pentru eliminarea a tot ceea ce înseamnă suspiciune şi contestaţii“, a explicat, pentru Adevărul, Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti (PLMB).


Sistemul de monitorizare car video

De asemenea, reprezentantul instituţiei a mai spus că astfel va fi simplificată şi munca agentului care nu va mai trebui să scrie raportul zilnic atunci când iese din tură, ci doar va preda un stick cu toate informaţiile pe care le-a înregistrat de-a lungul programului. Foarte important este că imaginile sunt transmise şi în timp real în dispeceratul PLMB şi că acestea nu pot fi şterse. „Modernizarea are dublu impact, atât pentru cetăţean, cât şi pentru munca noastră“, a adăugat Popa.


Dispeceratul unde sunt centralizate toate imaginile din trafic

Sistemul achiziţionat de PLMB va fi pus în funcţiune la începutul lunii februarie şi va fi folosit atât de unităţile mobile (auto), cât şi de cele pedestre.

Reprezentanţii PLMB speră că, prin intermediul acestui sistem, va creşte încrederea populaţiei în agenţi pentru că va putea proba corectitudinea acestora pe timpul controlului sau a intervenţiei în trafic. De asemenea, potrivit reprezentanţilor PLMB, dacă agenţii surprind cu aceste echipamente încălcări grave ale Codului Rutier sau accidente, aceştia trimit imaginile mai departe, Poliţiei Rutiere care poate dispune măsuri.

image
image

Cum funcţionează?

Fiecare subsistem pentru autoturisme are o cameră video fixată pe parbriz pentru filmarea în exteriorul autoturismului, o cameră video fixată pe parbriz, în interiorul autovehicului, pentru a înregistra activitatea din interiorul maşinii, un microfon de interior pentru a înregistra discuţiile din interiorul autovehiculului, un microfon wireless, cu rază de acţiune de minim 100 metri, pe bază de telecomandă, care asigură redare direcţională exterior-interior, o unitate centrală de procesare pentru înregistrarea audio-video a evenimentelor, dar şi a poziţiei GPS.

Echipamentul pentru agenţi este destinat supravegherii incidentele rutiere cu un dispozitiv aflat în dotarea individuală a agentului şi asigură condiţii tehnice pentru înregistrarea audio-video din mişcare. Subsistemul include o cameră video de mici dimensiuni pentru filmarea în exterior. Aceasta asigură filmarea atât ziua, cât şi noaptea, la temperaturi cuprinse între -20 grade Celsius şi +65 grade Celsius şi are un microfon intern cu filtru de zgomot. Cu ajutorul acestei camere video de mici dimensiuni se va înregistra tot ce face agentul de poliţie în timpul patrulării şi va putea fi cuantificată munca din teren a echipelor PLMB.

Odată cu implementarea sistemului de supraveghere rutieră, poliţiştii locali din Capitală vor avea obligaţia să-i anunţe pe contravenienţi că sunt filmaţi şi că imaginile înregistrate nu vor fi făcute publice, ci vor fi folosite doar la susţinerea cazului în instanţă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite