FOTO VIDEO Thomas Antiques, călătoria în trecut de pe celebra stradă Covaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Thomas Antiques arată precum un muzeu. FOTO Bogdan Păvăloi
Thomas Antiques arată precum un muzeu. FOTO Bogdan Păvăloi

Farmecul de altădată al faimosului Centru Vechi din Capitală a rămas intact graţie unor străini care  s-au îndrăgostit de Bucureşti. Aşa a fost şi în cazul lui Thomas Baakman, olandezul care a deschis în urmă cu patru ani barul-muzeu-magazin Thomas Antiques.

Locul îţi stârneşte curiozitatea încă de la intrare unde sunt expuse tot felul de obiecte vechi cumpărate de Thomas de prin diferite târguri de antichităţi din toată Europa. Odată ajuns în bar, pătrunzi într-o lume pe care de cele mai multe ori ai întâlnit-o în cărţi.

În magazinul-bar se găsesc de toate, de la ceasuri făcute în secolul al XII-lea şi până la veselă de argint şi obiecte de mobilier care au aparţinut vechilor familii burgheze. Şi mai interesant este faptul că fiecare obiect este de vânzare.

Dacă te-ai făcut comod pe un fotoliu „Napoleon” şi nu te mai poţi despărţi de el, îl poţi cumpăra, de cele mai multe ori la preţuri decente pentru fiecare buzunar. Nici berea, cafeaua sau vinul nu sunt foarte scumpe, motiv pentru care barul se poate lăuda cu cei mai fideli clienţi de pe strada Covaci. „Cei mai mulţi care vin pentru prima dată aici privesc miraţi în jur şi nu mai contenesc să laude decorul, deoarece oamenii nu obişnuiesc să intre foarte des într-un magazin de antichităţi”, explică olandezul.

Cum a început afacerea

Thomas ne-a povestit că a ales strada Covaci tocmai pentru istoria din spatele ei. Pasiunea pentru antichităţi a moştenit-o chiar de la tatăl său care i-a lăsat o colecţie impresionantă de 200 de ceasuri.

Primul magazin l-a avut la câteva baruri distanţă, apoi s-a gândit că poate oamenii care vizitează un astfel de loc doresc să stea mai mult şi să bea un vin sau o bere în timp ce admiră obiectele, aşa că s-a mutat în actuala casă de pe strada Covaci şi a deschis barul-magazin de antichităţi. Barul este structurat pe două etaje.

La primul nivel se află barul, iar la mansardă este magazinul propriu-zis unde se află de două ori mai multe obiecte de artă decât în bar. „Sunt tot timpul în preajma clienţilor pentru a-i ajuta cu detalii şi pentru a le povesti de unde am cumpărat obiectele”, explică Thomas.

Olandezul a ales ţara noastră pentru că a observat că la noi sunt foarte multe posibilităţi de a veni pe piaţa cu ceva nou. „Am venit în România în anul 1995 şi am ales Bucureştiul pentru aventură şi posibilităţi. Sunt atâtea de îmbunătăţit aici, încât îţi poţi deschide o afacere de succes. În Olanda sau în Germania totul este deja pus la punct, cu greu poţi aduce ceva nou”, mărturiseşte proprietarul magazinului.

În timp ce stăm de vorbă cu Thomas, două persoane încearcă să-şi dea cu părerea despre pianina germană din anul 1900 expusă în „sufrageria” barului. Fiecare client încearcă să se întoarcă în timp, îşi scot telefoanele sau laptopurile şi încep să caute detalii despre obiectele expuse.

Secretul din spatele obiectelor

Obiectele nu zăbovesc prea mult în magazin, astfel că la fiecare şase luni, Thomas pleacă la diferite târguri de antichităţi din străinătate pentru a-şi asigura în permanenţă stocurile.

El cumpără, în general, mobile vechi de la târgurile din jurul Franţei, Olandei şi Germaniei. Alte obiecte le achiziţionează în general de la casa de licitaţii. „Cumpăr des de la casa de licitaţii, insă aici e puţin mai dificil cu povestea. Cand cumpăr dintr-un astfel de loc, povestea rămâne un mister şi pentru mine”, mărturiseşte Thomas.

Fiecare client doreşte să afle micul secret al obiectului pe care îl cumpără, iar olandezul este tot timpul prin preajmă să le dea detalii. El ne-a explicat că tine minte aproape fiecare obiecte pe care îl are expus, si de asemenea ştie din ce ţară a cumpărat obiectul şi de la cine, detalii pe care în general colecţionarii vor să le cunoască.

Asemenea obiectelor, şi atmosfera din bar este de poveste. Muzica lăsată în surdină te poartă în timp alături de prietenii aflaţi în bar. În acest loc, toată lumea este prieten cu toată lumea, chiar dacă nu se cunosc, ajung repede să schimbe opinii şi idei şi în cazul în care nu se află nimeni prin preajmă puteţi să discutaţi ore în şir cu barmanii, care sunt la fel de primitori şi vorbăreţi precum Thomas.                                                  

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite