FOTO VIDEO „Comic Con România“: Catwoman, Superman şi vânătorii de fantome au dat în mintea copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daenerys Targaryen şi Prinţesa Zelda s-au întrupat pe malul Dâmboviţei FOTO Alex Varninschi
Daenerys Targaryen şi Prinţesa Zelda s-au întrupat pe malul Dâmboviţei FOTO Alex Varninschi

Întâlnirile dedicate fanilor benzilor desenate, cunoscute sub numele generic "Comic Con", sunt ceva obişnuit peste Ocean sau în vestul Europei. La noi, prima ediţie a unui eveniment de acest gen s-a consumat abia în weekendul trecut, pe 30 şi 31 martie, în ciuda faptului că în România există suficienţi adepţi ai acestui gen. Palatul Copiilor a fost ticsit în cele două zile cu peste 7000 de participanţi, expozanţi, actori şi gameri deopotrivă.

Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie ce străjuieşte intrarea în Palatul Copiilor nu mai pare picat din alt film. Basorelieful ce întruchipează scene de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial poate fi pentru copiii înghesuiţi pe băncile din jurul său o replică bătută în piatră a jocului "Medalia de Onoare (Medal of Honor)". Un clasic al genului. În orice altă zi din an este doar un monument impunător amplasat într-un loc nepotrivit. Nu şi azi. Azi începe "Comic Con România".

Înghesuială şi forfotă este şi la uşile Palatului, unde zeci de oameni aşteaptă să păşească pe tărâmul de poveste al benzilor desenate şi al jocurilor pe calculator. Lui Ezio, eroul din "Crezul Asasinului (Assasin's Creed)", vântul de primăvară îi flutură mantia albă, însă nimeni nu-l pofteşte în faţă. Holurile clădirii n-au fost nicicând mai neîncăpătoare şi mai pline de viaţă.

Comic Con România: reportaj de la prima convenţie de benzi desenate din estul Europei

"Stăpânul Inelelor" n-a auzit de Cristi Puiu

gimli-john-davies

Într-o aripă îndepărtată, John Rhys-Davies dă autografe încontinuu de vreo şase ore. E extrem de jovial şi de amabil cu absolut fiecare fan în parte. Departe de imaginea mereu îmbufnată şi morocănoasă a lui Gimli, piticul roşcovan din "Stăpânul Inelelor". "Hello, how are you, my dear boy? What do you do for a living? (Bună, ce mai faci, dragul meu? Cu ce te ocupi?)", îl întreabă cu zâmbetul pe buze pe fiecare doritor de autograf. Şi nu doar de complezenţă, pentru că legendarul actor (e singurul om care a jucat în "James Bond", "Indiana Jones" şi "Stăpânul Inelelor") se întinde la vorbă: "aha, eşti antreprenor? Şi cum te descurci în condiţiile crizei actuale? Aha, sper să îţi meargă bine". În ciuda faptului că agentul lui, o americană impunătoare cu voce ca şmirghelul, îl îndeamnă să termine mai repede: publicul din sală aşteaptă să-l audă vorbind despre experienţa de pe platourile de filmare de la Hollywood.

Am avut onoarea să stăm şi noi puţin de vorbă cu el şi l-am întrebat ce crede despre noul val din cinematografia românească. Vizibil stânjenit, a mărturisit că, deoarece este încă membru al Academiei Americane de Film, ar fi trebuit să ştie mai multe despre cinematografia românească. Însă "faptul că aveţi un nou val în orice artă, înseamnă că sunteţi pe un drum bun". Asta nu l-a făcut cu nimic mai puţin simpatic.

Ambiţia unui clujean prinde viaţă la Bucureşti

Prezenţa lui John Rhys-Davies la "Comic Con România", precum şi a celuilalt invitat de onoare, Finn Jones (Ser Loras Tyrell din serialul de succes marca HBO, "Urzeala Tronurilor (Game of Thrones)"), se datorează în mare măsură lui Mircea Mureşan.

Mircea are 22 de ani, e masterand la Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca în managementul securităţii în societatea contemporană, şi are ambiţii mari. Ajutat doar de o mână de oameni, a pus cap la cap întregul eveniment şi spune că nu se opreşte aici: "anul viitor vrem să schimbăm locul de desfăşurare pentru a putea primi un număr dublu de oameni. A fost o cerere imensă de bilete pe care n-am mai putut-o onora. Sper ca în câţiva ani să ajungem la 100.000 de participanţi".

O montare pe "Liga Legendelor"

Cele două sute de locuri ale Sălii Mici sunt ocupate. Scările sunt pline cu alte zeci de persoane. Lumea se uită la zece oameni care se joacă pe calculator. Totul este proiectat pe scenă şi comentat frenetic, în stilul comentatorilor de fotbal sud-americani, de un alt împătimit.

La fiecare "kill" sala aplaudă şi sare în picioare, de parcă ar fi dat Mutu gol cu Ungaria. Comentatorul îşi pierde glasul, îşi revine, sala se potoleşte şi ea, doar pentru a o lua de la capăt la următorul "kill". Figurinele cât un degetar se plimbă pe panoul uriaş de pe scenă şi împroaşcă vrăji şi dâre de culori în stânga şi în dreapta. Ca să înţelegi ce se întâmplă trebuie să fi pierdut tu însuţi multe nopţi în faţa calculatorului.

Singurii imperturbabili în tot haosul din jur sunt membrii echipelor combatante. Au toţi nişte feţe de parcă ar juca poker. Doar mâna dreaptă zvâcneşte şi tresaltă pe mouse, click după click. E finala concursului de gaming.

"Comic Con România": finala competiţiei de „League of Legends“

Peşti tropicali sau vânători de fantome

În alte cotloane, unii joacă jocuri din cele mai fanteziste pe planşe pline de hărţi, de comori şi de culori, fiecare cu câte un set de reguli cât o Biblie, alţii îşi fac poze cu fete în costume provocatoare, iar artiştii de benzi desenate îşi promovează ultimele apariţii. Sunt foarte puţini copii prezenţi. Cei mai mulţi sunt adolescenţi şi tineri de peste 20 de ani. Iar cuplul costumat în "vânătorii de fantome", sau Darth Maul (din "Războiul Stelelor") sunt trecuţi bine de 40 de ani. Şi nu sunt români.

Cum spunea un participant la "Comic Con România": "suntem oameni normali, nu e nimic extraordinar. E o pasiune ca oricare alta. Banii pe care unii îi investesc în peşti tropicali, eu îi investesc în asta. Foarte simplu!"

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite