FOTO Premieră în România: expoziţia de maşinării de carton mecanizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia va fi deschisă la Sun Plaza până pe 23 iunie. FOTO Mădălina Mihalache
Expoziţia va fi deschisă la Sun Plaza până pe 23 iunie. FOTO Mădălina Mihalache

În premieră în România, o expoziţie de maşinării din carton, de dimensiuni impresionate, are loc în România, în perioada 29 mai-23 iunie. Întreaga operă culturală se realizează sub ochii publicului de către artistul Bernard Lagneau. Spaţiul comercial devine spaţiu cultural prin scoaterea cartonului din condiţia lui şi trasformarea lui într-o instalaţie.


Vernisajul expoziţiei inedite de arta contemporană „Sun Plaza - Locul mecanizat # 82” a avut loc joi, cât instalaţia încă se construia, fapt ce face posibilă surprinderea măiestriei ce stă în spatele mecanizării sculpturii gigant de către publicul român. 

Lumea de carton pe care a construit-o francezul Bernard Lagneau în România atinge o înălţime de 20 de metri. Mecanismul conţine un kilometru de bandă şi 150 de rotiţe, şi cântăreşte două tone. 

Expoziţia este o premieră deoarece artistul nu creeaă niciodată aceeaşi instalaţie de două ori. Acesta utilizează uneori aceleaşi elemente, însă le montează în funcţie de arhitectura locului, în mod diferit, de fiecare dată. Este prima oară când lucrările sunt expuse la noi şi, de asemenea, prima oară când Bernard Lagneau vine în România.

În creaţiile lui, artistul nu foloseşte materiale de top, ci reziduuri, materiale perisabile, precum sfoară şi carton. Doar cu aceste materiale, Bernard Lagneau redimensionează spaţiul în care se află, dezertând din spaţiul cultural.

„Bernard Lagneau vine cu un tip de artă care nu se înscrie în tiparul a ceea ce ce ştim noi că înseamnă artă - sculptură, pictură. El foloseşte o formulă alternativă, unde nu manualitatea este cea mai importantă parte. El este un filosof care instituie forme care au un spirit“, spune criticul de artă Pavel Şuşaru.

Artistul şi-a expus proiectele în toată lumea şi a „mecanizat“ până acum gări, fabrici, biserici, primării, chiar şi celebrul Musée d’Art din Paris şi cea mai mare dună de nisip din Europa, în localitatea Pyla din Franţa, unde a creat monstruoasa „Ville-fantôme”,  o construcţie ce se întinde pe o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi.

„Sunt înecat în carton şi hârtie. Orice loc poate deveni un loc al artei şi arta este pentru toată lumea.  Prefer spaţiile extinse şi înalte, unde pot crea sub ochii publicului. Este o dovadă de onestitate. În plus, nu-mi place să mă repet pentru că mă plictisesc şi devine rutină", spune creatorul operei mecanizate Bernard Lagneau. 

Centrul comercial Sun Plaza este gazda acestui eveniment ce se va încheia pe 23 iunie. Prima zi a fost un succes pentru că publicul român a fost fascinat de maşinăriile grandioase, animate doar cu ajutorul unor electromotoare.

„Lucrurile nu au fost aşa simple mereu. La început creaţiile mele păreau revoluţionare, iar opera mi-a fost refuzată chiar de ţara mea, Franţa“, adaugă artistul.


Bernard Lagneau şi-a început cariera ca designer de carte, ulterior specializându-se în crearea de instalaţii şi sculpturi din carton. De mai bine de 40 de ani creează astfel de instalaţii de mari dimensiuni, care se împart în patru categorii tematice: maşinării de carton monumentale.

Pe aceeaşi temă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite