FOTO Premieră în România: peste 3.000 de cărţi deschise în Centrul Vechi. Bucureştenii s-au călcat în picioare şi şi-au umplut sacoşele cu cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de carti au fost asezate pe asfalt FOTO Cristina Raduta
Mii de carti au fost asezate pe asfalt FOTO Cristina Raduta

Peste 3.000 de cărţi „au fost deschise” , în Centrul Vechi al Capitalei, pentru a sărbători Ziua Mondială a Cărţii, eveniment care în ultimii ani a căpătat o amploare deosebită la nivel european.

Marţi seară, Centrul Vechi al Bucureştiului a găzduit cel mai important eveniment dedicat lecturii, prin organizarea unei acţiuni la care au participat oameni de toate vârstele, de la copii, până la bătrâni.

Editura Litera, în parteneriat cu Ziarul Ring, a oferit gratuit peste 3.000 de cărţi pentru locuitorii Bucureştiului, cărţi aşezate pe asfaltul din centrul oraşului cu ajutorul mai multor voluntari.

La ora 20.30, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă,  a deschis oficial evenimentul. Panglica care împrejmuia aleea şi pe suprafaţa căreia erau aşezate cărţile a fost tăiată şi cei care aşteptau pe margine s-au înghesuit să prindă cât mai multe exemplare dintre cele oferite de Editură Litera.

Enciclopedii, cărţi pentru copii sau romane, toate în valoare de peste 10.000 de euro

Redactorul-şef al Editurii Litera, Ilieş Câmpeanu, a declarat, pentru Adevărul, că cele peste 3.000 de cărţi oferite de Litera au costat în jur de 10.000 de euro şi au făcut parte din diferite categorii.
„Este vorba despre cărţi pentru copii, romane de dragoste, poliţiste, enciclopedii, pe scurt, cărţi din mai multe domenii” ,  a spus Ilieş Câmpeanu.

De asemenea, acesta a ţinut să precizeze că este vorba despre primul eveniment de acest fel din ţara noastră, marcându-se astfel o premieră, deşi, în alte state europene au mai fost organizate evenimente asemănătoare, Spania fiind unul dintre cele mai bune exemple.

În Spania, bărbaţii le oferă femeilor, de Ziua Mondială a Cărţii, un trandafir roşu însoţit de o carte, procedeu ce diferă puţin faţă de evenimentul organizat la noi, după cum povesteşte Câmpeanu.

Primii din coadă, ultimii la cărţi

Deşi numărul cărţilor care au acoperit asfaltul a fost unul mare, o bună parte dintre cei care au participat la eveniment nu au mai prins nicio carte. Acest lucru a fost posibil deoarece oamenii care se aflau în primele rânduri ale cozii, lângă panglică, au îndesat în pungi şi genţi cât mai multe cărţi.

Aşa se face că unii au plecat cu braţele şi genţile pline de cârţi, în timp ce alţii au plecat cu mâna goală şi cu dezamăgirea că nu au reuşit să ia nicio carte.

În anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat ziua de 23 aprilie, Ziua Mondială a Cărţii, amintind în acest fel de marii scriitori ai planetei, dar şi pentru a-i încuraja pe tinerii să citească.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite