FOTO Muncitorii de pe şantierul metroului din Drumul Taberei au dispărut. Şefii Metrorex susţin că lucrările continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantierul metroului din Drumul Taberei este gol. FOTO Marian Iliescu
Şantierul metroului din Drumul Taberei este gol. FOTO Marian Iliescu

Lucrările la staţiile de metrou pe tronsonul Drumul Taberei-Universitate s-au împotmolit din lipsa fondurilor. Pe şantiere se mai găsesc câţiva muncitori care supraveghează utilajele sau mai îndeplinesc mici sarcini pe şantier. Această oprire a lucrărilor va creşte costurile proiectului demarat de Metrorex.

Zeci de utilaje grele stau parcate pe spaţiul şantierelor din Drumul Taberei, spre nemulţumirea locuitorilor din cartier, dar şi a muncitorilor care aşteaptă nedumeriţi ordinele de reluare a lucrărilor.

Pe şantierul de la Orizont nici urmă de lucrări de amploare, în jur de 30 de muncitori se plimbă pe şantier dintr-un capăt în altul. Cu toate acestea susţin că lucrările continuă, chiar dacă pentru moment merge mai greu. „Domne’ ce să vă spun?  Venim la muncă, lucrările merg, nu vedeţi  că sunt oameni pe şantier?“,  spune un portar la intrarea şantierului.

Realitatea este cu totul alta, în jurul staţiilor abandonate, oamenii discută revoltaţi despre această situaţie. „Au stricat totul şi nu ştim când o să repare pagubele pentru că nu se mai lucrează, aici la noi se mai aude din când în când câte un utilaj, dar nu ca înainte când lucrau şi ziua, şi noaptea. Nici nu ne puteam odihni de zgomot, mergeam la serviciu mai mult obosiţi decât odihniţi’’, explică Alexandru Teodorescu, preşedintele blocului din faţa şantierului.

Revoltaţi pentru că au fost tăiaţi copacii

Totodată, oamenii sunt revoltaţi pentru că şantierul le-a distrus spaţiile verzi şi stâlpii de lumină. `` Nici nu ştiu cu ce să încep! Mult noroi, în faţa blocului se strânge apa când plouă pentru că eu ridicat nivelul solului. Au tăiat mulţi copaci din faţa blocurilor, cu toate că ne-am tot certat cu ei şi am făcut reclamaţii. Nu mai avem nici măcar lumină pe stradă, au dărâmat stâlpii, care sunt la ei acum“, adaugă Alexandru Teodorescu.

Puţin mai departe, la staţia Drumul Taberei 34 pe şantier o mână de oameni şi şeful lor. „Ce să facem? Păzim şantierul!’’, exclamă Pietro Cristiano, şeful de şantier, nemulţumit de starea în care se află lucrările.  Cu toate acestea, italianul susţine că staţiile nu au intrat încă în conservare şi se mai aşteaptă o veste bună că bugetul va fi reevaluat.

„Încă nu au fost conservate,  mai au o speranţă că vor primi banii necesari, din câte ştiu avem nevoie de minim 300 de milioane de lei ca lucrările să meargă bine. Se mai lucrează puţin mai în faţă  la staţia Brâncuşi şi cam atât“, explică Piedro Cristiano.

Gabriel Sburlan, directorul de exploatare al Metrorex, susţine că lucrările continuă şi că toate informaţiile conform cărora acestea au fost suspendate sunt doar speculaţii făcute de presă.

Banii vor veni  în iunie

Totodată, Gheorghe Udrişte, fostul director Metrorex şi actual deputat din partea PDL susţine că până în luna iunie bugetul va fi reevaluat. „Avem premisa că cel târziu până în iunie vom primii cât avem nevoie. Lucrările nu au fost oprite, doar a scăzut ritmul de lucru. De exemplu, la Favorit încă se lucrează, au terminat o parte şi se vor concentra să finalizeze tot şantierul, dar să ştiţi că se lucrează pe etape“, a explicat Gheorghe Udrişte.

Referitor la pagubele produse în timpul excavărilor, acestea vor fi reparate. „Pentru fiecare copac tăiat se vor planta şapte. Şosele şi alte pagube vor fi refăcute, pentru că există bani incluşi în proiect, atfel nu primeam avizele necesare. Avem nevoie de puţină înţelegere. Tot ce pot să vă spun e că lucrările vor continua“, a adăugat Udrişte.

Guvernul a alocat prea puţini bani pentru acest proiect

Din necesarul de 900 de milioane de lei, proiectul magistralei de metrou din Drumul Taberei a primit din partea bugetului de stat doar suma de 200 de milioane de lei, în urma analizei proiectului de buget pentru perioada 2013 – 2014. Mai mult, din totalul de 200 de milioane de lei bugetaţi pentru lucrările din acest an, 100 de milioane se vor duce doar către plata datoriilor din 2012.

Lipsa banilor pentru continuarea lucrărilor va atrage, pe lângă sistarea şantierului, şi posibilitatea creşterii costurilor. În acest caz, săpăturile pentru tunelurile traseului de metrou dintre Valea Ialomiţei şi Eroilor nu vor putea începe până când structura staţiilor nu va fi finalizată. Astfel, TBM-urile care vor săpa tunelurile vor staţiona în subteran, pe o chirie considerabilă, ca şi alte utilaje necesare lucrărilor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite