FOTO Protest pe biciclete pentru Roşia Montană. Mii de persoane au scandat în faţa sediului TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul bicicliştilor faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană FOTO daniel.vrabioiu.ro
Protestul bicicliştilor faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană FOTO daniel.vrabioiu.ro

Sub titulatura „Roşia Montană în UNESCO“, cei care se opun exploatării miniere la Roşia Montană au pornit, de la ora 16.00, într-un protest pe biciclete în Bucureşti, care s-a transformat într-un amplu marş pornit de la Universitate. La acţiune participă în jur mii de persoane, o parte protestând faţă de gazele de şist. Mulţimea a ajuns, în jurul orei 20.40, în faţa sediului Televiziunii Române.

UPDATE 23.43 A venit şi o mireasă aici. Este în mijlocul mulţimii. Oamenii i-au dat flori şi o bandă cu roşu, galben şi albastru.

mireasa protest rosia mondata

UPDATE 23.24 S-a făcut linişte la cererea celor de la portavoce pentru un anunţ.

"Am primit o veste care o să ne bucure pe toţi şi o să vă facă să vă simţiţi mândri. CNN a scris: „Primăvara Arabă, Vara Turcească, Toamna Românească. Protestele românilor, un model de demonstraţii paşnice”. Suntem exemplu de cum se protestează după ce scrie CNN".

Mulţimea a înnebunit în aplauze, după care au scandat veşnica: ”Uniţi salvăm Roşia Montană!”. Atmosfera e la fel.

UPDATE 23.10 Aceiaşi aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat în jurul unei formaţii "ad-hoc" de 5 oameni care cântă la tobe de diverse mărimi. S-a creat un fel de concert tribal. Lumea cântă Ro-şi-a Montana pe ritm. Lumea zâmbeşte, dansează, fotografiază, filmează, scandează. Totul se întâmplă sub ochii jandarmilor extrem de relaxaţi.

UPDATE 22.32 În jur de de 2.000 de persoane se află în continuare în faţa sediului TVR. „Mulţumim bicicliştilor care au fost personajele principale de la protestul de astăzi”, se aude în portavoci.

Din când în când, câteva persoane care nu par protestatari se plimbă prin mulţime şi pun întrebări. Unii demonstranţi susţin că ar fi vorba, de fapt, despre poliţişti în civil. 

Un grup de protestatari vorbeşte despre ridicarea unui cort.

UPDATE 22.30 În aproximativ o jumătate de oră, la Toronto este anunţat un protest de solidaritate faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană.

UPDATE 22.25 Urmăriţi aici imagini live din faţa sediului TVR:

Your browser does not support iframes.

UPDATE 21.55 „Acest post de televiziune este plătit din bani publici, deci din banii noştri. Cu toate acestea, în acest moment la TVR este un meci de fotbal”, explică un protestatar la portavoce. „Ruşine, ruşine să vă fie”, strigă mulţimea.

proteste ziua a saptea foto/ twitter/ iulus

Mulţimea în faţa sediului TVR, în jurul orei 22.00. FOTO: Twitter/ Iuluts

UPDATE 21.40 Grupul de la Bârlad s-a retras în aplauzele celorlalţi protestatari: „Cinste lor, cinste bârlădenilor” şi „Refuz, rezist, nu vrem gaze de şist”, a strigat mulţimea. 

Oamenii s-au ridicat de pe margini pentru că au fost pornite aspersoarele. Corespondentul „Adevărul” estimează că au rămas în jur de 2.500 de persoane.

„Vă mulţumim pentru susţinere şi vă felicităm pentru ceea ce faceţi. Vă promitem că, dacă voi ne veţi ajuta, şi noi vom fi cu voi. Ceea ce face guvernul nostru este un gest împotriva oamenilor. USL otrăveşte România”, au transmis membrii grupului de la Bârlad. 

UPDATE 21.19 În jur de 70 de persoane protestează în faţa Ambasadei României de la Montreal faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, potrivit portalului Ştiri de Montreal.

protest montreal rosia montana foto facebook-stiri de montreal

FOTO: Facebook- Ştiri de Montreal

image

Foto

protest montreal rosia montana foto stiridemontreal.com

„Protestul nostru este o chestiune de solidaritate cu toţi oamenii care au ieşit în stradă în România. Mă revoltă incompetenţa Guvernului şi faptul că din punct de vedere economic proiectul de la Roşia Montană nu reprezintă nicio afacere pentru comunitatea de acolo, oamenii nu câştigă nimic”, explică Ciprian, în vârstă de 34 de ani, care lucrează în Canada drept analist în domeniul telecomunicaţiilor. 

Citiţi aici mai multe despre protestul din Montreal. 

protest montreal foto stiri de montreal

UPDATE 20.56 Protestul este de tip sit-in, adică o demonstraţie paşnică. Prin mulţime se remarcă o bicicletă cu flori pe ghidon, o tânără protestatară care poartă un tricou pe care scrie „Vrem cultură, nu cianură”, iar lângă mesaj este o poză a lui Constantin Brâncuşi. 

Protestatarii strigă „TVR, ne-ai trădat, n-ai venit nici la Bârlad”, făcând referire la protestele organizate acolo faţă de proiectul de exploatare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

„Să vină presa, să-i scoatem lesa”, este un alt slogan care se aude în faţa sediului Televiziunii Române

UPDATE 20.45 Mulţimea a ajuns în faţa sediului TVR. Protestatarii s-au aşezat pe trotuare şi carosabil şi continuă să scandeze. Circulaţia este blocată pe sensul Herăstrău-Perla şi îngreunată pe sensul opus. 


În jur de 2.000 de protestatari, în faţa sediului TVR, estimează Cătălin Georgescu, care publică această fotografie pe contul său de Facebook

protestate bucuresti tvr foto facebook/catalin georgescu

Reprezentanţii Jandarmeriei au refuzat să înainteze o estimare privind numărul protestatarilor, dar au mobilizat personal care a însoţit protestatarii în marşul până la TVR, transmite corespondentul „Adevărul”.

UPDATE 20.10: Protestatarii au trecut de intersecţia cu Şoseaua Ştefan Cel Mare şi se îndreaptă către Televiziunea Română. Acum sunt în jur de 3.000 de persoane care s-au alăturat marşului. Nelipsita lozincă strigată de şapte zile de protestatari: ”Uniţi Salvăm Roşia Montană!”.

Oamenii îmbrăcaţi pretenţios de la cafenelele din zona Dorobanţi din Capitală au aplaudat multimea de protestatari. Se scandează "Azi Capitala, mâine toată ţara!". 

Practic, la acest marş pornit din Piaţa Universităţii participă bicicliştii care au dat startul protestului pe două roţi la ora 16.00, plecând de la Piaţa Alba Iulia, protestatarii adunaţi la Universitate, toţi sub sloganul ”Salvaţi Roşia Montană”, şi alţi câţiva oameni veniţi în Bârlad pentru a protesta faţă de gazele de şist.

UPDATE 20.00: Protestatarii, peste 2.500, se îndreaptă spre Calea Dorobanţilor. Din ce se vorbeşte, vor merge la TVR. Mulţimea scandează "Ponta, nu uita, va veni şi ziua ta!", "Nu corporaţia face legislaţia!".

UPDATE 19.50: 2.000-2.500 de oameni trec acum de Piaţa Romană, scandând "Veniţi cu noi!". Mulţimea a făcut dreapta brusc pe Bulevardul Dacia. Marşul continuă.

UPDATE 19.30: Protestul faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană a început pe după-masă ca un meeting al bicicliştilor în piaţa Alba Iulia. Câteva sute au ajuns, înconjuraţi de jandarmi şi poliţişti, la Universitate, unde erau alte sute de persoane adunate, inclusiv un grup numeros din Bârlad, care protestează faţă de gazele de şist.

În jur de 1.000-1.500 de oameni mărşaluiesc acum pe partea dreaptă a Bulevardului Magheru, pe sensul spre Piaţa Romană, unde nu se mai circulă, iar la marş se alătură şi alte persoane. "Refuz, rezist, nu vrem gaze de şist", "Dacă vă para, iesiţi din casă","Fără violenţă" sunt câteva dintre lozincile strigate de protestatari.

Este a şaptea zi de proteste faţă de proiectul de la Roşia Montană.


Marşul bicicliştilor a început la ora 16.00 la Piaţa Alba Iulia şi este programat să se încheie la ora 19.00, la Universitate, participanţii pe biciclete militând pentru introducerea zonei Roşia Montană în Parimoniul Unesco, potrivit unui eveniment anunţat pe Facebook - Bike Walk Bucureşti.

Anunţul bicicliştişlor-protestatari:

Marşul nostru este un exerciţiu activ prin care dorim să atragem atenţia asupra unora dintre punctele esenţiale enunţate în protestele acestor zile: istoria şi moştenirea culturală, o dată ce sunt pierdute, nu se pot recupera. 

Traseul marşului este punctat de locuri ce au un caracter simbolic. Vom parcurge bulevarde care poartă nume cu o rezonanţă deosebită pentru istoria şi moştenirea noastră culturală, vom trece pe lângă monumente statuare dedicate memoriei personajelor care au scris istorie.

Asumarea, recunoaşterea şi întoarcerea la aceste valori este datoria noastră, este un prilej să lăsăm în istorie nu urme ale unei dezvoltări haotice şi nesustenabile, ci recunoştinţă faţă de învăţăturile şi valorile trecutului. 

Sprijinim includerea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Universal UNESCO!

Atenţie! Vă rugăm să respectaţi regulile de circulaţie, ne orpim la semafoare, circulăm regulamentar, se merge cu viteza minimă şi nu se scandează”.

Traseul bicicliştilor:

Piaţa ALBA IULIA 16:00 -> Bulevardul Unirii - UNIRII [1]  Pauză în parcul Unirii -> Ion C. Brătianu

Km 0. Biserica Sf. Gheorghe cel Nou

Constantin Brâncoveanu [2] -- Moment de reculegere.

-> Ion C. Brătianu

UNIVERSITATE 

I. L. Caragiale [3] - Pauză în parcul TNB.

-> Nicolae Bălcescu

-> Gheorghe Magheru

ROMANĂ

-> Lascăr Catargiu

VICTORIEI [4] Fără oprire

-> Calea Victoriei

REVOLUŢIEI [5] Pauză. Forum.

Regele Carol I, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu

-> Calea Victoriei

UNIVERSITATE 19:00 

Mihai Viteazul, Ion Heliade Rădulescu, Gheorghe Lazăr şi Spiru Haret 


Un nou protest anunţat mâine în Piaţa Universităţii: ”Duminica în familie”

image

Alte două anunţuri de protest circulă pe Facebook, sub aceeaşi mişcare ”Salvaţi Roşia Montană”, pentru Duminică, ora 17.00, în Piaţa Universităţii.

Primul, intitulat ”Duminica în familie”, îi îndeamnă pe tinerii protestatari care au ocupat centrul Capitalei săptămâna aceasta timp de cinci zile să vină duminică, de la ora 17.00, în Piaţa Universităţii, însoţiţi cel puţin de un părinte, pentru a nu mai fi catalogaţi drept ”câţiva tineri hipsteri şi drogaţi”.


Al doilea, intitulat ”Global Action Call for Roşia Montană”, anunţă ”mobilizare generală” duminică la aceeaşi oră, 17.00, în acelaşi loc.

protest rosia montana duminica 1
protest rosia montana duminica 2

CITEŞTE MAI MULT

UPDATE FOTO Protest pe biciclete pentru Roşia Montană. Peste 2.500 de persoane mărşăluiesc spre TVR

Sub titulatura „Roşia Montană în UNESCO“, cei care se opun exploatării miniere la Roşia Montană au pornit, de la ora 16.00, într-un protest pe biciclete în Bucureşti, care s-a transformat într-un amplu marş de la Universitate, pe Bulevardul Magheru, spre TVR. La acţiune participă în jur de 2.500 de persoane, o parte protestând faţă de gazele de şist.

UPDATE FOTO VIDEO A treia zi de proteste faţă de exploatarea minieră de la Roşia Montană: peste 1.000 de oameni au fost în Piaţa Revoluţiei

Bucureştenii s-au adunat pentru a treia zi în Piaţa Universităţii la fântâna de lângă Facultatea de Arhitectură. Dacă în prima zi 4.000 de oameni au mărşăluit pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, luni, Bulevardul Regina Elisabeta a fost blocat, protestatarii eliberând strada după circa şase ore de proteste.

Zgonea i-a trimis o scrisoare lui Băsescu pe subiectul Roşia Montană: „Un referendum este binevenit“

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care a arătat că este de acord cu referendumul propus de şeful statului pe tema Roşia Montană.

Băsescu, despre Roşia Montană: „Când aş primi legea la promulgare, nu aş promulga-o înainte de referendum“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că, în situaţia în care populaţia se va fragmenta pe tema Roşia Montană, nu va promulga legea înainte de organizarea unui referendum.

FOTO VIDEO Sute de clujeni au protestat din nou faţă de proiectul de la Roşia Montană, au cerut demisia a trei miniştri şi au blocat circulaţia aproape două ore

Sute de clujeni au venit cu familiile şi prietenii ca să protesteze, în Piaţa Unirii, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, în semn de solidaritate cu manifestanţii din Bucureşti. Ei au cerut demisia miniştrilor Mediului, Culturii şi al celui delegat pentru Proiecte de Infrastructură, adică demisia Rovanei Plumb, a lui Daniel Barbu şi a lui Dan Şova. În centru, circulaţia a fost blocată aproape două ore.

Roşia Montană: Ungaria cere României să respecte reglementările europene în domeniul minelor de aur şi „patrimoniul cultural şi de mediu”

Guvernul maghiar cere ca autorităţile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât şi „bunurile de mediu şi culturale” aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană, afirmă luni două ministere de la Budapesta într-un comunicat, citat de MTI.

Primarul Clujului cere Guvernului să retragă proiectul de lege despre Roşia Montană

Primarul Clujului, totodată şi fost premier, Emil Boc, a declarat azi, 4 septembrie, într-o conferinţă de presă, că solicită Guvernului retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană întrucât este neconstituţional. Bos susţine că prin el se oferă unei companii private atribuţii de utilitate publică care trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice.

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut cu până la 17% după protestele legate de Roşia Montană

Acţiunile Gabriel Resources au scăzut marţi cu până la 17% la bursa din Toronto, cel mai mult din ultimele patru luni, în urma protestelor din România faţă de proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană, relatează Bloomberg.

Intră în dezbatere pe blogurile adevarul.ro!

Revoluţionarii fără cauză

Piaţa Universităţii e iarăşi populată. De cu seară, până-n creierii nopţii. La fel, şi-n celelalte oraşe mari. O masă de tineri, în general, protestează. Acum, faţă de exploatarea auriferă de la Roşia Montană. Să nu vă-nchipuiţi că avem, în România, o asemenea abundenţă de specialişti în materie, care ştiu exact de ce protestează! Care să aibă informaţii ştiinţifice că e ceva putred la Roşia Montană.

Un dram de libertate în Piaţa Revoluţiei

Ora 2.12. Am ajuns acasă după cea de-a treia zi de proteste împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Deschid Facebook-ul şi îmi curg în news feed trei evenimente din seara asta de toamnă:

#rosiamontana: Corturile şi imperiul - un protest tânăr, cu sticle şi biciclete

"All I wanna say is that they don't really care about us!%2

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite