FOTO Capitala, pe mâinile nimănui. Câte case, maşini şi terenuri au reuşit să agonisească edilii Bucureştiului

FOTO Capitala, pe mâinile nimănui. Câte case, maşini şi terenuri au reuşit să agonisească edilii Bucureştiului

Câţiva primari din Bucureşti au probleme cu legea

În ultima vreme, primarii Bucureştiului au ajuns în mijlocul unor scandaluri uriaşe de corupţie, iar cel mai recent îl are ca actor principal pe Sorin Oprescu, edilul-şef al Capitalei, arestat preventiv pentru că a fost prins în timp ce ar fi luat mită în valoare de 25.000 de euro. Pe lângă acesta, alţi doi edili ai Bucureştiului au trecut în ultima perioadă prin situaţii asemănătoare fiind ridicaţi de mascaţi şi audiaţi ore în şir.

Ştiri pe aceeaşi temă

Andrei Chiliman, fostul primar al Sectorului 1, a fost membru PNL timp de 24 de ani, iar în 2013 a fost exclus din partid, devenind membru fondator şi lider al Consiliului Consultativ al Iniţiativei România Liberală. 

Acesta a fost ridicat de poliţişti, în luna iunie a acestui an, direct de la Aeroportul Otopeni, când se întorcea dintr-o vizită oficială. În iunie 2015, Andrei Chiliman a fost plasat sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată. Concret, edilul ar fi luat câte 30% din valoarea contractelor atribuite preferenţial.

Şi Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5 are probleme cu legea. Deşi este judecat în arest la domiciliu, edilul are un dosar complicat, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani. Nici ceilalţi edili ai Bucureştiului nu sunt foarte iubiţi. Recent, au început să fie strânse semnături pentru deminiterea primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă (PSD), dar şi pentru demiterea primarului Sectorului 6, Rareş Mănescu (PNL).

Cât de bogaţi sunt edilii Bucureştiului?

În declaraţia de avere din 2014, Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1 suspendat din funcţie pentru 60 de zile, susţine că are o mulţime de bunuri. Spre exemplu, politicianul deţine nu mai puţin de 13 terenuri, trei clădiri, două autoturisme costisitoare, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare totală de cel mult 170.000 de euro. De asemenea, mai multe clădiri şi terenuri menţionate în declaraţia de avere a lui Andrei Chiliman sunt trecute pe numele soţiei sale şi pe numele copiilor lui. 
 

Neculai Onţanu, declaraţie de avere sărăcăcioasă

 
Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, are o declaraţie de avere sărăcăcioasă. Edilul Sectorului 2 menţionează că deţine un teren, o clădire şi bijuterii în valoare de cel mult 25.000 de euro. 
 
Robert Negoiţă are 33 de terenuri şi peste 120 de clădiri
 
Declaraţia de avere a primarului Robert Negoiţă are 14 pagini şi cea mai mare parte a bunurilor au ajuns în posesia primarului după 2004. În declaraţia de avere, Robert Negoiţă susţine că are, printre altele, următoarele bunuri: 33 de terenuri (majoritatea cumpărate după anul 2004), 121 de clădiri (cele mai multe fiind apartamente şi case de locuit) cumpărate sau construite, de asemenea, după anul 2004.
 
Totodată, în declaraţia de interese a primarului se specifică faptul că acesta este asociat la parcul acvatic din Otopeni Water Park, dar şi la SC DOMUS STIL REAL ESTATE SOLUTIONS SRL.
 
Ascensiunea sa politică este una rapidă şi în doar doi ani, de la membru de partid PSD, Negoiţă ajunge să fie ales vicepreşedinte al organizaţiei de tineret a PSD (TSD). În 2007, este ales preşedinte al Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democraţi (LTISD), iar în 2008 este ales secretar executiv al organizaţiei centrale a PSD. Începând cu 2010 este ales vicepreşedinte al PSD şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Ilfov, iar din 2011 este preşedinte interimar al Organizaţiei Sector 3 PSD. Doar la un an după ce a devenit preşedintele interimar al Organizaşiei Sector 3 PSD, Robert Negoiţă a devenit, în 10 iunie 2012, primarul sectorului 3.
 
„Este adevărat că începând cu anul 2004 m-am implicat în politică. Însă la fel de adevărat este şi faptul că am devenit antreprenor încă din anii ’90. De exemplu, în perioada  1996-1998 am fost administratorul companiei Euroline, iar în 1998 am înfiinţat compania Pro Confort. Aceste afaceri şi-au arătat roadele mai târziu şi amble au fost afaceri care au activat exclusiv în mediul privat, neavând niciun contract cu instituţii publice.
 
 
Repet, nu am derulat niciodată afaceri cu statul. Din 2004, activitatea mea în domeniul politic s-a desfăşurat în paralel cu cea din domeniul de business. Ele nu sunt incompatibile. Nu le-am amestecat niciodată. Chiar şi după 2004 meritele în domeniul administrării afacerilor mi-au fost recunoscute în repetate rânduri prin premiile pe care le-am primit – distincţia Think Big în cadrul galei “Premiilor Business Magazin pentru Tineri manageri” pentru cel mai amplu proiect hotelier din Uniunea Europeană – Rin Grand Hotel, în 2007; şi premiul special pentru “Cel mai îndrăzneţ proiect de afaceri” în cadrul Galei “Celebrităţile Anului – Trofeele Celebrităţii” organizată de TVR, în 2008. Am separat cele două domenii în 2008, când am devenit deputat. În acel moment am părăsit managementul privat.
 
Niciun moment nu m-am aflat în vreo stare de incompatibilitate. Am ştiut să separ foarte clar lucrurile. Toate bunurile pe care le găsiţi consemnate în declaraţia de avere sunt rezultatul a 20 de ani de muncă exclusiv în mediul privat, fără vreo interferenţă cu instituţiile publice şi cu banii publici”, explica, pentru „Adevărul“, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă.
 
Piedone are trei autoturisme de lux
 
 
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Pieponde, susţine în declaraţia de avere că deţine două terenuri în Bragadiru şi două clădiri în Bucureşti. De asemenea, edilul Sectoprului 4 are trei autoturisme de lux şi bijuterii în valoare de circa 40.000 de euro. 
 
Vanghelie,  avere ştiută doar de el 
 
Marian Vanghelie a fost primarul Sectorului 5 ani de-a rândul, numărându-se pe lista edililor care n-au fost prea pasionaţi de şcoală. Cu toate acestea se spunea că edilul avea o avere impresionantă pe care n-a făcut-o public foarte clar niciodată. Cât timp a fost la cârma primăriei, Vanghelie a evitat să îşi completeze declaraţia de avere şi s-o publice pe site-ul Primăriei Sectorului 5, aşa cum prevedea legea. 
 
 
 Cu toate acestea, Marian Vanghelie a completat o declaraţie de avere înainte de a-şi depune candidatura la Primăria Sectorului 5 în 2012 şi potrivit acesteia edilul ar deţine un apartament şi o casă, de 110 şi, respectiv, 108 metri pătraţi şi un autoturism marca Mercedes. Vanghelie a mai scris că deţine cinci ceasuri în valoare totală de 70.000 de euro şi cinci tablouri, în valoare totală de 85.000 de euro. De asemenea, acesta a acordat un împrumut în nume personal în valoare de 2.260.000 lei unei persoane fizice, venitul edilului din anul 2011 fiind de 55.896 lei, echivalentul unui venit lunar de 4.658 lei.
 
Mănescu are un teren şi trei maşini
 
 
Rareş Mănescu, primarul Sectorului 6, menţionează în declaraţia de avere că deţine un teren în suprafaţă de 990 de metri pătraţi în Bragadiru, două clădiri – una în Bragadiru şi alta în Predeal, dar şi trei autoturisme. 
 
Oprescu: bijuterii, obiecte de artă şi de cult
 
Potrivit ultimelor date din declaraţia sa de avere, Sorin Oprescu deţine două terenuri intravilane în Ciolpani şi Predeal, o vilă şi un apartament. Terenul din Ciolpani se întinde pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, aici unde edilul are şi o casă de locuit (de aici au ridicat procurorii documente, o geantă neagră şi două obiecte învelite ce păreau a fi tablouri – n.r.) de 480 de metri pătraţi. În ceea ce priveşte terenul de la Predeal, acesta are o suprafaţă mult mai mică: 500 de metri pătraţi.

 
FOTO Mediafax
 
De asemenea, din agoniseala primarul Capitalei mai fac parte şi obiecte de artă, de cult şi bijuterii în valoare de 91.000 de euro, în timp ce în conturi are circa 156.000 de lei şi 33.000 de euro. Valoarea obiectele de artă pe care le are în posesie se ridică la 57.000 de euro, ceasurile şi aparatele electronice la 25.000 de euro, în timp ce obiectele de cult sunt în valoare de 9.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere a primarului. 
 
Primarul mai menţionează şi două contracte de concesiune, unul în valoare de 8.000 de lei, iar altul în valoare de 597.400 de lei şi 20.500 de euro. Potrivit aceluiaşi document, primarul general al Capitalei nu deţine autoturisme sau alte bunuri mobile, nu are plasamente, investiţii sau împrumuturi, dar nici datorii.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările