FOTO Bucureştiul, dărâmat de cutremur: cum arăta oraşul după dezastrul din 1977, în imagini color

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Universităţii după cutremurul din 1977 FOTO muzeul de fotografie
Piaţa Universităţii după cutremurul din 1977 FOTO muzeul de fotografie

Cutremurele de mică intensitate din judeţul Galaţi au readus în opinia publică un pericol iminent al Capitalei, care pare să fi fost uitat de autorităţi. Site-ul muzeuldefotografie.ro a publicat imagini noi, color, făcute pe străzile din Bucureşti după ce a avut loc devastatorul cutremur din 1977.

Mai multe fotografii color făcute la scurt timp după ce a avut loc unul dintre cele mai distrugătoare şocuri seismice din istoria Capitalei au fost publicate recent pe site-ul de profil muzeuldefotografie.ro.

„De câteva zile circulă, venite (probabil) pe filieră rusă, imagini noi ale cutremurului din 1977. Fotografiile sunt color şi surprind unghiuri inedite ale evenimentelor de atunci. Probabil realizate la nu mai mult de două, trei zile de la eveniment, scenele prezintă bucureştenii ieşiţi în stradă, precum şi buldozerele, muncitorii şi armata ce ajută la înlăturarea mormanelor de moloz. Sunt de remarcat fotografiile , nu foarte des întâlnite, cu faţadele afectate de cutremur ale Muzeului Antipa şi Hotelului Dorobanţi“, explică reprezentanţii site-ului.

Considerat unul dintre cele mai distrugătoare şocuri seismice care a lovit România, cutremurul din 1977 a fost unul de suprafaţă, ce a avut loc la 95 de kilometri adâncime. A avut loc pe 4 martie 1977, iar Capitala a fost extrem de afectată.  Atunci, povesteşte istoricul Dan Falcan, numărul morţilor şi al răniţilor din Bucureşti a fost unul însemnat.  „În martie 1977, şi-au pierdut viaţa mii de oameni, ştiam de aproape 5.000, s-au dărâmat foarte multe clădiri şi, zic eu, a fost mai rău ca în 1940“.

Însă, Capitala a fost rapid revigorată cu ajutorul echipajelor de intervenţie trimise de Ceauşescu. În locul clădirilor căzute au fost amenajate spaţii verzi, pentru că „dictatorul Nicolae Ceauşescu a dat ordin ca faţa Capitalei să redevină repede ce era înainte de marele cutremur“.

Peisajul de pe străzile Bucureştiului era unul dezolant, după cum îşi aminteşte Falcan. În Centrul Vechi, la fiecare pas se găseau rămăşiţe umane, dărâmături, panică şi peste tot se auzea strigăte şi hohote de plâns.

Pe aceeaşi temă:

Oprescu, supărat pe consilieri: „Atâta timp cât politicul o să exceadă interesele bucureştenilor, nu facem altceva decât să pierdem timpul“

HARTĂ Şcolile unde ne refugiem în caz de cutremur. PMB: Se lucrează la amenajarea a câte două în fiecare sector

Centrul Vechi, o bombă cu ceas: între blocurile pericol şi barurile capcană. Din ce este făcut cel mai popular „cartier“

Bucureştenii pot muri liniştiţi la următorul cutremur

Hotel Dorobanti Oprescu, despre cutremur: Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădiri vechi. Câte imobile din Centrul Vechi au fost consolidate până în acest moment

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite