Cum arată acum Catedrala Mântuirii Neamului: 150 de muncitori lucrează la suprastructura lăcaşului de cult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catedrala Mântuirii Neamului începe să capete formă, iar în acest moment sute de muncitori lucrează pe şantier pentru a ridica cel mai mare lăcaş de cult din România. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române susţin că viitoarea catedrală va fi gata peste aproximativ doi ani.

Pe şantierul catedralei se lucrează de ceva vreme la suprastructura lăcaşului de cult, fiind circa 150 de muncitori  concentraţi la nivelul parterului, între cota 0 şi +9, potrivit site-ului Basilica. Deşi săptămâna trecută în Capitală a plouat destul de mult, evoluţia lucrărilor nu a fost afectată.

Catedrala Mântuirii Neamului începe să prindă contur FOTO Basilica

catedrala manutirii

„Atunci când nu plouă se lucrează în continuare la cofrarea şi armarea grinzilor. Se toarnă betoane, în special în schimbul de noapte. S-au turnat o parte arcele din zona axelor 6 – 11. Mai avem de turnat până la încheierea acestei zone. Se sudează în continuare armături orizontale în zona altarului, se înaintează şi cu zidăria. Ştiţi că pe înălţimea unui etaj care are 9 metri s-a tronsonat execuţia în ploturi sau loturi de câte 3 metri înălţime, se execută întâi zidăria după ce s-a făcut armătura, se toarnă betonul, iar se execută zidărie şi aşa până la cota finală de +9 metri”, a declarat, pentru TRINITAS TV, inginerul Dan Dumitrescu, diriginte de şantier.

BOR: Costurile de la prima etapă au scăzut

În ceea ce priveşte prima etapă a lucrărilor, cea care a vizat realizarea infrastructurii, aceasta s-a încheiat în primăvara anului trecut. 

catedrala manutirii

Lăcaşul de cult va fi gata peste circa doi ani FOTO Basilica

„Termenul de finalizare pentru infrastructură a fost 2013, aşa cum s-a şi întâmplat în luna aprilie. Cei care au realizat infrastructura Catedralei şi-au încheiat mandatul, iar noul constructor estimează terminarea lucrărilor la suprastructură până la începutul anului 2016, având în vedere complexitatea lucrării. Sunt câteva sute de muncitori care lucrează susţinut având în vedere şi vremea foarte bună“, a ţinut să precizeze Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

catedrala manutirii

Iniţial, costurile au fost estimate la 100 de milioane de euro FOTO Basilica

Costurile pentru realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, într-o primă fază, au fost estimate la 100 de milioane de euro, dar după realizarea infrastructurii Catedralei acestea au scăzut cu 20% pentru că materialele de construcţii s-au ieftinit datorită crizei, potrivit lui Constantin Stoica.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/catedrala-mantuirii-neamului" target="_blank">View the story "Catedrala Mântuirii Neamului " on Storify</a>]

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite