FOTO Cum arăta Bucureştiul înaintea demolărilor comandate de Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Naţiunii, azi Piaţa Unirii. FOTO Dan Perry/Live Journal
Piaţa Naţiunii, azi Piaţa Unirii. FOTO Dan Perry/Live Journal

Cele mai mari schimbări prin care a trecut Bucureştiul ţin de numele lui Nicolae Ceauşescu. Una dintre demolările care i-au marcat pe bucureşteni a fost cea din Dealul Arsenalului, implicând strada Uranus. Iată cum arăta celebra stradă înainte să lase loc construcţiilor comuniste.

Anca Petrescu, arhitecta care a gândit Casa Poporului, actualul Palat al Parlamentului, după gusturile megalomanice ale lui Nicolae Ceauşescu, a murit pe 20 octombrie 2013. După cutremurul din 1977, primul preşedinte al României a decis că oraşul este gata pentru a fi reconstruit şi a continuat seria demolărilor provocate de cutremur pentru a reface Bucureştiul. Astfel a intrat în grafic şi Casa Poporului. 

Au căzut sub buldozerele comuniste artere mai mult sau mai puţin cunoscute ale Bucureştiului, una dintre ele fiind strada Uranus. Dan Perry a publicat câteva poze cu străzile pe care planurile de dezvoltare urbană ale comuniştilor le-au înlăturat de pe hartă. Sunt Uranus, Rahova, Arionoaiei sau Meteorilor.

Clădirea Casei Poporului a fost ridicată pe locul unor mănăstiri demolate şi pe locul Dealului Uranus care a fost nivelat. În acea zonă erau Arhivele Naţionale, Mănăstirea Antim, Spitalul Brâncovenesc, zeci de fabrici şi câteva ateliere vechi. Pe şantier, pentru a putea duce la împlinire acest proiect masiv, au lucrat între 20 de mii şi 100 de mii de muncitori, uneori chiar şi în trei schimburi.

Pe locul fostului cartier Izvor-Uranus, dispărut în anii ’80, se regăsesc astăzi Parcul Izvor, Casa Poporului şi Casa Academiei. Rezistenţa Urbană are un articol în care explică aşezarea străzilor din acea vreme şi cum se suprapun acestea peste actualul oraş. În filmul „Angela merge mai departe“ apare acest cartier pentru câteva minute, în timpul unei călătorii cu taxiul. Mai jos este o hartă a zonei prin care trecea strada Uranus.

Pe lângă clădirile menţionate mai sus trebuie amintite şi câteva dintre cele 37 de fabrici şi ateliere vechi, cum ar fi: Ţesătoriile Generale Române, Fabrica metalurgică Hauff, Turnătoria de metal „Grigore Alexandrescu“, Fabrica de Ciocolată Berindei, Fabrica de Bere Opler, Tipografia Eduard Marvan şi Fabrica de obloane metalice „I. Haug“.

Află mai multe despre Bucureşti:

FOTOGALERIE Bucureştiul, văzut dintr-o dronă. Cum arată Arena Naţională, Casa Poporului sau Hotelul Intercontinental

Bucureştence care au schimbat lumea: prima femeie cu doctorat în drept, prima arhitectă şi prima femeie medic

FOTO Cum a ieşit cârtiţa Varvara la staţia de metrou Orizont. Directorul Metrorex, supărat pe constructori

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite