FOTO Peste 3.000 de sindicalişti Metrorex şi RATB au mărşăluit din Piaţa Victoriei spre Piaţa Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii din transporturi au protestat pe 18 septembrie în Capitală. FOTO Dorin Costanda
Sindicaliştii din transporturi au protestat pe 18 septembrie în Capitală. FOTO Dorin Costanda

Peste 3.000 de sindicalişti au mărşăluit din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei - Podul Naţiunile Unite - Bulevardul Naţiunile Unite - Bulevardul Libertăţii, până în Piaţa Constituţiei, unde au protestat până în jurul orei 15.30.

Protestul organizat de Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice „ATU - România“ a început la ora 13.00, în Piaţa Victoriei, unde s-au adunat aproximativ 3.000 de sindicalişti ai Unităţii Sindicatului Liber din Metrou (USML), ai sindicatului care îi reprezintă pe angajaţii RATB, Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti (STB), cât şi angajaţi nemulţumiţi din transporturi din Ploieşti, Reşiţa, Focşani, Brăila şi Cluj.

Mitingul s-a deschis cu huiduieli la adresa Guvernului şi a premierului Victor Ponta, cu scandări precum „Jos, jos, jos Guvernul mincinos!“ şi cu melodii vioaie pe versurile „Vin ai noştri, pleacă ai noştri, noi rămânem tot ca proştii, ăia hoţi, ăştia hoţi“. De asemenea, protestatarii au venit în Piaţă înarmaţi cu fluiere şi trompete din plastic şi au afişat pancarte cu mesajele „Societatea e pe avarii, rar sunt fonduri de salarii“, „Ponta azi propagă noul, distrugând întâi metroul“, „Voi prin legi neadecvate votaţi lefuri îngheţate“, „Prin acord cu FMI-ul, voi ne-aţi pregătit sicriul“, „Oprescu, noi te-am votat, tu ne-ai îngropat“, „Metroul nu e rulotă, nici cantină, nici popotă“, „Bugetul când l-ai aprobat, de tramvaie ai uitat“.

Ion Rădoi, preşedintele federaţiei şi al USLM, a spus că Ponta este „cel mai indiferent şi arogant prim-ministru cu sindicatele din 1990 şi până în prezent“, pentru că a primit 11 scrisori privind situaţia transportatorilor şi nu a răspuns la niciuna. Liderul de sindicat a mai declarat că protestul se bucură de susţinere internaţională, din partea Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor şi a celei Europene.

Revendicările manifestanţilor

În timpul mitingului din Piaţa Victoriei, o delegaţie formată din cinci sindicalişti a depus o adresă la Guvern prin care şi-au exprimat revendicările. Ei nu au fost întâmpinaţi de o echipă de negociere, însă li s-a promis telefonic că, după terminarea şedinţei de guvern, vor fi convocaţi pentru discuţii, a declarat Ion Rădoi. Protestatarii au mai depus alte trei adrese, în decursul celor două ore şi jumătate cât a durat manifestaţia, la Ministerul Muncii, la Ministerul de Finanţe şi la Parlament. Principalele lor cereri vizează deblocarea fondului salarial şi actualizarea salariilor conform ratei inflaţiei, modificarea legii dialogului social, a celei care reglementează contractele de muncă, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.

„Sorine, aici ne-ai adus, la sapă de lemn!“

Sindicaliştii au plecat în marş, în jurul orei 14.00, pe traseul Calea Victoriei - Podul Naţiunile Unite - Bulevardul Naţiunile Unite - Bulevardul Libertăţii, până în Piaţa Constituţiei. În timpul marşului, manifestanţii au continuat să scandeze şi să facă zgomote cu fluiere şi trompetele, atrăgând privirile trecătorilor, iar circulaţia a fost restricţionată pe traseul lor de deplasare şi pe străzile adiacente. Unul dintre protestatari, un conducător auto angajat al RATB, s-a alăturat protestului pe motocicletă, însă un agent al Poliţiei Locale i-a cerut să părăsească marşul. Alt angajat RATB nemulţumit ducea în mână un obiect de lemn asemănător unei sape, inscripţionat cu mesajul: „Sorine, aici ne-ai adus, la sapă de lemn!“.

Daniela Niţu a participat marş, deşi este în conediu. Ea lucrează ca lăcătuş la metrou, la fel ca soţul ei, şi a ieşit în stradă pentru că cei 1.400 de lei pe care îi primeşte nu-i mai ajung pentru nevoile zilnice şi pentru a-şi creşte copilul. Daniela crede că lumea are o părere greşită în legătură cu lefurile celor de la Metrorex: „Toţi zic că noi avem salarii mari, dar nu este deloc aşa, nu întoarcem banii cu lopata“, spune femeia. De asemenea, ea consideră că toate riscurile medicale la care se expun lucrătorii în subteran trebuie compensate corespunzător.

Sporul de subteran este şi cel care face ca situaţia financiară a angajaţilor de la Metrorex să fie mai bună decât a celor de la RATB, spune un fost lider de sindicat al STB, dezamăgit de toate eşecurile luptelor sindicale duse în 40 de ani. Salariul unui spălător de tramvaie este de 800 de lei, dar nici funcţionarii mai bine plătiţi nu primesc mai mult de 1.400 de lei. „Guvernul n-are nicio treabă, Oprescu e de vină, nu l-a interesat deloc să investească în trasporturi“, crede omul.

În jurul orei 15.00 protestatarii au ajuns în Piaţa Constituţiei. În timpul mitingului de aici, traficul a fost restricţionat pe bulevardele Unirii şi Libertăţii. După aproximativ o jumătate de oră, în care oamenii au scandat şi şi-au strigat din nou nemulţumirile, protestul a luat sfârşit, odată cu întoarcerea liderilor sindicali de la Parlament, unde au depus ultima adresă.

Sindicaliştii ameninţă cu greva generală

Sindicaliştii ameninţă că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în 30 septembrie angajaţii Metrorex vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată, în intervalul orar 4.00 – 16.00, iar colegii lor de la RATB vor începe o grevă de solidaritate, de o zi, în care 70% din activitate va fi întreruptă. „Vom merge până la capăt pentru că legea ne permite”, a declarat Ion Rădoi.

Întrebat ce le transmite bucureştenilor, vicepreşedintele USML, Marian Bărăgău, a spus „Ne cerem scuze călătorilor, dar ei trebuie să înţeleagă că această luptă sindicală este necesară, pentru că revendicările noastre sunt şi revendicările lor, noi luptăm şi pentru cei care nu pot protesta.“

Poziţia conducerii Metrorex

Conducerea Metrorex a solicitat, luni, salariaţilor să renunţe la grevă, precizând că administraţia a dat dovadă în permanenţă de disponibilitate şi deschidere în ceea ce priveşte negocierea Contractului Colectiv de Muncă.

„Este prejudiciată imaginea companiei, în contextul în care Metrorex face eforturi remarcabile de modernizare şi dezvoltare, de adaptare continuă la solicitările pieţei. Concluzionând, administraţia apreciază că dreptul la grevă trebuie exercitat numai în condiţiile şi limitele prevăzute de lege şi cu respectarea strictă a garanţiilor stabilite de legiuitor în scopul asigurării unor servicii esenţiale pentru comunitate şi ocrotirii unor interese generale. Conducerea Metrorex a dat dovadă în permanenţă de disponibilitate şi deschidere în ceea ce priveşte negocierea Contractului Colectiv de Muncă, propunând la fiecare rundă de negociere încheierea unui nou CCM în concordanţă cu prevederile legale în vigoare, astfel încât activitatea societăţii Metrorex să se desfăşoare în continuare în condiţii normale, fără afectarea publicului călător. Sperăm ca toţi salariaţii Metrorex să răspundă solicitării administraţiei de a renunţa la grevă, întrucât este spre binele nostru comun, al salariaţilor şi al călătorilor deopotrivă“, potrivit unui comunicat de presă al Metrorex semnat de directorul Aurel Radu.

Ministerul Transporturilor a anunţat, în 5 septembrie, că dezaprobă intenţia sindicatelor de la metrou de a intra în grevă generală şi a cerut Metrorex soluţii de rezolvare imediată a revendicărilor angajaţilor.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Angajaţii de la metrou fac grevă de avertisment mâine-dimineaţă. Metrorex cere renunţarea la grevă

Sindicatul de la metrou: pe 30 septembrie facem grevă generală, dacă nu rezolvăm problema contractului. Joi, pichetare în faţa Guvernului

Angajaţii de la metrou susţin că pierd 15 colegi pe an din cauza aerului toxic din subteran. Metrorex: nu sunt bani de modernizare

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite