Fostul ministru al Muncii Ioan Nelu Botiş s-a prezentat la Parchet în dosarul de conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Nelu Botiş s-a prezentat, joi, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate a solicitat cercetarea fostului ministru al Muncii pentru conflict de interese.

Fostul ministru al Muncii nu a vrut să facă declaraţii la intrarea în sediul Parchetului instanţei supreme, spunând doar că va da mai multe informaţii după ce va discuta cu  procurorii.

Ioan Nelu Botiş a demisionat în 20 aprilie 2011 din funcţia de ministru al Muncii în contextul scandalului legat de angajarea soţiei sale în proiectul european "Şansa la demnitate".

Cu o zi înainte, Botiş anunţase că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia "Parteneriat Euractiv" Bistriţa şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei.

Scandalul privind proiectul "Şansa la demnitate" derulat de Asociaţia Parteneriat Euro-Activ din Bistriţa a izbucnit în luna aprilie 2011. Presa a relatat că soţia ministrului Botiş este implicată într-un proiect european finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Autoritatea de Management a acestuia fiind în subordinea Ministerului Muncii.

Imediat, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat pe Botiş la Parchet pentru conflict de interese.

Pe lângă ANI, şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla Ioan Nelu Botiş.

AMPOSDRU preciza, în 19 aprilie, că proiectul "Şansa la demnitate în care era consilier soţia lui Ioan Botiş are o valoare de 2.130.890 de lei şi că nu a fost depusă nicio cerere de rambursare.

Proiectul a fost aprobat spre finanţare la 1 octombrie 2010, iar contractul de finanţare a fost semnat la 27 octombrie 2010. Conform acordului de delegare, proiectul se afla în monitorizare la organismul intermediar regional POSDRU Nord-Vest şi a primit prefinanţare la 29 noiembrie 2010.

Soţia fostului ministru al Muncii Ioan Botiş, Ligia Botiş, a "prezentat o situaţie care nu corespunde realităţii" în CV-ul depus pentru a fi parte a proiectului european "Şansa la demnitate", au descoperit inspectorii DLAF, motiv pentru care aceştia au sesizat Parchetul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite