Fiul vitreg al Elenei Udrea, Alin Cocoş, construieşte un centru comercial în Centrul Istoric, în locul unor vestigii. ONG-urile protestează! FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alin Cocoş, fiul vitreg al Elenei Udrea, fost ministrul al Dezvoltării şi Turismului, vrea să ridice în Centrul Vechi din Capitală o clădire care să încadreze un club de noapte şi un spaţiu comercial. ONG-urile susţin că această construcţie este ilegală.

Clădirea va fi ridicată, mai exact, pe strada Liscani din Centrul Istoric. Însă, ONG-urile sunt total împotriva acestui proiect pentru că, susţin reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, pentru a face loc acestei construcţii au fost distruse ruinele unor pivniţe din secolul XVII.

“Proprietarul doreşte să construiască o clădire cu subsol, parter şi două etaje. La subsol va fi un club, iar în restul clădirii, comerţ. Probabil spaţiul va fi ocupat de un magazin de marcă. Ca şi arhitectură, în acest moment ne-am gândit să facem trei corpuri de clădire, legate între ele, pentru a pune în evidenţă ruinele celor trei clădiri descoperite în urma cercetărilor arheologice. Iniţial am vrut să facem un pasaj comercial care să lege strada Lipscani de strada Şelari, însă acesta trebuia să treacă şi pe terenul vecinilor. Anul trecut am vorbit cu ei şi au fost de acord, între timp însă, terenul a fost vândut şi nu am reuşit să luăm legătura cu noii proprietari, motiv pentru care am renunţat la idee. Arhitectura clădirii pe care noi o propunem este modernă, însă nu va fi stridentă“, a declarat pentru HotNews Sorin Gabrea, arhitectul care face proiectul.



CLICK pe fotogalerie pentru mai multe imagini cu lucrările la construcţia din Centrul Istoric de pe strada Lipscani!


Însă, în prezent, Alin Cocoş, împreună cu asociatul lui, Anghel Marian, nu deţin autorizaţie de construcţie, ci doar o autorizaţie de „desfinţare parţială ziduri existente la subsol, potrivit răspunsului Primăriei Capitalei, la solicitarea HotNews.

Cei doi au achiziţionat terenul care măsoară 3.370 de metri pătraţi anul trecut şi, de asemenea, sunt beneficiarii construcţiei.

Pentru a primi aprobare de construcţie, proiectul trebuie să fie discutat în Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi avizat de Ministerul Culturii, iar după ce va fi aprobat de aceste două instituţii, urmează ca arhitectul şef al Capitalei să-şi decidă dacă va fi eliberată sau nu autorizaţia respectivă.

Însă, ONG-urile nu sunt de acord cu ridicarea clădirii şi susţin că anumite vestigii au fost distruse. „Pe teren se toarnă deja fundaţiile pentru o nouă clădire, iar pivniţele din secolul XVII, care au fost descoperite în 2010, au fost deja distruse“, acuză reprezentanţii Asociaţiei Arhitectură Restaurare Arheologie (ARA), un ONG care se ocupă cu protecţia patrimoniului.

„Aceste ruine erau printre cele mai spectaculoase pivniţe cu bolţi cilindrice întărite de arce dublouri ale unui edificiu din secolul al XVIII-lea. Spectaculosul subsol cu bolţi cilindrice este parte a unui sit compus din trei monumente istorice. Acestea au fost cercetate şi evaluate de arheologi şi arhitecţi specializaţi în analiza şi valorificare vestigiilor de arhitectură şi arheologie. Aceşti specialişti au recomandat conservarea în situ celor trei monumente din secolul al XVIII-lea“, a spus Virgil Apostol, reprezentant ARA.


image
image

CLICK pe fotogalerie pentru mai multe imagini cu centrul comercial care va fi construit pe strada Lipscani, în locul vestigiilor!

Referitor la acuzaţiile care i se aduc, unul dintre proprietarii construcţiei, Alin Cocoş a explicat că se respectă autorizaţia emisă de Primăria Capitalei şi că nu a distrus nimeni vreun vestigiu.

De asemenea, arhitectul care se ocupă de proiect spune că nu are niciun amestec în acest caz şi că o parte dintre aceste ruine care, au rămas în picioare, vor fi protejate şi chiar vor face parte din arhitectura clubului de noapte de la subsol.

„Este un exces de zel din partea constructorului. Noi nu avem niciun amestec. Nu se toarnă fundaţiile pentru o nouă construcţie, se execută doar lucrări de punere în siguranţă a amplasamentului şi a clădirilor vecine. Înainte ca actualul beneficiar să cumpere terenul, această proprietate a fost vândută de două ori. Primii doi proprietari au făcut săpături aheologice în 2010 şi în 2011. Din cauza săpăturilor, construcţiile vecine au necesitat lucrări de punere în siguranţă. O parte dintre bolţile pivniţelor au căzut singure în iarna 2010-2011, fiindcă nu au fost protejate. În proiectul nostru, am prevăzut conservarea şi refacerea pivniţelor. Sunt foarte potrivite pentru amenajarea clubului din subsol“, a explicat Sorin Gabrea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite