Firea, despre subvenţia la căldură: Dacă se va merge pe calendarul stabilit cu UE, situaţia va crea cazuri sociale grave şi chiar „drame”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a anunţat că vrea să plătească în avans gazele naturale necesare pentru producerea agentului termic livrat populaţiei. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni seară că Guvernul va încerca să proroge termenul privind renunţarea la subvenţia pentru energia termincă, stabilit pentru aprilie 2018.

UPDATE Consilierii generali au aprobat în şedinţa de marţi un proiect de hotărâre referitor la aprobarea încheierii a patru convenţii de plată în avans a gazelor naturale, încheiate între RADET, producătorii de gaze şi municipiul Bucureşti, pentru producerea agentului termic care va fi livrat populaţiei în această iarnă.

Prin încheiarea acestor convenţii, Primăria Bucureşti va achita în avans suma totală de 543.787.039,73 lei, respectiv 233.977.746,39 lei pentru trimestrul IV al anului 2017 şi 309.809.293,34 lei pentru trimestrul I al anului 2018, pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică a populaţiei.

Primarul Capitalei,Gabriela Firea, a susţinut că prin plata în avans a acestor sume bucureştenilor racordaţi la reţeaua de termoficare li se garantează că nu va fi întreruptă furnizarea agentului termic.

"Referitor la sumele alocate, RADET a estimat cantitatea de agent termic necesară pentru asigurarea căldurii şi apei calde către populaţie pe baza mediilor înregistrate în anii precedenţi. Încă din anul 2016, de când legislaţia permite acest lucru, Municipalitatea plăteste în avans gazele naturale, pentru a se elimina orice blocaje în producerea şi livrarea agentului termic către populatie”, a spus Firea.

„S-au făcut deja cateva majorari (n.red. privind preţul gazelor), din punctul de vedere al Bucureştiului, această majorare a fost acoperită de subvenţie, deci, nu va fi simţită de bucureşteni şi în marile oraşe la fel s-a întâmplat. În ce priveşte eliminarea acestei subvenţii, care într-adevăr ar determina ca multe familii din ţară să nu mai poată să mai fie în posibilitatea de a-şi plăti practic întreţinerea, sunt convinsă că Guvernul va face demersuri în perioada următoare pentru prorogarea termenului” a precizat Firea, la Antena 3.

Primarul a mai subliniat că la un moment dat, „să-i spunem T zero 2021”, subvenţia va fi eliminată natural datorită „investiţiilor masive” în termoficare, odată cu care s-ar elimina şi pierderile reţelei.

Totodată, edilul e de părere că Executivul este cel care trebuie să solicite o prorogare al termenului. „Din punctul meu de vedere şi din discuţiile pe care le-am avut şi cu alţi primari, cred că Executivul trebuie să solicite o prorogare a acestui termen, aprilie 2018, până să spunem în 2021, când se va elimina practic şi bonusul de cogenerare” a spus Firea.

Aceasta a adăugat spunând că dacă în prezent se merge pe calendarul stabilit cu UE şi Guvernul şi autorităţile locale nu vor mai avea posibilitatea să subvenţione energia termică în ţară, situaţia va crea cazuri sociale grave, în anumite localităţi chiar „drame”.

„Dacă e să luam în cazul Bucureştiului, în ipoteza în care cineva ar interzice această subvenţie, spunând că trebuie să beneficieze doar aceste grupuri vulnerabile – pensionari, şomeri şi familii cu foarte mulţi copii şi un singur salariu – nu cred că ar fi corect. (…) Nu poţi să consideri un om bogat un cetăţean care are o familie care, din motive financiare, locuieşte în continuare la bloc” a mai explicat Firea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite