Finanţare în numele Primăriei Capitalei: Oprescu "închină" 10 milioane de lei pentru Catedrala Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul General al Capitalei a mai prevăzut în bugetul din acest an al municipalităţii încă 17,5 milioane de lei pentru alte 47 de biserici.

Bugetul Capitalei a fost votat la finalul săptămânii trecute de consilierii generali. Proiectul de buget avansat de primarul Oprescu a fost modificat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Astfel consilierii au considerat că suma de 22 de milioane de lei alocată pentru continuarea construcţiei la Catedrala Mântuirii Neamului şi alte 47 de biserici trebuie suplimentată cu încă 5,5 milioane de lei. 

“Suntem un popor creştin-ortodox”

Potrivit consilierului municipal Gabriel Băicăţan de la PDL, preşedintele Comisiei Economice, Buget, Finanţe a CGMB, în proiectul de buget prezentat de Oprescu erau prevăzute 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Prin amendamentul care a fost adus la proiectul de buget de către consilierii PDL, PRM şi PNG, suma prevăzută a fost majorată doar pentru celelalte lăcaşe de cult.

“Am mărit suma alocată bisericilor pentru că suntem un popor creştin-ortodox, pentru că suntem în postul Paştelui şi pentru că cei din Primărie ne-au arătat o hârtie de la Ministerul Finanţelor în care se spunea că municipalitatea va avea venituri mai mari în acest an”, a spus Băicăţan. Acesta a mai precizat că municipalitatea a mai alocat şi anul trecut 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi că vor fi oferite fonduri pentru această investiţie şi în anii următori “în funcţie de posibilităţile Primăriei”.

Protocol de colaborare

Banii pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi celelalte biserici au fost alocaţi de municipalitate în baza unei hotărâri a CGMB din anul 2009, prin care a fost aprobat un protocol de colaborare între Primăria Capitalei şi Arhiepiscopia Bucureştiului. Acesta prevede finanţarea şi realizarea în parteneriat a proiectelor cuprinse în programul naţional “Lăcaşurile de cult – centre spirituale ale comunităţii”, care a fost aprobat de Guvern în 2005. Societatea civilă a criticat încă de anul trecut intenţia municipalităţii de a acorda fonduri publice pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
   
Bugetul, aprobat în absenţa lui Oprescu
   
Bugetul municipalităţii a fost aprobat după aproximativ trei ore de discuţii. După citirea celor patru amendamente propuse de grupul PDL-PRM-PNG, care au vizat echilibrarea bugetului, Oprescu și consilierii generali USL au părăsit sala, încercând să suspende şedinţa. Numărul consilierilor generali rămaşi în sală a fost însă suficient pentru a aproba bugetul, într-o formulă care cuprinde cele patru amendamente aduse proiectului iniţial.

Prin amendamentele aduse nu au fost modificate datele esenţiale ale bugetului. Astfel, veniturile municipalităţii au rămas la 4,6 miliarde de lei, iar cheltuielile, la 4,9 miliarde de lei, aşa cum erau prevăzute şi în proiectul propus de Oprescu. Au fost aduse o serie de modificări la diferite capitole din proiectul iniţial, în special la secţiunile de achiziţii şi cheltuieli curente.

Cele mai importate rectificări sunt scăderea bugetului Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti de la 125 de milioane de lei la 70,5 milioane de lei şi a celui al Direcţiei Generale de Poliţie şi Control al Municipiului Bucureşti de la 47 de milioane de lei la 36,8 milioane de lei, precum şi la capitolul Iluminat public, de la 117,9 milioane de lei la 72,9 milioane de lei.

Dintre majorări, cele mai semnificative au fost la bugetul Palatelor Brâncoveneşti, care a crescut de la 15,9 milioane de lei la 28,3 milioane de lei, la cel al Administraţiei Cimitirelor, care a fost mărit de la 45,9 milioane de lei la 52,4 milioane de lei, precum şi la cel al Autorităţii pentru Supravegherea Animalelor, care a ajuns la 4,4 milioane de lei de la 3,4 milioane de lei.

RADET a primit în plus 21 de milioane de lei pentru investiţii, iar RATB, încă 15 milioane de lei pentru dotări şi 22 de milioane de lei pentru acoperirea pierderilor din 2011 cauzate de neplata integrală a subvenţiei.
Primarul Capitalei a declarat după votarea bugetului că modificările aduse fac ca acesta să devină aberant şi că nu va semna forma finală adoptată de consilierii municipali.

 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite