„Facultatea“ de artă din comuna Jilava GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gardurile din sârmă ghimpată şi zidurile gri ale Penitenciarul Jilava care separă condamnaţii de restul lumii nu au îngrădit şi imaginaţia puşcăriaşilor. Traficanţii, criminalii şi tâlharii cu ani grei de puşcărie „în cârcă“ au transformat curtea închisorii într-o mică galerie de artă urbană. 

VEZI AICI O GALERIE FOTO CU LUCRĂRILE LUI NONI

Penitenciarul de la periferia comunei Jilava a trezit la viaţa simţul artistic al deţinuţilor. Pe lângă actorii din filmul care a intrat deja în istoria cinematografiei româneşti, „Eu când vreau să fluier, fluier“, aici mai sunt „cazaţi“ pictori şi sculptori care îşi expun lucrările chiar în părculeţul din incinta închisorii. Datorită operelor lor, aleile puşcăriei arată mai bine decât multe parcuri din Capitală.

Gardurile din sârmă ghimpată şi zidurile gri care îi separă de lumea liberă nu au îngrădit şi imaginaţia puşcăriaşilor. Sculpturile în lemn şi în metal împrăştiate prin curtea închisorii sau gurile de canal transformate în submarine care „răsar“ din iarbă sunt dovada că inventivitatea lor nu are limite.

Noni, sculptorul-traficant
Bucureşteanul Benone Rădulescu (38 de ani), poreclit Noni, este unul dintre băieţii care au participat la redecorarea penitenciarului. El a sculptat „vulpea din scorbură“, ursuleţul de la intrarea în închisoare şi melcul care a stat pentru o bună bucată de timp chiar în biroul purtătorului de cuvânt.

El este închis pentru trafic de heroină şi a primit o pedeapsă de peste zece ani, din care mai are de ispăşit doar câteva luni. „Mă eliberez în decembrie, anul ăsta. Sper să mă pot întreţine din sculptură, când o să ies, dar nu ştiu ce şanse am. De vreo 8 ani de zile nu văd decât garduri, nu ştiu cum mai e <afară>“, spune artistul.

El a învăţat să sculpteze la penitenciarul din Giurgiu, acolo unde a avut şi trei expoziţii cu vânzare, care s-au bucurat de succes. „Am făcut un curs de şase luni la scurt timp după ce am <căzut la puşcărie>. Mi-a plăcut şi de atunci lucrez câte 6-7 ore pe zi numai la asta. Fac şi icoane, sculptez şi animale, orice îmi trece prin cap“, explică Noni.          

Deschis pentru colaborări
„În Penitenciarul Jilava avem artişti de toate felurile: pictori, sculptori în lemn, care realizaează şi icoane din lemn sau chiar actori. Îi lăsăm pe deţinuţi să îşi dezvolte latura creativă, pentru că este o formă de reabilitare şi de sensibilizare“, a spus Cristian Ervin Micu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava. El a mai spus că oricine este interesat de creaţiile deţinuţilor pot intra în contact cu conducerea închisorii pentru a beneficia de serviciile artiştilor. 

„Mă eliberez în decembrie, anul ăsta. Sper să mă pot întreţine din sculptură, când o să ies, dar nu ştiu ce şanse am
“ - Benone Rădulescu, deţinut.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite