Facturile la căldură îngheaţă sângele în vine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul cu cele mai mari cheltuieli la căldură este situate în Crângaşi, vecin cu unul dintre cele mai „şmechere“ blocuri din oraş, cel al lui Poteraş. Locatarii blocului 3ICEM din sectorul 6 au făcut un număr record de reclamaţii la RADET, 44, din cauza contorului care le încarcă exagerat facturile. Oamenii au ajuns să plătească cele mai mari preţuri la căldură din Bucureşti.

După comparaţia facturilor la încălzire pe care „Adevărul de Seară“ a făcut-o între blocul primarului sectorului 6, Cristian Poteraş, 4ICEM şi blocul vecin, 3 ICEM, de pe Calea Crângaşi 56, s-a dovedit ulterior, după mai multe investigaţii, că cel din urmă plăteşte cel mai mult la căldură din tot Bucureştiul.
Locatarii imobilului spun că acest record este de fapt o mare nedreptate şi că problemele cu RADET-ul recidivează în fiecare iarnă, încă din 2007, după ce oamenii au renunţat la repartitoarele care în loc să-i mai scutească de cheltuieli, le umflau factura anormal de mult. Dintre cele 27 de familii, 11 sunt racordate la regia autonomă, iar celelalte 16 au centrale termice de doi ani.

„Ne bagă păcură din Egipt?“

Administratorul blocului, Milca Stoichiţă, spune că factura colectivă la căldură care vine pentru cele 11 familii are aceeaşi valoare pe care o avea înainte, când cheltuielile se însumau pentru toate cele 27 de apartamente. „Valoarea facturii a rămas aceeaşi, deşi majoritatea au centrale. Cum se explică asta, ne bagă păcură adusă din Egipt?“, se plânge femeia.
Oamenii din bloc au făcut 44 de reclamaţii la RADET şi OPC, cerând reînlocuirea ceasurilor,  dar locatarii spun că autorităţile avizate practică acelaşi sport de iarnă în fiecare an: datul din umeri.
Recordul absolut la plată a fost stability în luna decembrie a anului 2008, când o familie de două persoane, care locuieşte într-un apartament cu patru camere, a plătit 700 de lei numai pentru căldură. Iar totalul întreţinerii a sărit de 900 lei.

Blocul lui Poteraş, record pozitiv

Mult mai norocoşi sunt vecinii din blocul de vizavi, 4ICEM, unde este locatar şi primarul sectorului 6 Cristian Poteraş. „Adevărul de Seară“ a dezvăluit recent facturile la căldură chiar şi de zece ori mai mici pe care le plăteşte acest bloc comparativ cu cele vecine. De exemplu, pe luna noiembrie, un apartament cu 4 camere din  blocul nereabilitat plătea pentru energie termică 230 de lei, iar o familie cu un apartament cu acelaşi număr de camere, din blocul lui Poteraş, scotea din buzunar doar 20 de lei.

Videanu a instaurat situaţie de urgenţă

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat ieri că presiunea în conductele de gaze este scăzută în Bucureşti. Oficialul a ţinut să precizeze că acest lucru se întâmplă nu din cauza lipsei combustibililor, ci din cauza temperaturilor foarte joase. Din acest motiv, ministrul a declarat situaţie de urgenţă în toată ţara, luându-se măsura diminuării cantităţii de gaze furnizate operatorilor industriali.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite