Facturile la apă scad cu investiţii de 26 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de bucureşteni alimentaţi cu apă potabilă prin reţelele telescopice pot solicita Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) repararea acestora, pentru diminuarea cheltuielilor. "Un număr de 80

Mii de bucureşteni alimentaţi cu apă potabilă prin reţelele telescopice pot solicita Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) repararea acestora, pentru diminuarea cheltuielilor. "Un număr de 80 de asociaţii de proprietari au plătit facturi mai mici, după ce Apa Nova a detectat gratuit nivelul pierderilor de apă de pe aceste reţele şi au solicitat municipalităţii repararea lor", a declarat Mircea Macri, directorul de gestionare a Contractului de concesiune din cadrul societăţii Apa Nova.
O asociaţie care doreşte să rezolve provizoriu problema reţelelor telescopice şi în speţă a facturilor mari la apă se poate adresa Apa Nova. Specialiştii acesteia detectează nivelul pierderilor. Asociaţia sesizează municipalitatea, care o remediază. "Este vorba de o soluţie provizorie, care reglează pe termen scurt problema unui supraconsum, dar nu rezolvă problema branşamentelor între blocuri, singura finalitate rezonabilă", spun specialiştii Apa Nova. Repararea ţevilor este singura soluţie viabilă pentru micşorarea costurilor la apă. O alta ar fi înlocuirea reţelelor, operaţiune ce ar costa 26 milioane euro şi ar dura trei ani, dar care este în prezent imposibilă. Apa Nova acceptă să plătească din bugetul său numai 7,6 milioane euro. Restul cheltuielilor ar veni din bugetul Primăriei Capitalei, care însă nu are această sumă planificată pentru 2006. În cazul în care cheltuielile totale ar fi făcute de Apa Nova, toţi bucureştenii ar trebui să suporte o majorare a tarifului la apă. Facturările sunt făcute, aşa cum impune legea, pe baza citirii contoarelor. Peste o mie de asociaţii alimentate prin reţele telescopice au fost avertizate prin scrisori că facturarea se face pe baza citirii contorului amplasat după staţia de hidrofor. În scrisorile transmise, Apa Nova a propus bucureştenilor să le presteze gratuit serviciul de detectare a pierderilor de apă. Doar 80 de asociaţii au solicitat primăriei repararea reţelelor telescopice. "Primăria a dispus executarea reparaţiilor necesare, astfel încât pentru aceştia valoarea facturii a scăzut substanţial", au anunţat reprezentanţii Apa Nova. Reţelele telescopice sunt o anomalie în sistemul de alimentare cu apă al Bucureştiului. O conductă de alimentare situată în aval faţă de o staţie de hidrofor alimentează cu apă potabilă, succesiv, mai multe blocuri. Configuraţia acestor reţele nu permite o contorizare normală a blocurilor. În plus, reţelele sunt învechite, ceea ce determină pierderi. Dacă se va pune în aplicare proiectul de 26 milioane euro, fiecare bloc va putea fi echipat cu un branşament şi un contor. În prezent, în Capitală sunt 90.000 de branşamente.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite