Extinderea metroului se va face pe patru căi noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metroul se extinde. În primăvara anului viitor, bucureştenii vor putea circula cu metroul pe noua linie Nicolae Grigorescu 2 ? Linia de Centură, cale de încă trei staţii. Tot în 2007 vor fi

Metroul se extinde. În primăvara anului viitor, bucureştenii vor putea circula cu metroul pe noua linie Nicolae Grigorescu 2 ? Linia de Centură, cale de încă trei staţii. Tot în 2007 vor fi gata şi cele două staţii de pe Magistrala IV, din cartierul Bucureştii Noi. Drumul până la aeroport va fi mai ieftin pentru cei care apelau la taxiuri ori maşina personală. În 2010 va fi gata linia de metrou până la Băneasa, cu prelungire la Otopeni în următorii doi ani. Din 2014, şi bucureştenii din cartierul Drumul Taberei vor merge întins până la Universitate, pe liniile subterane.
Cinci staţii noi în 2007
După ce anul trecut au fost finalizate lucrările de structură pe tronsonul Nicolae Grigorescu 2 ? Linia de Centură, în valoare de 33 milioane euro, anul acesta urmează lucrările de punere în funcţiune, ale căror costuri se ridică la 35 milioane euro. Extinderea magistralelor I şi III va adăuga astfel trei staţii de metrou în primăvara anului 2007, de la Nicolae Grigorescu 2, cu trecere prin 1 Decembrie şi Policolor, punctul terminus fiind Linia de Centură. În privinţa surselor de finanţare, jumătate din aceşti bani provin de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), iar cealaltă jumătate de la Metrorex. Liviu şoavă, directorul general al Metrorex, ne-a declarat că anul viitor vor mai fi finalizate şi cele două staţii de pe magistrala IV ? Pajura şi Bazilescu. Investiţiile de pe acest tronson sunt de 44 milioane euro.
Legătura cu aeroporturile, mai rapidă din 2010
Deocamdată, extinderea metroului până la Băneasa şi Otopeni se află în faza de studiu de prefezabilitate, care va stabili din ce punct va începe prelungirea liniei către exteriorul oraşului. Liviu şoavă spune că se au în vedere patru variante (1 Mai, Piaţa Victoriei, Aviatorilor şi Gara de Nord) din care va pleca noua linie. Metroul ar putea să circule în subteran până la Băneasa, după care va ieşi la suprafaţă o porţiune, urmând să intre din nou în subteran în localitatea Otopeni.
13 opriri din Ghencea până la Antilopa
Magistrala V de metrou, care va asigura legătura între Ghencea şi Universitate şi apoi Pantelimon (zona Antilopa), se va întinde pe lungimea a 13 staţii. Primul tronson (Ghencea ? Drumul Taberei ? Universitate) ar putea să fie finalizat în 2014, întrega investiţie fiind estimată la aproximativ un miliard euro.

? Transportul subteran din Bucureşti are 26 de ani, primele staţii ale metroului din Bucureşti fiind inaugurate pe 16 noiembrie 1979;
? Reţeaua actuală însumează 62,2 km de cale dublă, structurată pe patru magistrale, 45 de staţii şi trei depouri;
? Metroul transportă la ora actuală aproximativ 390.000 de călători pe zi şi circa 8-9 milioane călători într-o lună.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite