Expoziție inedită de fotografii din perioada 1908-1940, la Institutul Cervantes

Institutul Cervantes din București lansează primul eveniment cultural organizat în noul său sediu
din centrul Capitalei, situat pe Bulevardul Regina Elisabeta: vernisajul expoziției de fotografie
Marín. Fotografii 1908-1940. Evenimentul va avea loc joi, 20 septembrie, la ora 19.00.

Expoziția, care călătorește în mai multe centre Cervantes din toată lumea, este realizată
în colaborare cu Fundația Pablo Iglesias și cuprinde 60 de fotografii alb-negru selectate din arhiva Marín, recuperată în ultimii ani. La vernisaj va participa ambasadorul Spaniei în România, Estanislao de Grandes Pascual, fiica artistului, Lucía Ramón Pla, dar și coordonatorul expozitiei, Óscar Martín del Barrio.

„E important de înțeles că nu ne aflăm doar în fața recuperării unei arhive fizice, cea a lui Marín, ci că asistăm la ceva mult mai important: recuperarea unei voci pe care o pierduserăm, a unei forme de exprimare și de viață, dedicată celorlalți, evident, în primul rând congenerilor, dar și nouă. Odată cu el, se recuperează tot ceea ce a mai rămas din generația lui, înțeleasă ca grup, și se deschide o cărare pe care o formă de inteligență vizuală ce încă ne este atât de necesară ca să înțelegem cine am fost și cine suntem se va întoarce acasă din uitare. Și alții au suferit aceeași soartă ca el, vor trebui recuperați, pentru că ei toți au construit narațiunea cea mai completă care ne descrie: imaginea în oglindă. Fără ei, oglinda e spartă. E o revendicare necesară, nu doar autorilor, ci și nouă înșine.“ (Rafael Levenfeld, Valentín Vallhonrat, „Luis Ramón Marín. Arhiva și opera sa“)

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările