Expoziţia tezaurului României, redeschisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piesele “Cloşca cu puii de aur”, bijuterii dacice, dar şi cadourile făcute de regina Victoria a Marii Britanii nepoatei sale Maria, logodnica principelui român Ferdinand, pot fi admirate la Muzeul Naţional de Istorie.

Într-o sală de la subsolul Muzeului Naţional de Istorie din Calea Victoriei a fost inaugurată ieri expoziţia tezaurului României. Sala a fost redeschisă după câteva luni în care a fost refăcută şi modernizată. Potrivit directorului instituţiei, dr. Ernest Oberländer Târnoveanu pentru lucrările de restaurare din incinta muzeului a fost nevoie de mobilizarea a personalului muzeului şi firmelor partenere astfel încât lucrările să fie gata într-un timp record de doar o lună şi jumătate. “Suntem mândri că am reuşit să facem atâtea lucruri într-un timp atât de scurt fără să facem rabat la calitate. Sigur, nu am avut bani şi nici timp suficient să facem totul cum ne-am dori, dar este un prim pas care, pentru noi înseamnă enorm. Ne bucurăm că am reuşit să aducem în faţa publicului piese din tezaurul naţional de o valoare istorică şi culturală  inimestimabilă”.

Într-o incintă tapetată în totalitate cu mov, dotată cu vitrine moderne şi instalaţie de aer condiţionat, pot fi admirate piese de excepţie artistic şi istorică precum “Cloşca cu puii de aur”, tezaure princiare getice de la Agighiol, Peretu, Poroina şi Craiova (sec. IV a. C.), tezaurele dacice de la Sâncrăieni, Surcea, Coada Malului, Herăstrău şi Senereuş (Sec. II-I a. C.) sau tezaurele de la Coşoveni (sec. V-VII p. C.). 

Tot aici poate fi văzută Coroana de Oţel a regilor României, realizată cu ocazia proclamării Regatului în 1881la Arsenalul Armatei Române din Bucureşti din oţelul unui tun, marca Krupp. Tunul a fost capturat de soldaţii români de la armata otomană în timpul Războiului de Independenţă din 1877. 

Alte piese notabile sunt sceptrele celor doi regi români Carol I şi Ferdinan, precum şi bijuteriile purtate de Regina Maria la nunta cu Regele Ferdinand.
Expoziţia mai găzduieşte o fructieră donată de regina marii Britanii Victoria cu ocazia căsătoriei nepoatei sale Maria cu principele moştenitor al României, Ferdinand. O altă piesă importantă este tot o fructieră realizată pentru Casa Regală a României de celebrul bijutier german Paul Telge. Mai pot fi văzute un set de birou care a aparţinut Reginei Maria, precum şi două casete de argint care i-au aparţinut tot ei.   

În incintă există mai multe panouri conţinând informaţii privind vechile tehnicii de prelucrare a metalelor preţioase pe teritoriul României din epoca neolitică (cca. 4500 a. C.), până în secolul al VII-lea p. C., sau date esenţiale privind istoria descoperirii şi recuperării celor mai importante tezaure din colecţia muzeului.

Expoziţia e deschisă de miercuri până duminică, de la orele 10.00 la 18.00, iar preţul unui bilet e de opt lei. Pentru elevi şi studenţi preţul e de 2 lei.  



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite