Expediţie românească în Pamir: trei tineri au atins vârful Korzhenevskaya de 7.105 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FOTOGALERIE Patru alpinişti români au escaladat timp de 30 de zile Munţii Pamir cu scopul de a atinge cel mai înalt vârf din Munţii Pamir, Korzhenevskaya de 7.105 de metri. Cei patru tineri, Adrian Fako (22 ani), Lucian Roşu (22 ani), Tiberiu Pintilie (25 ani) şi Radu Simion (33 ani) s-au pregătit timp de nouă luni pentru expediţie în mai mulţi munţi din România.

image

Pasiunea comună pentru munte şi călătorii i-a determinat pe cei patru tineri români să pună la cale expediţia în Munţii Pamir la care mulţi ar fi visat. S-au pregătit timp de nouă luni înainte de plecare pe vârfurile din ţară şi au vrut să încerce o metodă nouă de ascensiune, „progresia continuă”. Astfel, echipa trebuie să urce împreună şi în acelaşi ritm. După câteva luni de pregătire fizică şi psihică, dar şi încrezători în sloganul care îi reprezintă, „nu contează altitudinea, ci contează atitudinea”, cei patru tineri au pornit la drum.


30 de zile, "în urcare"
S-au echipat şi la 14 iulie au pornit în expediţia ce avea drept scop atingerea vârfului Korzhenevskaya, din Munţii Pamir, care are o înălţime de 7.105 de metri. „Am vrut să mergem într-un loc unde nu mulţi români au ajuns. Pentru noi era ceva nou, un mister, asta ne-a atras”, spune Radu.
Timp de 30 de zile au stat numai pe munte şi au înaintat chiar dacă obstacolele nu i-au ocolit. „Au fost porţiuni dificile şi porţiuni periculoase. Au căzut pietre, au fost avalanşe, vânt, furtuni şi -20 de grade Celsius, dar când am ajuns am avut noroc de o zi foarte frumoasă”, povestesc cei trei tineri. „Toţi ne-am dorit să facem această expediţie. Urcând în Mont Blanc şi Caucaz, de data asta vroiam mai departe”, adaugă Adrian.
Aveau tot ce şi-au putut dori chiar şi pentru un varf mai înalt decât Korjenevskaya, echipamentul fiind ca pentru şase oameni, nu patru câţi erau de fapt.

Incidentul: Radu e nevoit să coboare
După ce au ajuns la aproximativ 5.000 de metri, după ce au văzut locuri noi, au cunoscut culturi şi au întâlnit alţi oameni, Radu a fost nevoit să se despartă de echipa cu care plecase din cauza unui edem cerebral. „Am urcat mai repede decât ar fi trebuit şi am suferitun edem pulmonar şi cerebral. Atunci am fost nevoit să cobor. Ajunsesem la 5.200 de metri”, povesteşte Radu.

Cei trei tineri care au ajuns in Pamir sunt Adrian Fako (22 ani), Lucian Roşu (22 ani) si Tiberiu Pintilie (25 ani)
Pamir 2010
Pamir 2010
Pamir 2010
Pamir 2010

Timp de două zile, cei trei colegi rămaşi în expediţie nu ştiau ce decizie să ia, însă când au aflat că Radu a ajuns jos şi e bine, au continuat cu aceeaşi încredere cu care au pornit.
Traseul a fost abordat cu cinci tabere, la 5.300, 5.600, 5.800, 6.100 şi 6.400 m, alese în funcţie de starea zăpezii, gradul de ocupare şi prognoza meteo.

Pentru a afla mai multe informaţii despre expediţia celor trei intraţi pe www.pamir2010.com.

Pamir 2010
image
Pamir 2010
Pamir 2010
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite