Exclusiv/Vanghelie: „La sector să fie un om ales, nu un papagal numit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat în cadrul unui interviu pentru „Adevărul” că nu doreşte ca edilii să fie numiţi politic, aşa cum prevede proiectul Legea Capitalei.Şeful PSD Bucureşti este de acord cu un buget consolidat, nu însă cu unul controlat de primarul Capitalei ori de consiliul general.

Marian Vanghelie lucrează deja la amandamente pentru Legea Capitalei, proiectul iniţiat de liderii PDL. Pentru aceasta primarul a declarat că intenţionează să se consulte cu toţi parlamentarii de Bucureşti, de la toate partidele.

“Nu sunt de acord cu desfiinţarea primarilor de sector. Aceştia trebuie aleşi în continuare prin vot de către populaţie, din două tururi dacă se poate, pentru a avea o legitimitate. Numim câte un papagal la sector să distrugă de tot Bucureştiul?”, a declarat Vanghelie.

Şmecherie politică

În ceea ce priveşte unificarea celor şase bugete, o altă prevedere a proiectului legislativ, primarul de sector a precizat că este de acord, dar cu menţiunea ca bugetul consolidat să fie distribuit sectoarelor prin trezeorerie.

„Nu cred că bugetele celor şase sectoare trebuie să depindă nici de primarul general, nici de consiliul general. Acest lucru trebuie reglementat prin sistemul de trezorerie, banii se duc cu destinaţie către fiecare sector prin formula care se va decide prin comun acord”, a explicat edilul.

În final, Marian Vanghelie s-a declarat un susţinător al noii Legi a Capitalei, dar „doar dacă vine cu ceva nou, nu cu o şmecherie politică. Nu-i face bine cetăţeanului”.
 
RADET-ul, pe urmele ApaNova

O altă propunere a primarului general, Sorin Oprescu, aceea de a concesiona Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), este criticată de Vanghelie: “Nu m-a convins nici faţa şi nici ceea ce a spus dumnealui. Plus că domnul primar general este foarte scurt la detalii. Cred că soluţia trebuie să însemne o reorganizare. De ce un sistem privat este mai bun? Asta înseamnă că nu este competent cel care conduce organismul”.

Oricum, a conchis primarul sectorului 5, nu ar fi de acord cu o eventuală concesionare a RADET doar pentru faptul că asta l-ar duce cu gândul la ApaNova: “Modelul ApaNova este dezastruos pentru cetăţeni”.

În schimb, el a ţinut să îi dea o lecţie lui Oprescu despre cele învăţate în SUA. “Vă dau un exemplu, deşi se tot glumeşte pe partea cu America: deci, în 99 la sută din sistemul american nu se privatizează monopolurile. Se pot face parteneriate public-private, în ideea că se aduc nişte bani la valoarea iniţială a patrimoniului, a unităţii, se ia un beneficiu şi atât. Deciziile majore se decid tot de administraţia locală, adică nu poţi să dai un monopol pe mâna unor investitori privaţi ca să se îmbogăţească peste noapte. Acolo unde politicienii vor să dea tunuri, să ia comisioane (acum să spunem lucrurile pe faţă, nu să discutăm poveşti), îşi bat joc şi de populaţie şi de tot şi ne spun tot felul de prostii la televizor, de parcă toţi românii sunt tâmpiţi şi vor să primească tot ce vor ei. Ne-au spus unii nişte lucruri, acum vine şi Oprescu să ni le spună mai prost decât ni le-au spus ceilalţi. Pe bune, barem Traian Băsescu le prezenta frumos!”, a mai spus Vanghelie.

150.000 de maidanezi în Bucureşti

Nici problema maidanezilor nu a fost trecută cu vederea de edilul sectorului 5, mai ales că femeia ucisă de câini la începutul acestui an se afla pe terenul administrat de acesta.

image

“Dom’le, eu sunt de acord cu tot ce decide el (Sorin Oprescu – n.r.), dar numai să se ocupe odată de problema câinilor! Bine că punem lalele şi flori de şase milioane de euro!”, a precizat Marian Vanghelie.

El a adăugat că “Sorin nu are toate datele. Eu cred că sunt peste 150.000 de maidanezi în Bucureşti. Se cheltuiesc bani şi nu este nicio numrătoare. Din punctual ăsta de vedere, la toată lumea le convine formula asta, inclusiv ONG-urilor care se ocupă”.








 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite