EXCLUSIV Raed Arafat:„Nu vreau să fiu ministrul Sănătăţii. Treaba mea e pe teren!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul palestinian care a dăruit românilor singurul sistem de urgenţe funcţional, SMURD, ne-a povestit cum a trăit şocanta tragedie de la Giuleşti. În interviul acordat reporterilor „Adevărul de Seară”, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a detaliat modul de intervenţie în incendiul de la maternitate, reacţia autorităţilor şi jocurile politice de după. 

Reporter: Foarte multe voci au propus, în urma felului prompt în care au reacţionat echipajele de urgenţă la Maternitatea Giuleşti, să deveniţi ministru al Sănătăţii. Credeţi că vi s-ar potrivi această funcţie?

Raed Arafat:  Nu este cazul sa fiu ministru. Funcţia de ministru este una politică şi acolo stă un politician care ia decizii politice şi eu nu pot să reproşez acestui ministru nimic aşa că nu văd de ce ar fi înlocuit. Plus că eu sunt un om tehnic, ştiu ce înseamnă serviciile de urgenţă şi treaba mea este să consiliez un ministru cu privire la aceste detalii, să-l informez.
Şi s-a văzut clar că treaba mea este în teren. Numai eu am putut să fiu prezent la Giuleşti pentru a coordona echipele pentru că un alt secretar de stat, care este pe alte departamente, nu ar fi ştiut ce să facă. Nu cred că mergea la locul intervenţiei şi cred că se baza pe ceea ce-l informau colegii de acolo.


„Nu putem să imputăm unui ministru faptul că cineva a făcut o improvaţie”


R: Găsirea unui vinovat ar rezolva ceva? Ar mai ajuta cu ceva dacă asistenta care a lipsit din salon sau cel care a făcut improvizaţia electrică ar fi pedepsiţi?

R.A.:
Nu este treaba mea să spun care este vinovat, eu pot să răspund doar de partea mea şi s-a dovedit că rotiţele sistemului de urgenţă au funcţionat bine după ce s-a apelat 112. ce s-a întâmplat înainte vor descoperi anchetatorii. Ce pot să spun însă, este că, sigur, cineva a făcut o greşeală şi va răspunde până la un anumit nivel şi în cadrul managementului sistemului. Dacă s-ar fi respectat anumite proceduri cu siguranţă nu s-ar fi ajuns aici. Nici nu putem să imputăm unui ministru faptul că cineva a făcut o improvaţie. Hai să fim serioşi! Câte clădiri şi birouri, hoteluri, spitale de stat şi private  pot fi controlate. În fiecare loc există cineva care a făcut o improvizaţie. Aici trebuie să răspunde cel care a făcut acest lucru.

R.: Aţi fost nevoit vreodată să sancţionaţi un subaltern pentru că a greşit?

R.A.: Şi în domeniul meu, cel al urgenţelor, acolo unde s-au făcut greşeli am sancţionat până la desfacerea contractului de muncă. Şi la SMURD şi la Ambulanţă am depistat nereguli. Anul trecut am luat o astfel de decizie, când am dat afară o asistentă pentru că a încălcat toate procedurile, a administrat tratament unei paciente fără a avea voie să facă acest lucru şi i-a agravat starea. 
Şi la Ambulanţă am făcut anul trecut un control şi s-au găsit foarte multe nereguli care puneau în pericol viaţa pacienţilor. I s-a desfăcut contractul de muncă managerului şi acesta ne-a dat în judecată şi a pierdut. 


Un palestinian, un evreu şi un român...


R.: La salvarea bebeluşilor arşi lucrează deopotrivă - poate că sună ca începutul unui banc - români, un palestinian şi ieri a venit şi un grup de medici israelieni. Este puţin cam ironică alăturarea, ţinând cont de conflictele dintre palestinieni şi israelieni.

R.A.: În cazul acesta nu contează cine suntem şi ce naţionalitate sau origine avem. Contează să facem tot ce ne stă în putere ca să salvăm aceşti copii. Acum este un caz cu totul special, unic în istoria medicinei. Nimeni nu are experienţă în tratarea şi salvarea unor prematuri cu arsuri grave. Şi dacă sunt salvaţi trei, doi sau chiar un copil, este o victorie a medicinei, mai ales că nu au mai existat asemenea cazuri.

R: În cariera dumneavoastră v-aţi aflat mereu în proximitatea tragediilor, a morţii şi a suferinţei. Aţi plâns vreodată?

R.A.: Am plâns de multe ori pentru că se întâmplă ca unele lucruri să nu meargă întotdeauna aşa cum mi-am dorit. Şi la această tragedie, care este posibil să fie cea mai mare şi mai traumatizantă, şi eu şi colegii medici am fost şocaţi şi mulţi dintre noi nu şia-u revenit. Cu atât mai mult, când este vorba despre copii, toţi cei implicaţi suferă mai mult pentru mult pentru că mulţi sunt părinţi şi se gândesc la copiii lor, chiar dacă sunt medici.


„Mulţi ar vrea să mă vadă ars”


R.:  Este evident faptul că SMURD-ul funcţionează mai bine comparativ cu sistemul medical în general. Ce credeţi că lipseşte celorlalte entităţi?

R. A.: Nu aş vrea să fac comparaţie. Sunt şi aşa destule voci care nu sunt de acord cu ce facem noi şi ar vrea să dispărem, să mă vadă ars. Eu grijă ca urgenţele să funcţioneze şi s-a văzut că sistemul foarte bine din momentul în care se apelează la 112 şi nu vreau să supăr pe nimeni.


R:
O să militaţi pentru deblocarea posturilor din spitale, mai ales că acesta este unul dintre cauzele îngrijirii precare a pacienţilor, lipsa de personal?

R.A.: Sigur, ministerul a făcut solicitări pentru deblocarea unor posturi pentru medici şi pentru asistenţi. După ce vor fi deblocate, la nivelul ministerului se va lua hotărârea care dintre spitale are nevoie mai mare de cadre medicale şi vor fi angajaţi oameni.

R: O să vă luaţi un concediu după episodul Giuleşti?

R.A.: Nu cred, nu este vorba că nu pot să-mi iau zile libere doar că nu am nevoie, mereu apare ceva. Şi în timpul liber tot urgenţe fac, şi dacă-mi iau liber merg la o conferinţă. Deci, urgenţe, urgenţe.

R. Când reuşiţi să staţi şi cu familia?

R.A.: Cu familia ţin legătura prin telefon, pe mama am reuşit să o văd anul trecut iar cu sora şi fratele meu vorbesc la telefon. Cred că este mai important ce fac decât ce nu fac.

R. În puţinele momente libere ce vă place să faceţi?

R.A.: Pot să spun însă că am totuşi o pasiune pe care mi-o permit rar, merg la cinematograf. Îmi plac în mod special filmele lui Spielberg.  În rest, repet, urgenţele mele sunt urgenţele.


Biografie

Raed Arafat s-a născut la 24 mai 1964 la Nablus, Palestina. Este medic specialist de Anestezie Terapie Intensivă, român de origine palestiniană. A venit în România în anul 1981, a studiat aici şi a decis să rămână.

În 1990 a înfiinţat SMURD din Târgu Mureş, cel mai modern centru de urgenţă din România. În 23 august 2007 a fost numit subsecretar de stat anul trecut s-a mutat la Bucureşti şi a primit o locuinţă de serviciu în centrul Capitalei. Îşi vede rar familia, mama, sora şi fratele locuiesc în străinătate.




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite