EXCLUSIV A murit cel mai bătrân general din Armata Română: avea 107 ani. Află secretul longevităţii

Generalul de Brigadă în Rezervă, Nicolae Dumitrescu, a murit ieri, la venerabila vârstă de 107 ani. El va fi înmormântat mâine la Ghencea Militari. Bătrânul primise o „locuinţă de necesitate“ de la Primărie la etajul cinci, într-un bloc al cărui lift nu funcţiona, în urmă cu un an.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Generalul în rezervă Nicolae Dumitrescu a murit luni, după ce a făcut un atac cerebral. Bătrânul se mutase de curând într-un bloc pus la dispoziţie de Primărie, după ce locuinţa din centrul Capitalei în care stătea încă de la începutul anilor 1930 a intrat în reparaţii. El stătea la etajul cinci al imobilului şi trebuia să urce pe jos până la apartament, din cauză că lifturile nu funcţionau. De altfel, rudele militarului susţin că asta l-a răpus.

Citeşte şi: Află povestea celor mai bătrâni români! Cel mai bătrân roman din ultimii 200 de ani a trăit până la vârsta de 185 de ani!

În urmă cu un an, bătrânul a acordat un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“ în care spunea că secretul longevităţii sale era cumpătarea. În primul rând, el nu lua niciun medicament şi nu mânca orice. „N-am ţinut şi nici n-o să ţin regim niciodată. De băut, n-am mai băut alcool de 40 de ani, şi tutunul l-am lăsat pe la 27-28 de ani", explica generalul forma bună pe care o avea.

Burlac la 107 ani
Nepoata lui spunea că, pentru orice problemă de sănătate, „nea Nelu" recomanda spirtul, pe care-l considera bun la toate. „A făcut analizele de curând şi este sănătos tun", spunea ea. El a făcut sport şi, spunea mai în glumă mai în serios, că a ajuns la venerabila vârstă de 107 ani pentru că nu s-a căsătorit niciodată.

„Nea Nelu" a luptat în ambele războaie mondiale şi s-a remarcat pe frontul din Odessa în Al Doilea Război Mondial.

Bea cafea la restaurant
Cu toate că nu se afla la prima tinereţe şi nici la a doua, bătrânul avea aceleaşi tabieturi ca ale crailor din ziua de azi: bea în fiecare dimineaţă câte un ceai preparat chiar de el, se plimba aproape zilnic şi din când în când se mai oprea la un local de pe bulevard să servească o cafea.

Din când în când lua masa la un restaurant din apropiere. „Merg de aici de la Sfântul Gheorghe până la Spitalul Colţea, traversez prin pasajul de la Universitate, mai merg până la Piaţa Unirii, mă opresc la o cafea şi plec acasă", spune generalul în vârstă de 107 ani.
Generalul a fost înmormântat miercuri la Cimitirul Ghencea Militar.

Tenisul de masa era sportul preferat pe care îl practica chiar şi la 101 ani
Cel mai mult i-a placut tenisul de masa. Sport pe care-l practica şi în urmă cu doar câţiva ani. După ce  „a ieşit la pensie" oficial, a format două echipe de tenis de masă, echipe cu care mai juca chiar şi la 101 ani. La toate salile din Bucuresti poate fi vazut.

CITEȘTE ȘI: Aromânul de 105 ani, martor al istoriei Capitalei

FOTOGALERIE Secretele unei iubiri de jumătate de secol

Nicolae Dumitrescu (107 ani), locuia într-un apartament de pe strada I.C. Brătianu din Centrul Capitalei din 1932, de când s-a construit imobilul. Din luna august, clădirea a intrat în reparaţii, iar fiecare locatar a primit câte o locuinţă de necesitate în blocurile gemene 107 şi 108 de pe Bulevardul Naţiunile Unite.

Generalul Dumitrescu a primit şi el o garsonieră situată la etajul cinci în blocul 108. Deşi plătea chiria pentru locuinţa temporară încă din august anul trecut, el n-a vruit să se mute din cauză că liftul din blocul 108 nu funcţiona. „Nu mă duc acolo pentru că nu merge liftul şi nu pot să urc atâta. Să facă liftul şi mă duc“, spunea bătrânul într-un interviu acordat pentru „Adevărul“.

„Nea Nelu“ a luptat pe frontul din Odessa în Al Doilea Război Mondial şi spunea, în urmă cu un an, când a dat un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“ că a ajuns la venerabila vârstă de 107 ani pentru că nu a făcut excese, a făcut sport şi, spune el mai în glumă mai în serios, nu s-a căsătorit niciodată.

Într-un final, bătrânul s-a mutat în locuinţa dată de la Primărie. „Cred că asta l-a omorât, faptul că trebuia să urce scările de fiecare dată când ieşea din casă“, a spus nepotul acestuia pentru „Adevărul“.

Rămâneţi pe bucuresti.adevarul.ro pentru mai multe detalii


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: