Evacuare „la rece” în zona Berzei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece familii au ordin de a-şi părăsi casele în câteva ore, pentru a le lăsa la dispoziţia buldozerelor ce fac loc viitorului bulevard Uranus. Somaţia au primit-o la 6 decembrie, dar, potrivit Legii 202/2010, este interzisă  evacuarea între 1 decembrie şi 1 martie. Arhitectul-şef al Capitalei justifică toată acţiunea simplu: „E o urgenţă!”

Imobilul 32, situat la intersecţia străzilor Berzei şi Ştirbei Vodă, face parte din  ansamblul monument istoric Ştirbei Vodă. Zece familii care locuiesc în această clădire trebuie să plece până la sfârştiul săptămânii.

Mai citeşte şi:

Bucureşteni chinuiţi de Dorel pe strada Berzei

Somaţia a fost deja trimisă de către Primăria Capitalei la 6 decembrie, iar, la presiunea poliţiştilor comunitari, oamenii au început încă de joi să-şi strângă lucrurile. Cu toate acestea, niciun locatar nu îşi poate scoate bunurile pentru că lucrările de pe stradă au avansat până în pragul imobilului 32. „Cum să ies din casă, când la uşă este săpat şanţ, iar utilajele blochează accesul?”, a spus cu lacrimi în ochi Ioniţă Aurelia (61 de ani), unul dintre evacuaţi.

„Mai rău ca la naţionalizare!”
Avocata Cecilia Badea (29 de ani) este şi ea în situaţia de a accepta măsura dispusă de municipalitate. „Suma de 38.000 de euro, promisă pentru expropriere, nu a ajuns la noi şi, odată evacuată, nu am cu ce să plătesc o chirie. Sunt disperată”, a explicat Cecilia.

Chiriaşilor li s-au repartizat locuinţe mult mai mici decât cele în care au locuit până acum. „Primăria ne mută pe toţi cinci, atât cât e familia mea, într-o debara doar cu baie, fără bucătărie. Aici, unde stau de 61 de ani, aveam două camere. E o mizerie ce fac”, a spus Aurelia Ionică.
O altă proprietară, a venit într-un suflet de la Galaţi, când a aflat că este evacuată. „Eu plătesc încă rate la apartament! Am cumpărat cu 50.000 de euro locuinţa. Mai am patru ani de plată. Ce mă fac? Este mai rău ca la naţionalizare”, a spus femeia plângând.

Chiavarino Gian Carlo, cetăţean italian, este căsătorit de 38 de ani cu Ileana Lenguceanu Mandrea, descendentă a lui Nicolae Bălcescu, şi locuieşte în acest imobil la apartamentul 4. Aceştia se aflau în Italia când a venit somaţia, la 6 decembrie. „Voi face un denunţ împotriva lui Oprescu şi a lui Băsescu. Este mai rău ca în comunism. Nu e expropriere, este furt şi voi scrie ziarelor La Stampa di Torino şi Corriere della Sera, dar şi la Strasbourg”, a spus italianul.

Majoritatea proprietarilor din strada Berzei 32 au contestat în instanţă suma care li s-a consemnat în conturi pentru expropiere, mai puţin de jumătate din valoarea de piaţă a imobilelor. Conform Legii 198/2004, până la soluţionarea procesului, ei îşi pierd proprietăţile şi nu pot beneficia nici de suma consemnată.

Primăria are undă verde de la Guvern 
O altă clădire care face parte din ansamblul Ştirbei Vodă este mărul discordiei între ONG-uri şi municipalitate. Este vorba despre imobilul situat pe strada Ştirbei Vodă nr. 89, colţ cu strada Berzei. „Primăria nu are aviz pentru demolare de la Ministerul Culturii şi nici de la Ministerul Mediului, ci doar un PUZ din 2006, care nu are un regulament”, a spus Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

În schimb, Ministerul Culturii susţine, printr-un comunicat, că această casă nu este clasificată ca monument istoric sau de arhitectură. „Pentru această zonă, Primăria Generală a solicitat şi a obţinut de la Guvernul României statutul de proiect de utilitate publică, statut ce permite exproprieri pentru lucrări de interes public”, se precizează în comunicat.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite