Episcopii catolici din România cer implicarea Executivului în dezmembrarea Cathedral Plaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cathedral plaza

Episcopii catolici din România cer implicarea Executivului în dezmembrarea clădirii Cathedral Plaza, în condiţiile în care hotărârile judecătreşti au obligat Guvernul la exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică şi Primăria Capitalei la dezmembrarea acestuia.

„Cerem Guvernului României să se implice în mod categoric pentru exproprierea terenului pentru utilitate publică şi în refacerea cadrului construit preexistent construcţiei ilegale“, se arată în declaraţia episcopilor romano-catolici şi greco-catolici, întruniţi la Conferinţa Episcopilor din România, care a avut loc la Satu Mare.

În document se mai arată că obligarea Guvernul la exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică a fost stabilită printr-o decizie irevocabilă din 2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

„Reiterăm pe această cale solicitările pe care le-am înaintat în trecut şi cerem din nou autorităţilor în drept să înceteze tergiversările şi să pună fără întârziere în aplicare deciziile Justiţiei: dezmembrarea clădirii ilegale şi refacerea parcului existent anterior. Totodată, ne unim declaraţiilor episcopilor catolici din sud-estul Europei, amintind că locaşul de cult Catedrala Sf. Iosif aparţine nu numai cultului romano-catolic din România, ci întregii societăţi româneşti, fiind parte a tradiţiei religioase, a istoriei, culturii şi valorii de expresie a poporului român“, se mai arată în documentul citat.

Membrii Conferinţei Episcopilor din România consideră „inadmisibilă şi periculoasă dezinformarea gravă“ privind situaţia juridică a clădirii, „suma intenţionat exagerată necesară dezmembrării şi aşa-zisa punere în pericol a Catedralei în cazul dezmembrării colosului ilegal“.

Acuzaţiile episcopilor

De asemenea, membrii Conferinţei Episcopilor din România consideră că afirmaţiile recente ale actualului proprietar al clădirii, Ioannis Papalekas, pot fi considerate „presiuni asupra autorităţilor statului român, ameninţări la adresa Bisericii Catolice din România şi tentative de deturnare a atenţiei de la punerea în aplicare a deciziilor irevocabile ale justiţiei româneşti, favorabile Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB)“.

image

Declaraţia a fost semnată de IPS Ioan Robu - Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, IPS György Jakubinyi - Arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, PS Petru Gherghel - Episcop romano-catolic de Iaşi, PS László Böcskei - Episcop romano-catolic de Oradea, PS Jenő Schönberger - Episcop romano-catolic de Satu Mare, PS Martin Roos - Episcop romano-catolic de Timişoara, PS Alexandru Mesian Episcop greco-catolic de Lugoj, PS Virgil Bercea - Episcop greco-catolic de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu - Episcop greco-catolic de Cluj – Gherla, PS Vasile Bizău - Episcop greco-catolic de Maramureş, PS Mihai Frăţilă - Episcop greco-catolic de Bucureşti, PS Tamás József - Episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Aurel Percă - Episcop auxiliar de Iaşi, PS Cornel Damian - Episcop auxiliar de Bucureşti, PS Claudiu Pop - Episcop auxiliar de Făgăraş şi Alba Iulia.

Millennium Building Development: „Este o clădire în totală siguranţă“

La sfârşitul lunii aprilie, Millennium Building Development, proprietarul Cathedral Plaza, arăta, într-un comunicat de presă, că reiterează solicitarea ca Primăria Capitalei să aprobe intrarea în legalitate a clădirii, arătând că este vorba despre un imobil „în totală siguranţă, care nu pune în niciun fel în pericol clădirile învecinate“.

Millennium Building Development preciza că demersul Primăriei Bucureşti de a iniţia o procedură publică şi transparentă pentru evaluarea tehnică a situaţiei clădirilor Cathedral Plaza şi Catedrala Sfântul Iosif reprezintă o decizie corectă şi legală în analiza ambelor cereri - cea a Millennium, de reautorizare a clădirii, şi cea a ARCB, de demolare.

„Este o măsură raţională şi în interesul oraşului, manifestând întreaga diligenţă necesară pentru o decizie care trebuie să urmărească atât respectarea legii, cât şi protejarea Catedralei Sfântul Iosif. Acest demers este realizat în contextul în care impactul total al măsurilor propuse de ARCB, care includ şi exproprierea, asupra bugetului local va fi de aproximativ 100 de milioane de euro, o cheltuială aberantă din buzunarul cetăţenilor“, susţineau reprezentanţii Millennium.

cathedral plaza si oprescu

„Reamintim că, în mod absurd, decizia de demolare dispusă în iunie 2012 de Tribunalul Dâmboviţa s-a luat fără ca Millennium să fie parte din proces, ceea ce pune sub semnul întrebării justeţea unei astfel de hotărâri pe care o considerăm un abuz şi care nu este opozabilă Millennium. Reamintim că în mai 2012 Tribunalul Bucureşti a respins o cerere de demolare a clădirii noastre formulată de ARCB în contradictoriu cu Millennium (dosarul nr. 70868/3/2011), hotărâre deopotrivă irevocabilă şi care anulează efectele celei ulterioare, obţinute de ARCB fără informarea Millennium“, adăugau reprezentanţii Millennium.

Primăria Capitalei dă un milion de lei pentru evaluări

Primăria Capitalei caută consultanţi pentru evaluarea construcţiei Cathedral Plaza, contractul, estimat la peste un milion de lei, finanţat de la bugetul local şi cu o durată de şase luni din momentul adjudecării, vizând inclusiv stabilirea modalităţilor de demolare a construcţiei.

Potrivit unui anunţ al instituţiei, publicat în SEAP, consultantul va fi selectat printr-o licitaţie deschisă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Firmele interesate de acest proiect pot depune ofertele până la 19 iunie.
Conform Caietului de Sarcini, propunerea tehnică trebuie să includă, într-o primă fază, impactul infra şi suprastructurii imobilului asupra siguranţei în exploatare şi la acţiunea seismică a clădirilor învecinate, urmând ca ulterior să evidenţieze soluţii tehnice pentru consolidarea structurii, dacă este cazul.

Totodată, consultantul va trebui să prezinte soluţii de demontare/demolare a clădirii, costurile aferente precum şi implicaţiile asupra clădirilor învecinate, urmând să prezinte, într-un raport final, recomandări privind demolarea sau nu a clădirii.

cathedral plaza

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a anunţat, în luna martie, că a depus la DNA o plângere penală în cazul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, precum şi a unor angajaţi ai Primăriei Bucureşti.

Sorin Oprescu şi cei doi oameni de afaceri sunt acuzaţi de apartenenţă la un grup infracţional organizat, iar funcţionarii publici sunt acuzaţi şi de abuz în serviciu, pentru „refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza şi de a proceda la demolarea imediată a acesteia şi la refacerea parcului public existent anterior“.

Proprietarul cere daune de la arhiepiscop

În replică, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, a anunţat că va cere daune şi va face plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu şi a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv că plângerile sunt calomnioase şi îi prejudiciază imaginea.

image

La rândul său, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmaţiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate şi denigratoare.

Şi în luna iunie a anului trecut, Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei pentru corupţie şi obstrucţionarea justiţiei, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu (foto) susţinând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, şi nu cât spune proprietarul clădirii, Millenium Building Development (MBD), care avansase suma de 73 de milioane de euro „cu scopul de a descuraja desfiinţarea clădirii ilegale“.

Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, în ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată construcţia la destinaţia iniţială, aceea de parc. Curtea de Apel a menţinut astfel o sentinţă din iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Războiul continuă în jurul turnului Cathedral Plaza. Arhiepiscopia Romano-Catolică a depus o plângere la DNA împotriva lui Oprescu

Instanţa se înfige în haosul imobiliar din Capitală: judecătorii au dat a treia decizie de demolare a unei clădiri construite ilegal în Bucureşti

Scandalul iscat în jurul turnului Cathedral Plaza ajunge din nou la Traian Băsescu

Arhiepiscopia Romano-Catolică: Turnul Cathedral Plaza, tot mai aproape de demolare

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite