El Pais: „Bucureştiul aşteaptă un alt moment pentru a se transforma din nou în Micul Paris”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul spaniol Joan Gari descrie în „El Pais” incursiunea sa în România, dincolo de legenda lui Dracula.Astfel, Gari scrie despre Târgovişte, Mănăstirea Dealu, Curtea de Argeş şi oraşe istorice din Transilvania, dar şi despre Capitală.

Jurnalistul spaniol îşi începe periplul prin România mai puţin cunoscută pornind de la ideea că pentru a cunoaşte o ţară trebuie să depăşeşti limitele tururilor turistice.

Periplul nostru prin România s-a terminat în Bucureşti. În mod curios, capitala este probabil cel mai puţin interesant loc din toată România. În afară de unele biserici şi muzee cum ar fi Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Naţional de Artă, ceea ce predomină este tenta gri şi nespălată a arhitecturii comuniste. Emblema sa arhitectonică, Palatul Parlamentului, este rezultatul dărâmării unui întreg cartier (7.000 de locuitori au fost obligaţi să se mute în alte zone ale oraşului) produs al imaginaţiei megalomane a lui Ceauşescu. Vizita este totuşi inevitabilă, chiar dacă se poate vizita doar 4% din colosala incintă. Să te plimbi prin câteva săli goale enorme cu puţin mobilier, ornate cu perdele încrustate cu metale preţioase şi lampadare inutile te face să-ţi seama până unde poate să meargă nebunia unui conducător totalitar”, scrie jurnalistul spaniol în articolul, „România, dincolo de Dracula” publicat luni în „El Pais”.

Bucureştiul, un oraş care aşteaptă „un alt moment pentru a se transforma din nou în Micul Paris”

Gari notează că finalizarea Palatului Parlamentului în 1994, la cinci ani după moarta lui Ceauşescu, arată că autorităţile democratice au trebuit să-şi asume moştenirea comunismului. „Acum este locul unde îşi desfăşoară activitatea Camera Deputaţilor şi Senatul. Profilul său tehnocratic şi lugubru veghează de pe o colină visurile interzise ale unui oraş care aşteaptă alt moment pentru a se transforma din nou în micul Paris, aşa cum a fost cunoscut la începutul secolului XX”, încheie Gari.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite