După 15 iulie milioane de români riscă să fie amendati dacă nu încheie o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termenul limită până la care proprietarii de locuinţe sunt nevoiţi să achizitioneze poliţa de asigurare obligatorie a este până la 15 iulie 2011. Dacă nu aţi încheiat pană acum o asigurare obligatorie a locuinţei mai aveţi câteva zile la  dispoziţie ca să achiziţionaţi  poliţa. După această dată primariile pot aplica amenzi între 100 şi 500 de lei.

Legea asigurării obligatorii a locuinţei vizează în mod direct toti proprietarii.  La nivel naţional există aproximativ 8,3 milioane de locuinţe care necesită asigurare prin această poliţă, din care circa 4,5 milioane în mediul urban şi 3,8 milioane în mediul rural. Încheierea acestor poliţe se fac prin programul PAID(Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor).
Asta înseamnă că toate locuinţele vor fi asigurate împotriva cutremureleor, inundaţiilor şi incendiilor.
Situaţia încheierii contractelor este urmarită printr-o bază de date organizată cu ajutorul Ministerului Administraţiei şi Internelor care a cerut intocmirea unor liste cu locuinţele de pe raza fiecarei localităţi.
Din pacate nu toate primariile au depus aceste liste, sunt cazuri în care localitatile respective nu deţin un sistem informatic de gestionare, de aceea este necesar ca aceste date sa fie introduse in baza de date, manual. Astfel, în acest moment baza de date contine circa 45% din informaţiile necesare, urmând să fie finalizată în aproximativ 12 luni, conform estimarilor PAID.

Locuinţele cu “bulină roşie” nu se pot asigura


Sumele asigurate şi primele plătite depind doar de tipul de locuinţă, de materialul de construcţie şi nu de zona de risc sau suprafaţă.
Astfel, preţul plătit va fi la fel indiferent în ce localitate locuim. Diferenţierea va consta în:
Locuinte tip A - construcţii cu structură de rezistenţa din lemn, metal sau beton armat, pereţi exteriori din piatră, caramidă arsă sau alte materiale care au fost supuse tratamentelor chimice sau termice: suma asigurată 20.000 de euro, iar prima de asigurare 20 de euro/an.
Locuinte tip B - constructii cu pereţi exteriori din caramidă nearsă sau alte materiale ce nu au fost supuse tratamentului chimic sau termic: suma asigurată 10.000 de euro, iar prima de asigurare 10 euro/an.
Singurele locuinţe ce nu pot fi asigurate sunt cele marcate cu “bulina rosie” , orice alte locuinţe ridicate pe baza unor autorizatii de construcţie pot fi asigurate, indiferent dacă se afla sau nu intr-o zonă de risc seismic sau de inundatii.
Daca detineti deja o asigurare facultativa, la maxim 5 zile dupa expirarea acesteia aveţi obligaţia să cumparaţi o poliţă de asigurare obligatorie.
Dacă doriţi să prelungiţi şi asigurarea facultativă sau să contractaţi o altă poliţă de asigurare facultativă, se poate discuta cu asiguratorul care vă va face o ofertă prin care riscurile acoperite de poliţa obligatorie să fie separate şi prima platitaă pentru cea facultativă sa fie mai mica.

Asigurarea facultativă


De exemplu, pentru un apartament la bloc, dacă aveţi o poliţă de asigurare facultativă cu suma asigurată de 100.000 de euro şi o poliţă de asigurare obligatorie, (în cazul apartamentului) suma asigurată va fi de 20.000 de euro.
În caz de cutremur, inundaţie sau alunecare de teren (riscurile acoperite de polita PAID) , pentru daune provocate clădirii, veţi fi despagubiţi cu o sumă în valoare de 20.000 euro prin poliţa PAID, iar restul de 80.000 pe poliţa facultativă.
În caz de incendiu, explozie sau orice alte motive care nu sunt acoperite de poliţa PAID, dar sunt acoperite de cea facultativă, veti fi despagubiţi cu o sumă de până la 100.000 euro,  prin poliţa facultativă.





București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite