Dreptul la replică al câtorva dintre proprietarii nemulţumiţi din Balta Văcăreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Marinescu este unul dintre proprietarii care semnează dreptul la replică FOTO Adevărul
Ioan Marinescu este unul dintre proprietarii care semnează dreptul la replică FOTO Adevărul

Mai mulţi proprietari de teren din Balta Văcăreşti au trimis un drept la replică prin care îşi exprimă punctul de vedere despre situaţia terenurilor din zonă.

"Adevărul" publică în cadrul unui dosar mai multe articole despre Balta Văcăreşti, o zonă de peste 180 de hectare din mijlocul Capitalei unde, potrivit oamenilor de ştiinţă, în ultimii 23 de ani, s-a dezvoltat un adevărat centru de biodiversitate.

Pornind de la acest articol-dosar, câţiva dintre proprietarii de teren, care fie se judecă pentru a obţine în instanţă dreptul de proprietate, fie l-au obţinut deja, au trimis un drept la replică.

Îl redăm mai jos integral.

Desi v-am trimis prin email in urma cu aproape  2 luni un material complet din Pandectele Romane referitor la istoricul zonei Vacaresti continuati sa dezimformati cititorii, la fel ca si d-ul Cristian Lascu, denumind aceasta zona ca fiind fosta vale a plangerii ceea ce este total eronat.

O alta confuzie grosolana ati facut prin afirmatia ca fosta manastire Vacaresti ar fi fost in incinta actualei cuve betonate. D-ule jurnalist Ionut Ungurenu fosta manastire a fost unde actualmente se afla mall-ul Sun Plaza.Despre tunul imobiliar din anul 2001 prin care au fost luate in jur de 40 de hectare pe care a existat manastirea si pe care acum se inalta mall-ul Sun Plaza puteti afla mult mai multe informatii de la fostul patron al dumneavoastra.Prin urmare daca va doare cumva inima de fosta manastire va sugeram sa faceti o campanie pt demolarea mall-ului in cauza.

Referitor la despagubirile esalonate la care a facut referire d-ul Cristian Lascu va precizam ca afirmatia in cauza nu are nici o acoperire legala.

De fapt in problema retrocedarilor din zona Vacaresti autoritatile in mod eronat folosesc termenul de despagubiri. In conformitate cu legislatia in vigoare proprietarii trebuiesc pusi in posesia terenurilor ce le apartin de drept si numai dupa aceea se poate finaliza documentatia necesara constituirii eventualei arii protejate.In cazul in care se vor intruni conditiile de constituire atunci tot conform legislatiei in vigoare se vor acorda compensatii financiare lunare proprietarilor pentru lipsirea de folosinta a terenurilor .Compensatiile, acesta fiind termenul corect si nu despagubiri,vor tine cont de valoarea de piata a terenurilor si vor fi clar stipulate in anexa hotaririi de guvern.

Cu aproape un an in urma, dupa o intilnire cu o delegatie a proprietarilor, Ministerul Mediului s-a angajat ca va realiza acest lucru, in acest sens emitind si un Comunicatul de Presa prezent in fisierul atasat.

In cadrul acestui comunicat, făcând referire la soluţionarea revendicărilor foştilor proprietari,D-na Ministru Rovana Plumb a precizat că: „Avem obligaţia ca instituţie a statului să facem tot ce se poate pentru a rezolva problema restituirii terenurilor din aria Lacului Văcăreşti. Voi cere comisiei să tureze motoarele la maximum pentru a urgenta soluţionarea notificărilor. Vă invităm să desemnaţi trei persoane din rândul foştilor proprietari care să fie în dialog permanent cu comisia pentru a rezolva cât mai repede aceste probleme") Insa in mod abuziv nimic din continutul acestui comunicat de presa nu a fost respectat de catre acest minister.In loc sa fim cooptati in cadrul comisiei constituita in temeiul Legii nr. 10/2001, asa cum s-au angajat, au infiintat un simulacru de comisie consultativa si asta tocmai in luna octombrie 2012.La doua din cele trei sedinte ale acestei comisii, care teoretic ar fi trebuit sa fie lunare,proprietarii au fost convocati sa participe la 4 zile dupa ce acestea au avut loc. In cea de-a treia sedinta ministerul mediului a propus ca proprietarilor, care accepta, sa le fie restituite terenurile ce le apartin de drept prin comasare, intr-o zona compacta a zonei ce s-a dorit a fi lacul vacaresti inainte de 1989, urmand ca in cealalta parte sa se faca eventual aria protejata. Pina la ora actuala nici aceasta promisiune din nou nu a fost respectata.Din luna ianuarie 2013 MMSC intr-un total dispret nu a mai binevoit sa convoace nici o sedinta si nici nu a mai intreprins vreun alt demers.

In data de 29.06.2013, in mod ciudat si anume intr-o zi de simbata, dupa 25 de zile de intirziere au fost publicate in Monotorul Oficial NORMELE de aplicare ale Legii nr. 165/2013.

In concordanta cu acestea in termen de 60 de zile de la publicarea lor autoritatile si institutiile publice care detin terenuri aflate in domeniul public sau privat al statului au obligatia sa le inregistreze la Comisia Locala de Inventariere a terenurilor in vederea finalizarii procesului de restituire.

Ne exprimam convingerea ca Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice va trimite, in termenul prevazut de lege, mentionat mai sus, spre inregistrare catre Comisia Locala de Inventariere a terenurilor si terenul pe care a fost constituit obiectivul, actualmente abandonat, “Amenajare Lac Vacaresti” din sectorul 4 Bucuresti.

In acest mod in sfirsit vor inceta cei 22 de ani de abuzuri la care proprietarii de drept din aceasta zona au fost supusi in toata aceasta perioada.Referitor la ipotetica arie naturala protejata, care ar putea fi instituita in zona, aceasta nu o sa fie sub nici o forma afectata de restituirea terenurilor catre proprietarii de drept , deoarece insasi legislatia referitoare la ariile naturale protejate permite acest lucru proprietarii urmind a primi compensatiile financiare pt. lipsirea de folosinta a terenurilor la care am facut referiré si mai sus...

Prin urmare proprietarii asteapta ca in sfirsit, dupa toti acesti ani de abuzuri, autoritatile sa respecte legislatia.

Cu stima,

Rosioru Stefan
Marinescu Ioan
Mazilu Alexandra
Andronic Vasile
Ane Marie Manea
Florin Manea
Cozma Dorin Valeriu
Nan Cristian

Adresa Str. Parului nr. 30,Bl. 59 bis,Sc.3,Ap. 126,Sector 3, Bucuresti

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Balta Văcăreşti. ONG-uri: Parcul ar pune Bucureştiul în faţa Berlinului. Proprietari: ideea este frumoasă, dar după despăgubiri. Cât costă rezervaţia

VIDEO Balta Văcăreşti. Cum a luat naştere un colţ de rai în centrul Capitalei din inepţie comunistă şi neglijenţa autorităţilor

Propunerea de a declara lacul Văcăreşti arie naturală protejată, avizată de Academia Română


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite