Doi români veniţi din Anglia şi forţaţi să intre în carantină au dat statul în judecată cerând „să fie eliberaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi români veniţi din Anglia şi introduşi în carantină au dat în judecată Direcţia de Sănătate Publică, cerând să fie lăsaţi să se izoleze la domiciliu. Cei doi susţin că la plecare spre România, Anglia era zonă galbenă, iar până când au aterizat a fost transformată în zonă roşie.

Doi români, un bărbat şi o femeie, întorşi în ţară cu avionul dn Anglia şi introduşi direct în carantină la sosirea în ţară au dat în judecată Direcţia de Sănătate Publică Ilfov şi Ministerul Afacerilor Interne, cerându-le judecătorilor să le permită să iasă din carantină şi să meargă în localitatea de domiciliu ca să se autoizoleze. În cererea de chemare în judecată, R.C. şi A.I.A au arătat că şi-au cumpărat bilet pentru a veni în ţară în data de 27 martie şi au decolat spre România în data de 2 aprilie, la ora 21.25 ora Londrei.

R.C. şi A.I.A. au mai arătat în cererea de chemare în judecată că la momentul decolării ştiau că Anglia este în „zona galbenă” şi la întoarcerea în ţară trebuie să intre în autoizolare la domiciliu. Reclamanţii au mai arătat că „nu li s-a transmis nicio informaţie referitoare la faptul că Marea Britanie face acum parte din zona roşie şi că vor fi reţinuţi pentru carantină instituţionalizată” la aterizarea în România.

Cei doi români au mai declarat că ştirea privind intrarea în carantină a celor care vin din Anglia„ a apărut pentru prima dată în presă şi la televiziune în după-amiaza zilei de 02.04.2020, doar cu câteva ore înainte de intrarea sa în vigoare, respectiv cu doar 4 ore înainte de decolare, când noi eram deja în drum spre aeroport”. „Rezultă astfel că este  fără echivoc faptul că nu a fost deloc anticipată şi, în consecinţă, reglementată o astfel de situaţie de tranziţie, iar singurii care au de suferit sunt cetăţenii ca ei care s-au urcat în avion cunoscând anumite prevederi şi care a u fost obligaţi la coborâre să urmeze alte proceduri, care, dacă le-ar fi cunoscut, ar fi fost determinante în luarea deciziilor”, au mai arătat cei doi „carantinaţi” în cererea de chemare în judecată.

În încercarea de a-i convinge pe judecători să îi „elibereze” din carantină, cei doi români veniţi din Anglia au arătat că toată agoniseala din Marea Britanie au trimis-o în ţară şi trebuie să ajungă în localitatea de domiciliu să recupereze bunurile. Cei doi au mai arătat că au posibilitatea să stea în localitatea de domiciliu într-o casă goală, unde riscul de a fi contaminaţi şi de a-I contamina pe alţii este mult mai mic decât într-un centru de carantină.

Decizia judecătorilor

Cererea de „eliberare” din carantină a celor doi români s-a judecat, pe calea ordonanţei preşedinţiale, la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Judecătorii au respins cererea ca neîntemeiată. Judecătorul a decis că scuza potrivit căreia la plecarea celor doi români către România, Anglia era „zonă galbenă”, iar la sosire a devenit „zonă roşie” „nu constituie motive pertinente care să convingă instanţa de necesitatea luării măsurii solicitate pe calea ordonanţei preşedinţiale în contextul actual al evoluţiei situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea virusului COVID-19 şi al faptului că măsurile de carantinare sunt nişte măsuri urgente, cu caracter excepţional care nu puteau fi previzionate şi care au ca scop un interes public general pe natură a proteja dreptul la viaţă şi dreptul de sănătate al persoanelor”.

Judecătorul a considerat că nici riscul de pierdere a bunurilor agonisite în Anglia nu justifică „eliberarea” din carantină, cu atât mai mult cu cât trimiterea în ţară a bunurilor nu a fost dovedită suficient pentru a convinge instanţa. „Eeclamanţii au depus în dovedire doar o carte de vizită cu elemente de identificare şi elemente de contact ale unei societăţi de servicii transport şi o factură cu chitanţă aferentă în care nu sunt în niciun fel individualizate eventualele servicii ce urmează a fi prestate de către societatea de transport, bunurile ce fac obiectul transportului, adresa de unde urmează a fi ridicate şi adresa la care urmează a fi livrate, perioada în care se vor livra. Chiar şi în ipoteza în care susţinerile reclamaţilor referitoare la faptul că o societeta de transport urmează a le livra bunurile din Marea Britanie ar corespunde realităţii, instanţa reţine că aceştia au posibilitatea de a lua legătura cu societatea de transport pentru rezolvarea situaţiei intervenite, fie prin livrarea la o altă adresă la care o altă persoană să poată recepţiona bunurile livrate, fie prin păstrarea bunurilor în custodia societăţii până la momentul la care acestea pot fi preluate”, se arată în sentinţa Judecătoriei Sector 1.

În aceeaşi sentinţă, judecătorul mai arată că „pretinsa urgenţă invocată de reclamanţi de a ajunge la adresa din Mun. G. în vederea recepţionării unor bunuri (un interes privat şi de natură patrimonială) nu prevalează stării de urgenţă instituită pe teritoriul României şi a măsurilor adoptate şi necesare a fi respectate cum sunt cele privitoare la măsura de carantină instituţionalizată având în vedere faptul că acestea din urmă urmăresc un interes public general, răspândirea virusului COVID-19 fiind o urgenţă severă de sănătate publică pentru toţi cetăţenii”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite