Distracţie cât pentru jumătate de veac în IOR, parcul de poveste din Bucureşti. Ce era în urmă cu zeci de ani în locul superbului parc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul IOR din Sectorul 3 al Capitalei împlineşte duminică, 25 octombrie, 50 de ani de existenţă şi cu această ocazie reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 vor organiza o serie de evenimente gratuite dedicate zilei parcului. „Adevărul“ vă prezintă povestea unuia dintre cele mai iubite parcuri din Bucureşti şi programul evenimentelor organizate în weekend.

Parcul Alexandru Ioan Cuza, cunoscut sub numele de Parcul IOR, este al doilea ca mărime din Bucureşti, după celebrul Herăstrău. Acesta este situat în Cartierul Balta Albă, fosta groapă cu var în care în urmă cu două secole erau topita trupurile ciumaţilor.

Cartierul Balta Albă are o poveste de-a dreptul fascinantă şi a rămas în istorie ca fiind format pe un adevărat cimitir care exista în locul actualului cartier în urmă cu aproximativ două secole. Documentele rămase în istorie amintesc faptul că aici se afla o groapă cu var care ori de câte ori ploua se transforma într-o veritabilă baltă cu var, de aici venind şi numele de Balta Albă. În urmă cu circa 200 de ani, în vremea lui Caragea, bucureştenii ocoleau pe cât posibil această zonă pentru că era recunoscută ca fiind un veritabil cimitir al ciumaţilor.

În perioada 1813-1814, ani ce au concis cu venirea pe tronul ţării a domnitorului fanariot Ioan Gheorghe Caragea, Bucureştiul a fost cuprins de o epidemie de ciumă bubonică, care a rămas cunoscută în istorie ca „Ciuma lui Caragea“. Din cauza numărului foarte mare de oameni care mureau zi de zi răpuşi de cumplita maladie, conducătorii au decis să îi îngroape pe locul în care se află astăzi celbrul cartier, topindu-le trupurile în groapa cu var.

Mândria cartierului

Amenajarea parcului din sectorul 3 a început în jurul anilor '60, în vremea dictatorului Nicolae Ceauşescu, şi ani de-a rândul a fost locul preferat de locuitorii cartierelor din apropiere. A fost amenajat în 1965 pe locul unei foste fabrici de cărămidă şi este al doilea ca suprafaţă din Bucureşti, fiind unul dintre cele mai iubite şi îngrijite din Capitală. Parcul IOR are o suprafaţă impresionantă, în jur de 80 de hectare, cu tot cu bijuteria care se află în inima acestuia: lacul natural, după cum povesteşte Ioan Sârbu, profesor de hidrologie al Facultăţii de Geografie din Bucureşti. Despre lacul din mijlocului parcului nu există multe informaţii, iar printre puţinele lucruri cunoscute este faptul că acesta a luat fiinţă datorită unor izvoare naturale. Pe lângă izvoarele naturale de aici, la formarea lacului au participat şi precipitaţiile, după cum susţine specialistul.

image

FOTO Facebook Prietenii Parcului IOR

Lacul parcului IOR, boteazat oficial de câţiva ani Alexandru Ioan Cuza, este împărţit, simbolic, cu ajutorul unui pod. Una dintre părţile lacului, numită Flax, era în urmă cu zeci de ani era Marea Neagră pentru mulţi locuitori din apropiere. Aici, de dimineaţă până noaptea târziu o mulţime de oameni se bălăceau, prindeau peşte şi se distrau în fel şi chip, după cum îşi aminteşte unul dintre cei care îşi petreceau zile întregi pe malul lacului scăldându-se ca într-o piscină. „Existau foarte multe persoane care îşi petreceau concediul stând la plajă şi bălăcindu-se pe Flax“ , adaugă bărbatul. În parc sunt mai multe dealuri şi cel aflat vizavi de Şcoala nr. 195 era odată insulă în toată regula. Nivelul apei din lac era mult mai crescut şi în locul în care astăzi oamenii se plimbă în urmă cu câteva decenii puteau doar să se scalde.

image

FOTO Facebook Prietenii Parcului IOR

Astăzi, Primăria Sectorului 3 a modernizat parcul şi a făcut alei moderne care duc către dealurile din parc. Cei care vor să se plimbe pe lac pot alege vaporaşul sau hidrobicicletele şi în serile târzii de vară se pot bucura de filme în aer liber, proiectate pe un ecran uriaş. De asemenea, în preajma sărbătorilor sunt deseori organizate concerte şi evenimente artistice pe scenele amplasate aici.

Distarcţiile se ţin lanţ

Duminică, 25 octombrie, Primăria Sectorului 3 organizează o serie de evenimente dedicate celor 50 de ani pe care îi împlineşte parcul. Astfel, de la ora 16.00, va avea loc un concurs de alergat în aer liber. De la ora 17.00, câştigătorii concursului vor participa la plantarea a 50 de copaci.

O oră mai târziu, de la ora 18.00, bucureştenii care vor lua parte la eveniment sunt invitaţi la o călătorie în timp pentru a putea vedea cum a luat naştere, de fapt, Parcul IOR. De asemenea, doritorii pot vizita Expoziţia în aer liber „Istoria Parcului IOR“ în cadrul căreia cei tineri vor putea să redescopere atmosfera anilor 60 – 70.

În ceea ce priveşte înscrierile la cros, acestea se vor putea face până pe 23 octombrie pe site-ul www.ior50.ro sau înainte de start, între orele 13.00 şi 15.00. Intrarea la toate evenimentele este liberă. Seara se va încheia cu un foc spectaculos de artificii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite