Dezbatere publică privind taxele şi impozitele de anul viitor. De ce a fost cerută reducerea taxelor pentru clădirile de patrimoniu din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, la sediul Primăriei Capitalei a avut loc dezbatera publică pe marginea proiectul care priveşte taxele şi impozitele pentru anul 2016. Anul viitor, potrivit proiectului ce a fost în dezbatere publică şi pe site-ul municipalităţii, majoritatea taxelor şi impozitelor rămân la aceaşi valoare pe care au avut-o şi în acest an.

Potrivit proiectului de hotărâre care a fost în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei, în 2016 taxele şi impozite pentru Bucureşti vor rămâne aproape neschimbate. Singura modificare o reprezintă faptul că, prin noul Codul fiscal (Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal), impozitarea clădirilor se face diferenţiat, în funcţie de destinaţia acestora, scrie Mediafax.

Astfel, la dezbaterea publică ce a avut loc astăzi la sediul Primăriei Generale reprezentanţii Uniunii Arhitecţilor au cerut reducerea taxelor pentru clădirile de patrimoniu. „Această cerere a fost cerută în ideea de a-i îndemna pe oameni să protejeze clădirile de patrimoniu, să aibă grijă de ele“, a spus Marian Ivan, reprezentant OPTAR.

De asemenea, acesta a solicitat mărirea unei taxe. Redăm cererea integrală pe care Marian Ivan a făcut-o:

„Solicit mărirea Taxei pentru utilizarea locurilor publice cu parcări de reşedinţă la minim 1 leu/mp/zi. Este necesar ca acesta politică să încurajeze utilizare modurilor alternative de deplasare pentru a scădea poluarea şi congestiile. Această măsură poate convinge Comisia Europeană că administraţia din Bucureşti adoptă măsuri ce pot determina scăderea poluării. Adoptarea de măsuri eficiente pentru scăderea poluării provocate de traficul rutier este o condiţie pentru a determina blocarea procedurilor de infringement pe care Comisia Europeană le-a început din cauza poluării din Bucureşti.

Dat fiind că 92% dintre şoferi nu plătesc ocuparea spaţiului public, este necesară instituirea unei noi taxe, care să rezolve acest aspect. Propun ca această taxa să se numească Taxa pentru utilizare locurilor publice pentru parcări, altele decât cele de reşedinţă. Pentru uşurinţa taxării, propun taxarea pe perioade de o săptămână, o lună, 6 luni sau 12 luni. Taxa trebuie plătită de toţi posesorii de autovehicule, remorci, rulote, etc care ocupă spaţiul public pe raza municipiului Bucureşti, indiferent cine utilizează respectivele autovehicule, remorci, rulote etc. Propun ca nivelul acestei taxe să fie de 50% din valoarea taxei pentru utilizarea locurilor publice cu parcări de reşedinţă.

Taxa trebuie să se aplice tuturor vehiculelor enumerate mai sus, dacă sunt parcate pe spaţiul public, cu excepţia locurilor de parcare cu plată.
Verificarea plăţii taxei se poate face automatizat, cu ajutorul cititoarelor plăcuţelor de înmatriculare. Acest tip de cititoare sunt montate pe unele maşini ale Poliţiei Locale“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite