DEZBATERE PUBLICĂ Cum vrea să rezolve Primăria Capitalei veşnica problemă a maidanezilor: o bază de date unică şi taxă de adopţie de 170 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect pentru modificarea şi completarea hotărârii prinvind controlul reproducerii câinilor în Bucureşti este supus dezbaterii publice, pe site-ul Primăriei Capitalei, până la sfârşitul acestei luni.

Municipalitatea vrea să creeze o bază de date unică pentru a avea o evidenţă clară a numărului de câini cu sau fără stăpân. Pentru prevenirea abandonului, proprietarii de câini vor fi obligaţi să declare şi să sterilizeze animalele, iar cei care adoptă câini din padocuri vor plăti o sumă de 170 de lei. Astfel, Primăria vrea să descurajeze adopţiile fictive.

La nivelul municipiului Bucureşti nu există o evidenţă centralizată a câinilor fără stăpân. Conform studiilor,  circa 30% din câinii fără stăpân din Bucureşti provin din abandon privat. Sunt pui proveniţi din monte accidentale sau câini ai căror proprietari nu-i mai doresc. De asemenea, municipalitatea susţine că există circa 15 „adăposturi“ private, a căror activitate nu este monitorizată. „Aceste adăposturi au peste 2.000 de câini,  neînscrişi în evidenţe. Nu se cunoaşte dacă sunt sterilizaţi,  dacă sunt vaccinaţi antirabic şi deparazitaţi. Adăposturile sunt insalubre, nu ştim de unde provin câinii respectivi şi ce se întâmplă cu ei“, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

Prin programul multianual de sterilizare a câinilor fără stăpân, ASPA îşi asumă reducerea efectivului canin, dar concomitent susţine că trebuie eliminate şi sursele care pun în pericol succesul acestui program pe termen mediu şi lung.

Astfel, municipalitatea a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a hotărârii de Consiliu General privind câinii fără stăpân. Efectivul canin este împărţit în două mari categorii: câinii fără stăpân şi câinii cu stăpân.
Proiectul de Hotarare reglementează următoarele aspecte, pe cele două categorii:

1. Pentru câinii fără stăpân:

  • Stabilirea informaţiilor obligatorii-necesare pentru înregistrarea în baza unică de date ASPA
  • Actualizarea tarifelor pentru agenţii economici care solicită intervenţia echipelor ASPA
  • Eliminarea adopţiilor fictive (câini adoptaţi de la ASPA, dar lăsaţi liberi pe domeniul public)
  • Introducerea măsurii administrative pentru persoanele care abandonează câini
  • Redefinirea zonelor în care nu se face reteritorializarea câinilor (parcuri, pieţe, creşe, grădiniţe, şcoli, spitale)
  • Stabilirea documentelor privind capturarea şi reteritorializarea câinilor fără stăpân


2. Pentru câinii care au proprietar:

  • Limitarea abandonului câinilor cu stăpân pe domeniu public prin introducerea obligativităţii declarării, înregistrării şi sterilizării câinilor cu deţinator
  • Introducerea măsurii administrative pentru persoanele care abandonează câini


Beneficiile acestor măsuri:

  • Reducerea efectivului canin în Bucureşti.
  • Evidenţa reală a efectivului canin.
  • Limitarea răspândirii bolilor cu transmitere la om.
  • Înlesnirea identificării deţinătorilor în cazul incidentelor şi a abandonului.

Hotarare de Consiliu Caini Maindanezi by Oana Balan

Ştiri pe aceeaşi temă:


image

maidanezi
sterilizare maidanezi
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite