DEZBATERE PUBLICĂ Ce măsuri trebuie luate pentru a îmbunătăţi serviciile de taximetrie în Capitală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taximetriştii au protestat de nenumărate ori, în ultimii doi ani, faţă de Legea Taximetriei. FOTO Adevărul
Taximetriştii au protestat de nenumărate ori, în ultimii doi ani, faţă de Legea Taximetriei. FOTO Adevărul

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, va face declaraţii, joi, cu privire la proiectul de modificare a legii taximetriei, aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor şi la măsurile care trebuie luate pentru îmbunătăţirea serviciilor de taximetrie în Bucureşti. Proiectul a fost pe ordinea de zi a plenului, marţi, însă fiind la poziţia 80, aleşii nu au mai apucat să-l voteze. Voi ce modificări aţi aduce?

Pentru a desfăşura servicii de taximetrie transparente, echitabile şi utile comunităţii, „a fost elaborată propunerea legislativă pentru completarea articolelor 15 şi 16 din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, care doreşte să introducă în mod expres obligaţia firmelor de dispecerat de a oferi servicii oricărui solicitant, lăsând posibilitatea rezolvării diferendelor ulterioare în justiţie“. Modificările se referă la „situaţiile în care taximetriştii independenţi sunt refuzaţi de anumite dispecerate pentru a fi arindaţi şi implicit să nu poată fi autorizaţi“, se arată în expunerea de motive a proiectului aflat pe site-ul Camerei Deputaţilor. Proiectul de modificare a legii a fost adoptat de Senat în noiembrie 2010.

Pe de altă parte, Asociaţia Profesională a Transportatorilor în Regim de Taxi şi Închiriere (APTTI) şi Asociaţia Pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI) reclamă că le-au dispărut câteva amendamente importante aduse la proiectul de modificare a Legii Taximetriei.

„Având în vedere că am participat la dezbaterile ce au avut loc la Comisia pentru Industrii şi Servicii din Parlamentul României, pentru definitivarea formei finale a noii legi a taximetriei, dorim să semnalăm pe această cale, cu profund regret şi dezaprobare, faptul că forma finală a legii, prezentată Plenului Parlamentului pentru ordinea de zi din 11-12 februarie 2013, este cu totul alta faţă de forma cunoscută şi discutată cu toţi partenerii sociali care au participat la şedintele comisiei“, reclamă cele două asociaţii.

De asemenea, asociaţiile susţin că prin noua lege a taximetriei:

„1. Se legiferează «Prostituţia Autorizaţiilor Taxi“, mai exact deţinătorii autorizaţiilor vor putea închiria, concesiona, împrumuta autorizaţiile – şi asta legal, în timp ce sute, mii de transportatori oneşti din toată ţara (nu transportatori doar pe hârtie) nu au acces la aceste autorizaţii taxi, ele fiind limitate de peste 10 ani.
2. Se încalcă în mod abuziv Legea administraţiei publice locale, mai exact Primăria Municipiului Bucureşti devine organ de supervizare şi control al documentelor emise de către administraţiile publice locale din judeţul Ilfov, deci va decide cine intră sau nu în Bucureşti, cu toate că, practic, toţi transportatorii autorizaţi în judeţul Ilfov îndeplinesc aceleaşi condiţii, neputând fi discriminaţi unii faţă de ceilalţi“.

Marş până la Bruxelles

Asociaţiile ameninţă că în cazul în care nu se vor aduce amendamentele propuse de ei şi convenite cu toţi partenerii sociali ce au participat la elaborarea şi modificarea legii, vor manifesta şi vor boicota aceasta lege şi vor merge până la sesizarea Comisiei Europene, astfel încât proiectul de lege să nu rămână în forma prezentată plenului.

„Ca urmare a celor prezentate, solicităm tuturor deputaţilor prezenţi în camera Deputaţilor, mai ales cei de Ilfov, să ia atitudine şi să aducă amendamente în Plenul Parlamentului, pentru modificarea acestor 2 paragrafe din lege“.

În situaţia în care demersurile lor nu vor da rezultate, susţin că vor recurge la mitinguri de protest, în stradă, asociaţia luând în calcul şi organizarea unui marş uriaş până la Bruxelles. „Ne simţim obligaţi să luăm aceste măsuri deoarece peste 1.800 de famiilii din judeţul Ilfov vor rămâne fără pâine, această activitate de transport fiind pentru ei singura sursă de venit”.
 

Legea Taximetriei 2010 by

Modificarie propuse la Legea Taximetriei by

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite