Delta Văcăreşti, privită de la etajul 17. Cum s-a transformat lacul lui Ceauşescu în parcul natural urban de astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată Delta Văcăreşti de la etajul 17 FOTO Marian Iliescu
Aşa arată Delta Văcăreşti de la etajul 17 FOTO Marian Iliescu

Delta Văcăreşti este primul parc natural urban din România, ce urmează să primească titlul de arie protejată, dar până atunci reprezentanţii mai multor ONG-uri au decis să le dea ocazia bucureştenilor să privească Delta de la etajul 17 al unui turn. Înarmaţi cu binocluri, lunete şi materiale informative, activiştii îi aşteaptă pe cei care vor să vadă altfel oaza din mijlocul oraşului.

Observatorul Parcului Natural Văcăreşti a fost inaugurat joi, atunci când oamenii s-au înghesuit să descopere secretele din mijlocul celor peste 180 de hectare de verdeaţă. Aici, cei interesaţi de natură şi de comorile pe care le ascunde delta din Capitală pot lua parte la discuţii cu experiţii, putând să se implice în realizarea unor proiecte şi acţiuni dedicate mediului şi spaţiilor verzi urbane.

De asemenea, Observatorul Parcului Natural Văcăreşti dispune şi de patru binocluri profesioniste, o lunetă, determinatorare ortologice şi materiale informative. Pe lângă panourile de informare care prezintă viaţa din oaza bucureşteană, etajul 17 al turnului de lângă deltă în care a fost amenajat Observatorul este decorat şi cu bucăţi de gazon.Cu ochiul liber, de la etajul 17, Delta Văcăreşti pare un parc neamenjat în mijlocului căruia este şi o baltă, iar în depărtare se zăresc câteva locuinţe improvizate ale oamenilor fără adăpost care spun casă deltei.

Pasarele pentru vizitatori şi zonă fără acces

Grupul de Iniţiativă pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti este alcătuit din Asociaţiile Kogayon, Salvaţi Dunărea şi Delta, Ecopolis, alături de revista National Geographic- România. Reprezentanţii Asociaţiei Ecopolis au declarat, pentru Adevărul, că în acest moment hotărârea de guvern care prevede declararea ariei protejate se află în dezbatere publică.

delta vacaresti foto marian iliescu

Aşa se vede Delta Văcăreşti de la etajul 17 FOTO Marian Iliescu

Imediat după ce Parcul Văcăreşti va fi declarat zonă protejată, acesta ar urma să fie sub supravegherea unui grup format din mai multe ONG-uri de profil şi oameni de ştiinţă, după cum precizează Oana Neneciu, directorul executiv al Asociaţiei Ecopolis.

În ceea ce priveşte amenjarea deltei, aici ar urma să apară mai multe pasarele de acces pentru vizitatorii dornici să privească totul de aproape. „Sigur, o să existe şi zone în care nu va fi permis accesul publicului“, a precizat Oana Neneciu.

Balta Văcăreşti - „delta” din Bucureşti

Totodată, reprezentanta Ecopolis spune că vizitatorii nu vor afecta în niciun fel Parcul Văcăreşti, iar amenjarea zonei nu va face nimic altceva decât să o protejeze.

Delta s-a format în locul lacului dorit de comunişti

În Studiul de Fundamentare Ştiinţifică pentru aria naturală protejată Parcul Văcăreşti se precizează că cuveta lacului este ultima rămăşiţă dintr-o vastă zonă de mlaştini, maidane şi gropi care de la marginea Bucureştiului de altădată.

În apropiere se afla şi mănăstirea Văcăreşti, un monument de artă medieval, ctitorită în 1724 de Nicolae Mavrocordat. Apoi, lăcaşul de cult s-a transformat în închişoare pentru revoluţionarii de la 1848, fiind închisă după cutremurul din 1977. Regimul comunist a demolat mănăstirea, dar a decis şi soarta Bălţii Văcăreşti.

vacaresti foto marian iliescu

Delta Văcăreşti urmează să fie declarată arie protejată FOTO Marian Iliescu

Aici, comuniştii voiau să amenajeze Lacul Văcăreşti, care trebuie să fie alimentat gravitaţional din Argeş, din Lacul Mihăileşti. Bazinul creat a fost umplut o singură dată, prin pomparea apei direct din Dâmboviţa, dar reprezentanţii asociaţiilor de mediu spun că apa s-a infiltrat prind diguri şi a inundat în special zona serelor Popeşti Leordeni, iar proiectul a fost abandonat.

Aşa a ajuns să se formeze acum un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, stufăriş, ochiuri de apă sau crânguri de sălcii în care trăiesc numeroase mamifere, amfibieni, reptile ori păsări.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite