Dejecţiile din Dâmboviţa se transformă în gaz metan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale intenţionează să proceseze aici mizeria care vor fi scoasă din canalizarea râului care traversează Capitala. Procesul de transformare are loc, mai mult în secret, înă din noimebrie 2010, la staţia de epurare Glina, care va fi inaugurată săptămâna viitoare.

După aproape cinci ani de zile de când s-a semnat contractul pentru construirea singurei staţii de epurare din România, de la Glina, care va purifica toate apele murdare ale Capitalei, aceasta este pregătită pentru marea inaugurare, anunţată pentru săptămâna viitoare.

Lucrările aici au început iniţial înainte de 1989, însă în 2003 s-a realizat un studiu de fezabilitate, s-a ales o firmă grecească, Aktor Athena, iar primăria a dat drumul lucrărilor, cu bani veniţi din fonduri europene, de-abia în 2006.

Cele cinci bazine de dacantare “strălucesc” acum sub soare şi, potrivit angajaţilor, au fost puse deja la lucru încă din luna noiembrie a anului trecut.

“Aici se produce deja gaz metan din reziduri. Acum, de la 1 iulie, urmează să recepţionăm mai multă materie, şi, deci să producem şi mai mult”, ne-a declarat un reprezentant Apa Nova, firmă care de altfel se îngrijeşte de caseta colectoare.

Se pregătesc de mutare

Această canalizare se întinde pe o suprafaţă de 18 km în plan şi de 45 de kilometri în desfăşurare, iar capacitatea actuală de preluare a apelor uzate este de sub 50%. Fiindă nu a fost curăţată niciodată în cei 25 de ani de când a fost dată în funcţiune, “Dâmboviţa subterană” a dezvoltat adevărate micro-straturi geologice, s-au dezvoltat aluviuni atât de mari âncât pe întreg traseul canalizării au răsărit 25 de insule de consistenţă fermă. Toate aceste reziduri şi dejecţii vor fi însă refolosite.

“Practic, se transportă apa murdară colectată din sistemul de canalizare al Bucureştiului, provenită din 12 colectoare principale şi 11 colectoare secundare, până aici, la staţia de epurare, unde mâlul organic este transformat în gaz metan”, ne-a mai explicat specialistul Apa Nova.

Dacă până azi doar o mână de muncitori populau zona de lucru în care se află staţia, de astăzi un sediu cât un hipermarket a fost dat în folosinţă pentru birourile  specialiştilor care vor supraveghea şi vor ţine sub control cele cinci bazine.

Testul cel mai greu, spun ei, va fi acela însă de a rezista mirosului de leşii care provine de la compania Protan, aflată în imediata vecinătate.

Apa Nova s-a angajat pentru întreţinerea şi modernizarea casetei printr-un plan de investiţii în valoare de 39.270.000 euro, desfăşurat pe o durată de trei ani.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite