De ce măsurile de relaxare din Capitală intră în vigoare abia luni. Explicaţia lui Raed Arafat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, vineri, că CMBSU a luat hotărârea de a amâna pentru luni redeschiderea restaurantelor, a cafenelelor şi a sălilor de spectacole din Bucureşti pentru a evita aglomeraţia din zilele de weekend.

În decizia Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a cântărit mult şi anunţul de ultimă oră de vineri al Ministerului Sănătăţii, cu privire la doi bucureşteni confirmaţi pozitiv cu tulpina SARS-CoV-2 din Marea Britanie.

„La acest moment, aşa cum sunt indicatorii, ştiind că totuşi există un risc – că avem tulpina nouă – la acest moment decizia trebuia să fie: mergem mai departe aşa cum am zis că mergem, dar cu precauţie. Dacă vedem din nou că este tendinţa de creştere automat putem să luăm măsura de închidere. Şi mai mult decît atât, aţi văzut că s-a luat decizia să se redeschidă de luni, tocmai ca să evităm aglomeraţia în mall-uri şi peste tot mâine şi poimâine, care sunt zile de weekend. Şi să vedem săptămâna viitoare cum evoluează. Dacă vedem că tendinţa se schimbă, atunci clar că acest comitet se va reuni din nou”, a declarat Raed Arafat.

Restaurantele şi sălile de spectacole rămân închise în weeekend

Prefectul Capitalei Traian Berbeceanu a anunţat vineri, după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, că, începând din 25 ora 0:00, se deschid restaurantele, cafenelele, la 30% din capacitate, între orele 6 - 21. Accesul publicului în sălile de spectacol permis tot în limita a 30% din locuri. Măsura e valabilă şi pentru sălile de jocuri.

El a explicat că măsurile de relaxare vizează HoReCa - restaurantele, barurile, cafenelele - vor putea funcţiona între 6 – 21, la capacitate de maxim 30 la sută. De asemenea, teatrele, cinematografele vor permite accesul publicului în limita a 30 la sută din sala de spectacol. Şi operatorii de jocuri de noroc vor putea funcţiona cu public, în limita capacităţii de 30 la sută, între orele 6 – 21.

„Recomandăm cetăţenilor municipiului Bucureşti prudenţă. Şi autorităţile sunt prudente", a spus prefectul Capitalei, menţionând că acesta a fost unul dintre motivele pentru care s-a decis relaxarea de luni a măsurilor, dar şi pentru ca toţi operatorii să aibă timpul necesar să amenajeze sălile în conformitate cu prevederile legale.

Doi bucureşteni infectaţi cu o tulpină mai contagioasă a SARS-CoV-2

Vineri, la prânz, încă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie, cu transmisibilitate crescută, au fost secvenţiate la INBI „Matei Balş”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

În acest context, MS propune amânarea măsurilor de relaxare în Capitală, în condiţiile în care Bucureştiul se află de 3 zile consecutiv în scenariul galben.

Decizia CMSU, luată ca urmare a faptului că incidenţa cazurilor de noi infectări a scăzut sub 3 la mie, înseamnă că se pot redeschide restaurantele, teatrele şi cinematografele, care vor fi însă lmitate la doar 30% din capacitate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite