De ce cioplesc oamenii dovleci în noaptea de Halloween. Povestea desfrânatului farsor care l-a păcălit pe Diavol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Sâmbătă noapte, oameni din toate colţurile lumii celebrează Halloween-ul şi dovleacul cioplit este nelipsit de la această sărbătoare. „Adevărul“ vă spune astăzi povestea dovleacului de Halloween şi vă explică cum să ciopliţi unul perfect.

Se spune că, în urmă cu multă vreme, exista un personaj controversat care se numea Jack o’Lantern care adora să le facă farse tuturor celor din jurul său. Într-o zi, încercând să se joace cu destinul, a decis să-i facă o farsă Diavolului şi îl convinge să se urce într-un măr să-i dea un fruct. 

Ajuns în vârful copacului, Diavolul îşi dă seama că nu mai poate să coboare pentru că pe scoaţa pomului farsorul scrijelise o mulţime de cruci. În cele din urmă, pentru a-l lăsa să coboare din copac, face un pact cu acesta şi Diavolul îi promite că nu o să-i stăpânescă sufletul după moarte. După mulţi ani de petreceri şi farse, Jack moare şi nu este primit în Rai. Se hotărăşte să pornească spre Iad, dar îşi dă seama că nici Diavolul nu o să-l primească acolo pentru că au făcut o înţelegere.

Chiar şi aşa, acesta priveşte de la Diavol o făclie care să-i lumineze drumul întunecat dintre Rai şi Iad în care este captiv, dar Jack pune focul într-un nap scobit. La început, oamenii scobeau napi, dar ulterior şi-au dat seama că este mult mai simplu să scobească un dovleac şi să păstreze o parte din vechea legendă irlandeză ce a fost preluată de o mulţime de ţări ale lumii. 

Ponturi pentru un dovleac perfect

Dacă vreţi în noaptea de Halloween să vă decoraţi locuinţele cu ajutorul dovlecilor trebuie să ţineţi cont de câteva lucruri importante. Un dovleac poate prinde viaţă foarte uşor dacă ştiţi cum trebuie să îl ciopliţi. În primul rând, trebuie să luaţi un dovleac şi să îl spălaţi bine, astfel încât să fie gata pentru „înfrumuseţare“. Următorul pas este să îi scobiţi pe interior cu lingura şi cuţitul.

image

„Aici depinde de cum vrei să arate dovleacul. Eu vă sfătuiesc să nu îi tăiaţi capacul, adică partea de sus pentru că se vede că este stricat. Cel mai bine este să faceţi o tăietură în spatele dovleacului pe unde să scoateţi cu grijă tot ce este în interior“, explică un bucătar.

dovleci

După ce l-aţi curăţat pe interior trebuie să vă puneţi imaginaţia la contribuţie şi, cu ajutorul unui pix, să desenaţi ochii, gura sau dinţii dovleacului. Apoi, cu mare grijă trebuie să începeţi să decupaţi aceste părţi ale dovleacului, dându-i viaţă în acest fel. Ulterior, puteţi accesoriza dovleacul după bunul plac. Îi puteţi face păr cu ajutorul unor bucăţi de materiale, îi puteţi picta gene cu ojă sau ruj sau îi puteţi pune cercei. La final, pentru a părea cât mai înfricoşător, trebuie să adăugaţi în interiorul dovleacului o lumânare micuţă (n.r. – o pastilă) care să dea impresia că dovleacul este viu, izvorând lumină din interior. 

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite