Curtea de Apel Bucureşti: Uniunea Scriitorilor rămâne „pe drumuri”. Casa Monteoru, înapoiată moştenitorilor familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele USR a confirmat vineri că Sediul Uniunii Scriitorilor din România (USR) va fi retrocedat familiei moştenitoare în următoarea perioadă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul ca nefondat pe 1 februarie.

„Am primit notificarea alaltăieri după-masă (20 februarie n.r.). Am avut foarte multe procese, acesta este de evacuare. Este ultima instanţă, nu se mai poate face nimic”, a declarat pentru Mediafax, vineri, criticul literar Nicolae Manolescu.  

Procesul a fost deschis pe 29 ianuarie 2009, pe Legea 10/ 2001, de Ioana Angelescu şi mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru, în calitate de reclamanţi, împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti - proprietarul imobilului din Calea Victoriei, cunoscut cu denumirea de Casa Monteoru şi dat în folosinţă Uniunii Scriitorilor din Bucureşti.

Donaţia către statul român, anulată în 2006

Acţiunea în instanţă a fost deschisă după ce, în anul 2006, moştenitorii au obţinut de la Ministerul Finanţelor anularea actului prin care imobilul respectiv a fost donat statului român.

Instanţa a admis cererea moştenitorilor şi a dispus restituirea clădirii şi a terenului în natură, decizia fiind atacată cu recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a dat din nou câştig de cauză moştenitorilor familiei Monteoru.

Elena Ciurezu, avocatul moştenitorilor Casei Monteoru, a declarat pentru sursa citată că aceştia sunt nemulţumiţi pentru gradul de degradare în care se află clădirea şi că nu plănuiesc momentan decât o renovare care va impune „eforturi financiare susţinute”.

În ceea ce priveşte o posibilă intervenţie a Primăriei Bucureştiului pentru a cumpăra clădirea de la familia moştenitoare, după exemplul sediului Uniunii Teatrale, atât preşedintele Manolescu, cât şi avocatul familiei moştenitoare susţin că nu este cazul având în vederea valoarea net superioară a clădirii monument istoric.  

Actualul sediu al Uniunii Teatrale din România (UNITER) a fost retrocedat în 2006 fostului proprietar, iar, un an mai târziu, Municipalitatea a cumpărat clădirea, pentru suma de 2,3 milioane de euro.

În cazul casei Monteoru, costurile ar fi mult mai mari.  

Potrivit site-ului www.uniuneascriitorilor.ro, casa Monteoru-Catargi, în prezent sediul Uniunii Scriitorilor, a fost construită în 1874 de Alecu Niculescu şi moştenită de fratele său, Nicolae Niculescu. Casa a fost cumpărată în 1883 de marele proprietar funciar Grigore C. Monteoru (1831-1898), cel care a înfiinţat - pe moşia sa - staţiunea Sărata Monteoru din Buzău. La scurt timp de la achiziţionarea ei, între 1887-1889, arhitectul Nicolae Cuţarida renovează radical clădirea, amenajând interioarele în stil eclectic francez, cu plafoane pictate în stuc, cu lambriuri din esenţe rare, cu scară monumentală.

Saloanele mari, cu oglinzi, aveau pereţii tapisaţi cu mătase franţuzească, iar mobilierul era adus de la Paris. În micul parc din faţa casei, Grigore Monteoru a amplasat trei statui pe care le adusese din Grecia, cărora li s-au adăugat încă două, realizate în 1898 de sculptorii Ion Georgescu şi Ion Valbudea, înfăţişând agricultura şi industria românească (acestea din urmă au dispărut în 1917).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite