Cum se va transforma Grădina Zoo Bucureşti şi parte din Pădurea Băneasa în Bio Parc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul General al Primăriei Bucureşti acordă un milion de euro Grădinii Zoologice Băneasa pentru demararea proiectului de transformare a actualului spaţiu şi a 7% din Pădurea Băneasa în Bio Parc.

Primăria Capitalei urmăreşte alinierea Grădinii Zoologice la standardele europene şi mărirea suprafeţei actuale de 10 ori. În momentul de faţă, Grădina Zoo ocupă un spaţiu de 5, 8 hectare din care două hectare sunt revendicate.

Anul acesta va avea loc licitaţia pentru începerea proiectului tehnic, pe care studiul de fezabilitate îl estimează la 4 milioane de euro. „Suntem aprobaţi pe hârtie“, recunoaşte directorul Grădinii Zoologice, Anca Oprea. Surse de finanţare pentru construirea propriu-zisă a parcului vor fi căutate ulterior. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, anul trecut, ca nu se vor folosi bani de la bugetul local, ci se va aplica pentru finanţări de la bănci şi fonduri europene.

Viitorul Bio Parc Zoo va avea o suprafaţă de 63 de hectare, adică de 10 ori mai mare decât spaţiul actual, şi va conţine atât zone de expoziţie, unităţi de alimentare publică, cât şi un centru de cercetare şi conservare a speciilor. Numărul de animale ar urma să crească până la 7.000 de exemplare din 500 de specii, triplu faţă de cât are grădina în prezent. „Mergem pe dubla conservare, atât a florei, cât şi a faunei“, mai spune directorul Grădinii Zoologice, Anca Oprea. Animalele nu vor mai fi ţinute în cuşti, iar spaţiile destinate cazării lor vor fi mult mai mari şi prevăzute cu şanţuri cu apă.

Bio Parc Zoo Băneasca se va realiza sub stricta monitorizare a Asociaţiei Europeane a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor, care are instituţii speciale pentru crearea proiectelor tehnice destinate grădinilor zoologice. „Se va alege un consultant care va stabili planul colecţiei de animale, ţinându-se cont de zona de amplasare a terenului, condiţiile atmosferice, vegetaţie, tipul de sol, de costurile ulterioare ale întreţinerii animalelor“, a mai explicat Anca Oprea.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite