Cum le scapă printre degete aleşilor o oază de 180 de hectare din centrul Capitalei „făcută cadou“ de natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Groapa Văcăreşti“ ar putea deveni primul Parc Natural Urban din România, dar indolenţa autorităţilor riscă să ducă la distrugerea ei FOTO Helmut Ignat
„Groapa Văcăreşti“ ar putea deveni primul Parc Natural Urban din România, dar indolenţa autorităţilor riscă să ducă la distrugerea ei FOTO Helmut Ignat

Cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede, sărbătorită pe 2 februarie, grupul de iniţiativă pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti a atras încă o dată atenţia reprezentanţilor Primăriei Capitalei şi ai Ministerului Mediului în privinţa deteriorării zonei. Anul trecut, Academia Română a dat aviz favorabil pentru transformarea spaţiului de peste 180 de hectare din centrul Capitalei în Parc Natural.

Cunoscut printre bucureşteni ca „Groapa Văcăreşti“ sau „Balta Văcăreşti“, terenul de aproximativ 190 de hectare se află în Setorul 4 al Capitalei, la graniţa cu Splaiul Unirii, Şoseaua Vitan-Bârzeşti, Calea văcăreşti şi Şoseaua Olteniţei.

Este vorba despre un spaţiu considerat de specialişti un adevărat cadou făcut de natură oraşului prin biodiversitatea pe care o oferă. Cel puţin o treime din Groapa Văcăreşti este o zonă umedă, adică un soi de mlaştină similară deltelor. Aici, biosistemul a făcut posibilă apariţia unui număr foarte mare de specii de păsări, dar şi plante rare, multe dintre acestea fiind chiar protejate prin lege. 

Mai multe asociaţii de mediu ajutate de National Geographic şi încurajate de Academia Română se luptă în prezent pentru a declara întregul spaţiu Parc Natural şi deci a-l transforma în zona protejată.

Cu toate acestea însă, indolenţa specifică autorităţilor româneşti, dar şi un stadiu incert al terenului - mai mulţi proprietari acţionând în instanţă statul român pentru a-şi recupera terenul confiscat de comunişti - fac ca demersurile să fie lente.

Balta Văcăreşti - „delta” din Bucureşti

Ce este mai grav însă, în acest timp, societăţile comerciale continuă să polueze masiv prin aruncarea deşeurilor, păsările sunt vânate, iar copacii sunt tăiaţi în neştire pentru a se folosi ca lemne de foc. Practic, locul riscă să îşi piardă irecuperabil unicitatea.

„Parcul Natural Văcăreşti, o veritabilă zonă umedă situată în cea mai poluată capitală a Uniunii Europene, se degradează vizibil, sub ochii indiferenţi ai autorităţilor locale, aşteptând să primească statutul de arie protejată. Grupul de iniţiativă pentru Parcul Natural Văcăreşti solicită autorităţilor responsabile (Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Primăriei Municipiului Bucureşti) asigurarea controlului în zonă în vederea protejării ecosistemului şi grăbirea procesului de clasare a zonei ca arie protejată. Zona conţine principalele caracteristici pentru a fi declarată de către autorităţi arie protejată şi zonă umedă afiliată RAMSAR“, se arată într-un comunicat de presă emis de Grupul de Iniţiativă.

Cadou de la natură, neglijat de autorităţi

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că, în ultimii 20 de ani, pe arealul proiectului hidrotehnic început de către regimul Ceauşescu, s-a dezvoltat un ecosistem umed alimentat de izvoare naturale, care adăposteşte o mare diversitate de faună şi floră.

„Cu un potenţial extraordinar, peisagistic, ştiinţific şi de agrement,  zona poate deveni un muzeu viu pentru locuitorii şi turiştii Bucureştiului, oglinda verde-albastră a unui oraş sufocat de betoane şi asfalt, echivalentul unui metru pătrat în plus de spaţiu verde pentru fiecare locuitor al capitalei. Din nefericire, zona resimte anual (mai ales în anotimpul rece) indiferenţa autorităţilor. Locul, considerat de către mulţi un no man's land, a devenit un magnet pentru braconierii de toate felurile. Anual, zeci de copaci sunt tăiaţi devenind lemne de foc, sute de păsări sunt prinse în capcane, peştii sunt braconaţi cu plase sau curent electric, iar cu regularitate sunt declanşate incendii de vegetaţie, fie voit, fie accidental. Mai mult, în lipsa unor intervenţii clare şi ferme din partea autorităţilor municipale sau ale Gărzii Naţionale de Mediu, Parcul Natural Văcăreşti riscă să devină o veritabilă groapă de gunoi pentru agenţii economici din zonă“, se plâng organizaţiile de mediu implicate în transformarea zonei în Parc Natural.

Pentru a grăbi lucrurile, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, una dintre organizaţiile implicate direct, informează periodic bucureştenii despre campania de mediatizare şi de încurajare a demersurilor pentru instituirea Parcului Natural Văcăreşti. Printre alte acţiuni ale asociaţiilor, oamenii sunt îndemnaţi să semneze o petiţie de susţinere a înfiinţării parcului natural.

În cazul fericit în care planul se va materializa, Parcul Natural Văcăreşti va deveni prima rezervaţie naturală urbană din România. Prin aceasta, ţara noastră va intra în rândul ţărilor europene care se chinuie să creeze şi să protejeze cât mai mult spaţiul verde urban.

Totul despre Parcul Natural Văcăreşti

adevarul.ro a scris, într-un dosar de amploare, despre cele aproape 190 de hectare de natură care au apărut în mod incredibil chiar în cel mai aglomerat oraş din România şi unul dintre cele mai poluate capitale europene.

VIDEO Balta Văcăreşti. Cum a luat naştere un colţ de rai în centrul Capitalei din inepţie comunistă şi neglijenţa autorităţilor
Natura a renăscut din propria ei cenuşă, de culoare cenuşie. Beton-cenuşie. Unii o numesc Delta Văcăreşti, alţii o condamnă groapă, câţiva o consideră în mod clandestin casă, iar pentru mai mulţi a fost, în copilărie, acasă. ”Adevărul” vă prezintă fabuloasa poveste a unei oaze de 190 de hectare care a nutrit „indolenţa” de a-şi face loc chiar în buricul Bucureştiului.

balta vacaresti FOTO Helmut Ignat

VIDEO Balta Văcăreşti. ONG-uri: Parcul ar pune Bucureştiul în faţa Berlinului. Proprietari: ideea este frumoasă, dar după despăgubiri. Cât costă rezervaţia
”Adevărul” continuă seria de articole din dosarul Balta Văcăreşti cu detalii incredibile despre ce potenţial are locul, dar şi despre necazul proprietarilor care se luptă de peste 20 de ani pentru a obţine ce este al lor. Tot în cadrul articolului de astăzi aflăm cât ar costa ca parcul să fie amenajat, cine ar putea da banii şi cât ar dura ca să se deschidă.

balta vacaresti FOTO Helmut Ignat

VIDEO Balta Văcăreşti - de ce nu este o simplă mlaştină. De la păsări ocrotite pe plan mondial la cea mai mică plantă cu floare de pe planetă
Cea mai mică plantă cu floare din lume, circa 20 de specii de păsări ocrotite pe plan mondial, dar şi mamifere ca vidra sau vulpea sunt câteva dintre motivele detaliate de academicianul Dan Munteanu şi geologul Florin Stoican în „apărarea” viitorului parc. adevarul.ro vă prezintă motivele pentru care acest loc „fermecat“ din centrul Bucureştiului nu este o simplă mlaştină.

balta vacaresti FOTO Helmut Ignat

VIDEO Paznicul „deltei“ din mijlocul Capitalei, despre Balta Văcăreşti: „Asta este sufrageria sufletului meu, locuiesc aici de 16 ani“
adevarul.ro continuă dosarul despre Balta Văcăreşti cu povestea lui Gică şi a familiei sale cu nouă copii, oameni care trăiesc clandestin în cele peste 180 de hectare de teren respectând valorile sălbăticiei, de parcă civilizaţia nici n-ar exista. Viaţa le e croită din generaţii de analfabeţi, sărăcie lucie şi cocioabe înconjurate de gunoaie. Necazul lor nu este depăşit decât de dragostea cu care au învăţat să împartă egal cu natura.

paznicul deltei vacaresti gica FOTO Helmut Ignat
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite