Cum sunt jecmăniţi studenţii la transportul public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că ar trebui să beneficieze de transport public redus cu 50%, unii studenţi la zi sunt nevoiţi să plătească preţul întreg al abonamentului. Instituţii precum Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) nu au eliberat legitimaţiile de transport în baza cărora se acordă reducerea pentru tinerii înmatriculaţi la zi.

Studenţii din anul I ai USAMV plătesc transportul public la RATB, metrou şi tren la preţ întreg, pentru că nu au primit încă legitimaţiile de călătorie. Un astfel de exemplu este Răzvan de la la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

„Luna trecută, mi-am luat abonament la RATB cu 25 de lei, la preţ redus, pentru că am prezentat o adeverinţă de student. Luna aceasta, la ghişeul RATB mi s-a spus că nu se mai emit abonamente cu adeverinţa şi că am nevoie de legitimaţie de transport, altfel nu beneficiez de reducere “, a spus el.

„Nu este normal să cumpăr la preţ întreg!“
Studentul a fost la secretariatul facultăţii să ceară lămuriri. „Mi s-a spus că nu au venit de la minister şi asta este situaţia. Mi-am luat abonament la preţ întreg, cu 50 de lei“, a mai spus el.

Şi pentru că nici cupoanele pentru reducerea la CFR nu au ajuns, Răzvan a plătit săptămâna trecută călătoria dus-întors cu trenul până în Banat, la părinţi, tot la preţ întreg, adică 350 de lei. Lucian, colegul lui Răzvan, a refuzat să-şi cumpere abonament la preţ întreg. „Nu este normal să plătesc abonament la preţ întreg. Cumpăr bilete la RATB, iar la metrou cartelă cu 10 călătorii, pentru atunci când am cu adevărat nevoie“, a spus Lucian.

„Nu e vina ministerului!“
Directorul Direcţiei strategii de finanţare instituţională din Ministerul Educaţiei, Ion Ciucă, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“,  că legitimaţiile de transport ale Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti pot fi eliberate.

„Nu depinde de minister când se eliberează, ci de universitate. Instituţia trebuie să vină cu numărul de studenţi care au nevoie de legitimaţii de transport, iar noi facem verificări timp de cinci zile dacă numărul este corect. Sunt însă universităţi care nu au venit până acum cu lista, deşi a trecut o lună de la începerea anului universitar“, a explicat Ciucă.

Rectorul USAMV, Ştefan Diaconescu, a recunoscut că lista a ajuns mai târziu la minister şi spune că întârzierea este ceva obişnuit. „Cineva de la universitate va merge astăzi la minister pentru a ridica legitimaţiile de transport. Până mâine se va rezolva situaţia“, a declarat rectorul.


Aflaţi în „Adevărul“ de mâine cât câştigă RATB-ul de pe urma studenţilor

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite