Cum să goleşti de maşini 100 de kilometri de străzi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
SURSA: ghidulbiciclistului.ro
SURSA: ghidulbiciclistului.ro

„Nu se poate face nimic pentru a elibera traficul din Bucureşti”. Este cea mai frecventă părere pe care o auzi din gura şoferilor care traversează Capitala. Totuşi, decongestionarea străzilor este simplă şi la îndemână.

Bucureşteanul plătitor de taxe ar trebui să ia atitudine faţă de modul în care se irosesc banii pe proiectele scumpe şi proaste de infrastructură. Dacă administraţia locală ar fi cheltuit banii în beneficiul lui, cetăţeanul s-ar fi putut deplasa repede şi ieftin prin oraş. Exact ca în alte capitale europene.

Cum pot alte oraşe europene să evite congestiile din orele de vârf ? Simplu! Prioritizând transportul public.

63 % dintre bucureşteni folosesc RATB-ul. Însă lipsa benzilor dedicate transportului public (RATB şi taxi) face ca aproape 2 din 3 bucureşteni să rămână blocaţi în trafic în maşinile transportului public.

Prin creşterea atractivităţii, RATB ar putea deveni o alternativă ieftină şi rapidă de transport pentru cei care ar dori să utilizeze mai puţin maşina prin oraş.

Măsurile de devoltare durabilă a mobilităţii urbane ar putea duce la eliberarea a 90-126 km de strazi (cu 4 benzi de circulaţie) dacă doar 4% dintre bucureşteni ar renunţa să utilize autoturismele în orele de vărf.

Calcule, exemple şi explicaţii pot fi găsite în episodul 4 din seria „Mobilitatea urbană pe înţelesul tuturor”.



Materialul este al patrulea dintr-o serie de mai multe mini producţii video care fac parte dintr-o campanie naţională de informare  cu privire la mobilitatea urbană durabilă. Având în vedere lipsa de dezbatere pe marginea acestui subiect şi preocuparea redusă a autoritătilor pentru o infrastructură în acord cu principiile mobilitătii durabile, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România şi Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti şi-au asumat informarea şi educarea publicului printr-o campanie naţională. Pentru a viziona toate producţiile lansate până acum, click aici.

Marian Ivan - membru fondator al OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.
Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.
Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !
Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR.




 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite